20140530

The Sisters Brothers - Patrick deWitt



At first I thought, how can brothers be sisters? Then it dawned on me that Sisters is a surname. The book is about two brothers, cowboys; on a head hunt, Charlie was the elder one and Eli, the younger one. They are killers and their first kill was their own father, a very cruel father.

It was the gold rush in San Francisco, California. Narrated by Eli. He's soft compared to Charlie. They worked for a very powerful man, Commodore, who has sent them to California to kill Warm, a man who has created a formula to make finding gold in the streams easier; so that Commodore can have the formula.

They traveled by horse and had some adventure, killed a bear and a few people, learnt to use tooth brush, fell in love etc. In the end they decided not to kill Warm but they befriended him and helped him to find more gold. However, the excitement of owning so much gold didn't last very long because the formula they used harmed them and killed Warm and his friend Morris, who was Commodore's help and deemed a traitor.

Due to direct exposure to the formula, Charlie ended up with a severely wounded hand, his shooting hand. He is a killer and that hand was very important to him. After the incident, he turned into a different person, not the brave leader and brother Eli used to know. Everything just went south after that. They were attacked by Red Indians, the place where they hid their gold was burnt to the ground, and their money was stolen. Eli went to Commodore's quarters and killed Commodore without the help of Charlie. In the end, they returned to their mother's house and that's when they really found peace.

I never thought that I would enjoy such story because I hate cowboys and most of the books that I have really enjoyed was set in 1960s onwards but the storyline about the brothers relationship and how their adventures transformed their relationship was fascinating.

20140528

Restoran Nur Tahara @ Taman Setia Tropika




Restoran Nur Tahara sederet dengan RHB Islamic, Taman Setia Tropika. Ada set nasi arab dan nasi beriani, harga bermula dari RM8. Dalam set tu, selain nasi, lauk, dan side dishes, ada teh arab/ pudina. Bila pekerja/ owner nampak nasi kita macam dah nak habis, segera dia offer nasi tambah tanpa caj tambahan. Nak tambah side dish pun boleh.

Dari segi kesedapan, ok lah. Sesuai dengan harga.

Selain itu, ada set pulao afghanistan, roti naan, dan macam-macam lagi snack lain. Kepada yang suka nasi tambah free boleh lah cuba.

20140526

Gantung - Nadia Khan


Intipati Gantung ada pada blurbs di kulit buku bahagian belakang. Cukup untuk bagitau yang ceritanya berkisar tentang persahabatan dan ada kekacauan yang akan berlaku. Tapi kalau tengok kulit orang dah boleh agak kot cerita dia seram.

Ada beberapa sebab saya suka Gantung.

1. Blurbs tak ada spoiler, unlike Kelabu yang bila baca dah nampak dah cerita dia macam mana.


2. Jalan cerita yang buat saya rasa ingin tahu dan taknak berhenti baca. Macam Pringles, once you pop you can't stop.

Puas elak daripada baca buku ni tapi akhirnya terpaksa memandangkan ada satu masa tu kena tunggu orang dan tak tau nak buat apa. Gantung je buku yang ada dalam kereta. End up, tak boleh berhenti baca daripada pukul tiga pagi sampailah buku terjatuh atas muka beberapa kali (ngantuk sangat).


3. Banyak plot twist dan bukan plot twist yang buat saya rasa menyampah.

Masa awal-awal I thought I've figured out the twist but a few chapters after there's another twist, and repeat. It keeps things interesting.


4. Ayat-ayat manis dan dialog kata hati watak yang kelakar.


5. Walaupun seram, banyak lagi elemen-elemen lain yang boleh kurangkan keseraman tu. Think Nang Nak - seram tapi romantik dan penuh kasih sayang.

Terpaksa tidur dengan lampu menyala sebab memang seram tahap goosebumps, takut nak bangun dari tilam.


6. Kemuncak cerita yang menyentuh perasaan. Terus teringat kawan-kawan dan mengharapkan persahabatan kitorang sampai ke syurga. Jiwang.


7. Epilog yang tak disangka-sangka dan tak cliche, another plot twist!


8. Macam-macam boleh dapat daripada buku ni. Cerita cinta ada, cerita seram pun ada, lawak sikit-sikit, tapi mostly friendship.


Kudos to Nadia Khan. Pada pendapat saya, lebih enjoyable daripada Kelabu. Harap-harap lepas ni ada lagi novel baru daripada Nadia Khan.

20140524

Robbed by the rich

I miss the sea. Now that everyone wants to build sea-view-something, capitalizing on the magnificent beauty of nature, ordinary people like me will be deprived of it. It's not the prettiest view, just a little bit of the sea and Singapore (looks so beautiful from afar), but it makes my mornings better. And I bet it makes people who jogs there happy. Soon it will disappear from my view. It will be the temporary view of the construction workers (which is a good thing for them considering their working and living conditions) and later on the view of the people who bought a RM1000/sqft units and/or their tenants, and my view will only be of guards, gates, walls, and 40-storey blocks.

20140522

Every You, Every Me - David Levithan


David Levithan and his unusual ways to write a novel i.e. The Lover's Dictionary

Every You, Every Me is a story written based on photographs by Jonathan Farmer, the author's friend.

A dark, sad, and intense novel. Evan desperately seeking for his best friend (which he wished was his girlfriend instead), Ariel, and at the same time tries to hold on to Jack, Ariel's (ex)boyfriend. It's about losing someone and longing for him/her and in due time you will lose a part of your self/mind because you over-think things

The events that took place in Evan's life after Ariel left seems creepy and out of this world until you reach the last few chapters. Obviously, that's when the author reveals everything.

Sometimes, a good listener and closure is all that we need. Open up to people. Humans are not meant to live alone.

20140520

Inglot - AMC Cream Foundation & Freedom System Cream Concealer



Inglot, jenama makeup dari Poland comparable to MAC Cosmetics dengan harga jauh lebih murah.

Masa mula-mula lalu kedai dulu rasa macam, kelakarnya nama kedai ni, rupa-rupanya nama founder (dah meninggal pun). Datang mood nak beli makeup selepas enam bulan tak beli apa-apa, terbeli AMC Cream Foundation in LW500 dan Freedom System Cream Concealer in shade MW101 (kot).

Foundation shade LW500 atas suggestion make up artist. Kata cream tapi dah goncang botol pun lebih kurang liquid.  Tak cakey, senang nak apply dan tak keringkan kulit. I still think I need something yellow-er so kalau guna kena campur dengan MAC Studio Sculpt NC42, which is few shades darker than my skin (recently matched to NC37 tapi I still prefer shades with more yellow).

Untuk concealer pula was matched to MW101. So far, this concealer is one of the best I have ever tried (and I've tried a lot). Tak keringkan kulit dan boleh cover lingkaran gelap bawah mata yang tak serius. Harga lebih kurang RM30.00, standard harga elianto je okay (concealer elianto pun best juga tapi kat City Square dah tak ada elianto).

20140519

Godzilla [2014]


Humans and their ego. Always want to control everything when in fact, God is the best planner. Storyline was okay, there's a flow and it's believable until that blue beam. Why didn't Gojira use the blue beam from the start? Anyhow, I was hoping for more Godzilla vs MUTO action and not just the monsters fighting in the background while humans tries to be the hero. **

20140517

Labour Day



Spent my labour day with the girls. Lunch before Jakel to survey for fabric prices before one of us heads to Bandung for her wedding preparation. Afterwards, we went to several boutiques at UDA Business Centre. It was fun and I totally love Calaqisya! 

Anyway, I am so excited for the matching bridesmaid outfit for my girl's wedding! Have a safe trip and have fun guys. Happy shopping! See you soon :)

20140515

Ctrl + A

Pagi tu aku decide, it's okay. Only this one time, everything will be okay. Aku akan happy, aku cuma nak happy sekejap. Aku nampak dia, aku rasa happy. Aku senyum, ketawa. Aku buat dia happy, lepas tu dia pergi. Aku dapat happy, sekejap. That's when I realized, sekejap tak cukup. Sekejap bunuh aku secara halus. Sekejap, temporary. Macam mimpi. Aku benci.

Mohon pada syurganya, sudilah berkongsi dengan ku... dirinya yang aku rindu.

Mohon doa. Permudahkanlah.

20140514

Filosofi Kopi - Dewi Lestari (Dee)


Ada buku, kita baca tajuk dah cukup buat kita rasa nak baca. Macam buku ini, untuk aku. Rapuh lah jiwa. Makin rapuh bila baca buku ni.

Aku suka buku ni sebab walaupun penulisnya perempuan, penulisan tak lembik. Tak suka sebenarnya perempuan yang tulis meleleh-leleh, macam tak ada tulang belakang. Bila difikir-fikirkan semula, untuk cerpen dan novel, aku memang prefer penulis lelaki.

Filosofi kopi mengajar aku untuk tidak mengejar kesempurnaan tapi nikmatilah keindahan. Salju gurun ajar aku supaya kuat untuk jadi diri sendiri. Selagi kau lelap buat aku rindu dia, sangat similar dengan apa yang aku lalui sehari-hari. Spasi pun! OK apa saja yang tak ingatkan aku pada dia aku pun tak tau. Anyway, yang paling aku ingat cerita pasal lipas - Rico de Coro. Geli tapi mencuit hati.

Pendek kata, kompilasi ini kena tepat pada hati.

20140512

The Body Shop - Spa Wisdom Africa Ximenia & Salt Scrub


Salah satu barang best seller dekat The Body Shop. Kalau lalu depan kedai tau lah kan, sebab diorang ada susun-susun best sellers dekat display. Fikir punya fikir, buat keputusan untuk beli lebih-lebih lagi sebab customer service dekat TBS memang terbaik. RM115.00 tu kira mahal melampau sebab sebelum ni pakai scrub Indo mari harga RM10.00 je. Nak cuba punya pasal, pejam mata, bayar. 

Kata orang kat TBS, scrub ni selain menghilangkan kulit mati, dia membantu pengaliran darah sebab ada garam tu dan juga melembabkan kulit. Sesuai untuk orang yang berkulit kering.

Dari segi bau, bau shea butter ada manis-manis sikit. Sedap dan memang kegemaran. Dari segi tekstur pula, nampak lembut dan tak berapa kasar. Lagipun, yang kasar tu garam, bila dah di sapu dekat badan memang dia larut. Part ni memang tak berapa gemar lah. Rasa tak cukup scrubbed. Masa sapu, memang ada rasa panas sikit maybe tindak balas dari garam.

Bab melembabkan kulit pula, memang berkesan. Kulit kaki yang kering tahap biawak terus tak kering, hilang segala pecah tumit.

Kiranya. pembelian scrub ni memang berbaloi.

20140510

Chiffon maxi skirt @eydahidayah


Source: @eydahidayah

Sekarang ada banyak instashop, blogshop, Facebook page, stalls dan butik-butik yang jual chiffon maxi skirt. Kebetulan berkenan nak beli dengan eydahidayah. Dah dua kali beli dan memang puas hati. Setakat hari ni warna yang dah dibeli hitam, coral, peach (untuk member) dan navy blue. Suka sangat pakai skirt ni. Tak jarang, tak melekap and sangat flowy, rasa macam tuan puteri main pusing-pusing skirt masa jalan dari office pergi toilet. Mudah terhibur.

20140509

Puasa shopping

Sempena perbelanjaan melampau bulan lepas, aku ambil keputusan untuk mengehadkan pembelian bulan ini kepada keperluan sahaja. Ada 400. Tolak minyak dan makan, pandai-pandailah.

Harap sedar diri dan insaf selepas ini. Mohon bimbingan.

Untuk bulan ni, gunalah habis-habisan benda yang dah dibeli pada bulan-bulan yang lepas. Tak termasuk beli buku dan baju secara hutang daripada Ira. Tak tenang hidup berhutang ni aaaaa.

20140507

[MOVED] Restoran Al-Hanin @ Larkin Idaman




Semenjak duduk dekat Johor Bahru secara full time dah lama tak pekena nasi arab yang best dan sedap serta memenuhi citarasa aku. Tapi itu semua berubah bila pada suatu hari yang lapar (ha?) kitorang ke Larkin Idaman dan singgah di Restoran Al Hanin.

Tukang masak memang daripada negara Arab. Palestin kot? Tak ingat tak pure orang sana. In fact, owner dan anak beranak owner pun dah belajar masak sikit-sikit bagi rasa makanan sama dengan tempat asal makanan. Menu dia lebih kurang menu kedai-kedai nasi arab yang lain.

Daging yang lembut, nasi yang sedap. And hari aku pergi tu dia kata tambah nasi free. Pakkal je dah kenyang. So, pilih untuk tambah salsa and sambal and sup je. Sebab free. Dahlah harga makanan memang sangat berpatutan dengan kualiti makanan, owner pemurah pulak tu. Wajar semua orang makan sini.

Restoran Al Hanin terletak di Larkin Idaman berdekatan dengan Stadium Larkin. Update 2015 - sudah berpindah ke Taman Nusa Bestari tetapi kedai nasi arab lain dibuka disini dengan nama Restoran Al Lazeez. Mula-mula ingatkan owner yang sama cuma tukar nama tetapi ada perbezaan dari segi hidangannya.

20140505

Qhaleef

Enam belas jam dari Johor Bahru ke Melaka ke Johor Bahru. Semata-mata untuk Qhaleef. Semoga membesar jadi anak yang soleh, insyaAllah. Tahniah Nana & Baie :)

June 2013
engaged - married - single

April 2014
mother-to-be - mother of one - mother of none (still single)
*wails*
dan terima kasih ofee & nuar :)