Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2014

Stroller untuk Baby K

Last few months, banyak buat research dan survey untuk stroller yang sesuai. Tahap pergi shopping, dating dan jalan-jalan sibuk usha stroller orang lain.
'Sesuai' ni subjektif sebenarnya sebab banyak benda nak kena tengok. Budget pun nak kena jaga juga. Kalau budget besar memang tak fikir banyak, terus grab Quinny Zapp + MaxiCosi. 

Selain budget, nak juga tahu recline level, senang tak nak maneuver, boleh rear facing tak, baby safety, berat stroller, senang tak nak fold dan saiz bila folded.
Mula-mula dah set nak beli Sweet Cherry SCR6 based on online reviews.


Suitable from birth till 3 years (<17kg li=""> Innovative design and portable lifestyle strollerLightweight aluminum frameAdjustable backrest and footrestCan be in forward or rearward facingTraveling system: Compatible with C100 with additional adapter (SCR7)Net Weight 8.4kgRetail Price RM729 Kalau tak puas tengok online boleh survey dekat Jusco. Memang banyak model Sweet Cherry displayed. Kalau boleh, pe…

Raya 2014

♥♥♥
Family, friends, babies, food and weddings. Didn't know raya will turn out this good but I'm glad it did.

Raya Rookie

First time beraya sebagai seorang pemakan gaji adalah sangat disaster. Semua benda nak beli sebab seronok ada duit sampai lupa nak simpan. Mmm. OK. At least pembelian memuaskan hati dan bukan ala kadar je... kecuali tudung. People need to stop producing tudung bidang 40". Leher pun tak cover. And I need to stop making impulse purchases, obviously.
Menuju minggu terakhir Syawal, tak sabar nak habiskan beraya. Ingatkan lepas dah besar dan tak dapat angpau, raya akan jadi lame. The opposite happened. Meriah juga pergi open house sana-sini. Dah berkereta, panjang langkah kita. Jemputan majlis perkahwinan pun tak putus-putus. Tak ada duit sangat pun dapat makan free banyak kali. Not exactly free kalau kita kira duit becek/ salam kokot/ whatever you call it tapi ya lah... berapa sen sangat nak dibandingkan dengan nikmat makan nasi pengantin dan berjumpa kawan-kawan. Syok betul.


ps Rindu pulak dekat baby Ofee.

SEPHORA

Johor Bahru. Finally.




Nabila + Yusrizam

09.08.2014

Pergh cantik gila Aah. Tak sangka dia ni yang sama-sama duduk satu dorm katil sebelah-sebelah tidur dengan penuh sopan dan sentiasa bertatasusila zaman sekolah dulu. Belum 24 jam nikah dah buat statement "Aku dah kahwin, aku tau lah." Amboi sangat! Apa-apa pun, tahniah untuk Aah kesayangan kita dan Zam. Semoga berbahagia ke syurga, dapat anak ramai-ramai.

Loving Luxola

Made my first (and second) Luxola purchase in July. Browsing through their website has become my guilty pleasure. Managed to tick off a few things from my makeup wishlist. Now that Sephora is in Johor Bahru I put my online makeup shopping on hold but most of the brands is not available locally so I will keep on checking their site every now and then. Overall, I am very happy with my new eye candies.

Free gifts
Sometimes there will be a free gift when you make a purchase. I got the Maybelline Colour Show Nail Polish and the cult favourite Beautyblender makeup sponge which I have been eyeing for since forever. 

Sleek Face Form in Light
A face contouring palette with a contour shade, highlighter and blusher. Major love! It's pretty in the case and on the skin. Very pigmented and super silky powder. Easily my current go to product. I use it everyday during my one week Raya break. The only downside is the overly shimmered Rose Gold blusher.


Real Techniques Miracle Complexion Sponge,Start…

Kitab Terfaktab - Konotasi Rasa

So, apa yang baru? Kitab Terfaktab adalah Kitab Terfaktab. Selepas empat buku, rasanya ini yang terakhir untuk aku. Setakat dua tiga je yang sesuai dengan isu orang-orang baya aku dan selebihnya cerita budak-budak baru nak belajar bercinta dan kecewa yang lebih kurang dengan buku-buku yang lepas. Sepatutnya aku dah mula fokus baca buku cinta yang ke arah keagamaan. Member baik siap dah ada anak perempuan semalam. Dah tua kot.

Beauty products boycott

Most people are starting to boycott companies who contributes to Israel. The focus is on McDonald's, Nestle, Starbucks, and L'Oreal although now it is argued that Starbucks and McDonald's does not fund the Zionists.

click to enlarge 

Above pictorial illustrates the consumer market big players in 2012 (link). There's a recent article which explains about who-owns-what (link). Trivia: Nestle owns 23% of L'Oreal shares (link).

To boycott fast food is easy, personal care products is a bit tricky.

Companies that are in the boycott list are, to name a few; L'Oreal, Estee Lauder, Unilever, Procter & Gamble. They own hundreds of personal care products including but not limited to makeup, skincare, and perfume. Usually, you will not know what brand is owned by which company if you don't do the research ie: I never knew that Urban Decay is affiliated with L'Oreal until I look it up on L'Oreal 's website.

You cannot rely on boycott lists as most of it…