20140717

Attachments - Rainbow Rowell

(French cover) Attachement : (emotional) attachment; fondness


Lincoln merupakan seorang IT security di sebuah syarikat penerbitan surat khabar. Tugas dia, baca semua e-mel yang masuk filter folder dan bagi warning pada sesiapa yang guna e-mel kerja untuk tujuan peribadi. E-mel yang paling kerap masuk dalam folder adalah kepunyaan Beth dan Jennifer, best friends. 

Beth, seorang movie reviewer yang sedang menjalinkan long term relationship dengan seorang gitaris band tempatan, Chris. Jennifer pula, sudah berkahwin tapi belum ada anak sebab dia rasa dia tak bersedia walaupun suami dia, Mitch, sangat inginkan anak.

Kisahnya, lepas Lincoln asyik baca perbualan Beth dan Jennifer, dia terjatuh cinta dekat Beth. Semua ini berlaku hanya melalui e-mel, tak pernah bersua muka lagi memandangkan Lincoln kerja night shift, Beth pula kerja pada waktu pejabat normal.

Beth memang witty dan kelakar. Perbualan e-mel antara Beth dan Jennifer memang seronok dibaca. Rasa macam kita berbual merepek-repek dengan kawan-kawan. Perempuan, benda kecik yang tak relevan (bagi lelaki) pun rasa perlu bagitau kawan.

Lincoln, sebelum ada sebarang gambaran fizikal, nampak macam seorang nerd, loser, pale complexion, quite lanky and very unattractive. Dah hampir sepuluh tahun break dengan highschool girlfriend , Sam, masih belum move on dan kehidupan dia sangat bland dan membosankan. Setiap minggu lepak dengan kawan-kawan yang digambarkan macam nerd, main Dungeons & Dragons. Rupa-rupanya, aku silap. Dia tinggi, berbadan besar, sesuai jadi american football player. Maybe lepas break up tu hidup dia terus nampak lame. Maybe he was a fun guy before Sam. Lincoln memang agak pathetic. 

Dan ini kisah cinta orang-orang late 20s - 30s. Aku lagi suka baca cerita cinta budak-budak sekolah. So young, so fresh. Cinta orang tua ni depressing. Risau pasal boyfriend tak propose, tunggu sepuluh tahun, expecting a proposal end up kena dump (Nauzubillah). Risau pasal pregnancy/ being a mom, keguguran. I am in my late 20s so, dah masak sangat dengan benda-benda tu. Kalau tak masalah sendiri, masalah kawan-kawan. 

So overall, aku suka cerita dia, idea dia, jatuh cinta sebelum pandang pertama, very interesting, but I didn't fell in love with the characters. I need to read a book that can take me away from my reality. Not this. If only it's written in a different setting, with younger characters.
Post a Comment