20140514

Filosofi Kopi - Dewi Lestari (Dee)


Ada buku, kita baca tajuk dah cukup buat kita rasa nak baca. Macam buku ini, untuk aku. Rapuh lah jiwa. Makin rapuh bila baca buku ni.

Aku suka buku ni sebab walaupun penulisnya perempuan, penulisan tak lembik. Tak suka sebenarnya perempuan yang tulis meleleh-leleh, macam tak ada tulang belakang. Bila difikir-fikirkan semula, untuk cerpen dan novel, aku memang prefer penulis lelaki.

Filosofi kopi mengajar aku untuk tidak mengejar kesempurnaan tapi nikmatilah keindahan. Salju gurun ajar aku supaya kuat untuk jadi diri sendiri. Selagi kau lelap buat aku rindu dia, sangat similar dengan apa yang aku lalui sehari-hari. Spasi pun! OK apa saja yang tak ingatkan aku pada dia aku pun tak tau. Anyway, yang paling aku ingat cerita pasal lipas - Rico de Coro. Geli tapi mencuit hati.

Pendek kata, kompilasi ini kena tepat pada hati.
Post a Comment