20140430

Noraini + Muhaimin

 
 


Cerita  kenduri kahwin hujung minggu lepas. Tak sempat jumpa dan bergambar dengan pengantin sebab nak kejarkan kenduri kahwin lain so ni kira proof of attendance lah, ok tak? haha. One of the rarest reception I've ever been to. Door gift dia comel by the way, walaupun tak makan telur pindang. Apa-apa pun, tahniah Nony dan Min. Semoga dirahmati selalu, InsyaAllah :)


20140429

INSPIRE - brew & skittles


The title says it all. A compilation of writings from women of all ages and kinds in the same spirit - to inspire other women to be closer to The Creator. Thank you to brew & skittles for sending me a copy of this. I love it. 

I hope you will love it too.

20140425

Now, now

Home is where the heart is. 
So just hold on, we're going home

20140423

Mary Kay - TimeWise Day & Night Solution



Sampled Mary Kay's TimeWise Day & Night Solution. 

The day solution is a sunscreen. I don't like the smell and the texture. It feels so icky. 

Initially, I was intrigued by the night solution. My skin feels moisturized in the morning after. On the second day, it doesn't give the same effect anymore. A classic one hit wonder.

To be fair, I only used it for a week and I didn't use the whole range. My opinions might be premature/ inaccurate.

20140421

Taknak komplen, tapi...

Kerja kurang sangat sekarang. Dah tiga minggu ea macam ni. Masuk pukul 9 pagi. Balik 6 petang. Ada sesetengah hari setakat jawab calls dan reply emails, fotostat dokumen sikit-sikit, faks itu ini. Habis kerja. Kalau boleh taknak lah sibuk sangat. Biasa-biasa sudahlah. Tapi janganlah banyak sangat masa terluang. Rasa tertekan tau duduk office tak ada kerja. Macam nak tertidur.

Nasib baik ada internet.

Mula-mula download buku pdf. Baca. Pening lah. Lagi suka baca buku kertas.

Lepas tu layan gosip dekat forum. Oklah. Satu sen tak keluar. Seronok pulak tu. 

Akhirnya bosan juga sebab tak banyak gosip baru, mula baca beauty blogs. Makup and skincare addiction phase... again


Yang ini bahaya. Bahaya untuk akaun bank dan kesihatan sendiri. Bahaya sebab tengahari tak sempat makan, sibuk tengok makeup dan skincare. Dekat office pulak, mabuk dengan lambakan kedai online jual barang makeup dan skincare.

Nampak tak masalah sekarang ni? Masalahnya duit tak cukup nak beli semua.

20140419

Rasa-Rasa Johor @ Kampung Mahmoodiah




Sekitar Jalan Inche Besar Zubaidah. Tempat yang selesa untuk sarapan pagi sebab redup, terima kasih kepada pokok besar dekat situ. Selain roti canai, ada lontong dan lain-lain menu biasa sarapan pagi.

20140418

Simple - Hydrating Light Moisturizer


I was so in love with this. The only product besides Simple Soothing Facial Toner that did not worsen my skin condition back when I have skin problems (due to sunburn and Bio Essence Tanaka White - ingredients were too harsh for my skin). 

Basically, it was my HG moisturizer, until the air conditioned environment I am constantly in dried up my skin. I haven't been drinking as much water as I want so, yeah, partially my fault.

The moisturizer supposed to cater to people with normal and dry skin but it doesn't work for me. I think because I'm aging. I'm turning 26 in November. I need anti-ageing products.

If you prefer light moisturizer, doesn't have major skin problems and want something that does the job, Simple Hydrating Light Moisturizer is the moisturizer for you.

I'm in a mission to find a better moisturizer. For the time being, until I found a new moisturizer, I mix this with Palmer's Skin Therapy Oil hoping for extra moisturizing effect but I'm not sure if it'll work. 

20140417

Statik

Dalam perjalanan ke rumah Nana ituhari aku teringat aku ada gambar bertiga dengan dia dan Ofee masa hari kahwin dia. Bulan sembilan tahun lepas.

Ofee - Nana - Aku.

Engaged - Married - Single.

Bulan empat tahun ni?

Ofee - Nana - Aku.

Pregnant - Mother of Qhaleef - Single.

Kalau kayu ukur progress hidup adalah status, aku ni loser.

20140415

The Lover's Dictionary - David Levithan


I read this on .pdf. It's an interesting book. I absolutely love it - someone pointed out that I love this kind of books because I am still in the infatuation phase. Hello. I have always enjoyed romance and chick lits before I read all thos indie books okay. Back to the book, the author shows his creativity by telling his story via defining words that he relates to a relationship, hence; the lover's dictionary. Not all lover's though, it only applies to the story created by the author, but if the shoe fits, wear it.

20140414

To be honest

It's often said that you are the reflection of your friends. I am certainly not a good mirror.

20140413

Desaturasi Merah Jambu - Ladynoe


Sebenarnya kan semalam terpublish blog tajuk sahaja. Kah kah.

Baca tajuk buku dan subtajuk; begitulah aliran cerita dalam buku ini. Desaturasi merah jambu. Dari merah jambu ke kelabu ke hitam. Dari gembira ke suram ke kelam. Tapi sebenarnya dalam kelam tulah kita akan jumpa pencerahan.

Penceritaan ringkas, kisah seharian yang penuh maksud mendalam. Boleh bagi peringatan kepada semua dan buat kita berfikir. Membaca ni kadang-kadang untuk kita ambil pengajaran daripada hidup orang lain atau jadikan contoh.

Sesiapa yang suka baca blog Ladynoe pasti akan menghargai buku ini. Kalau orangnya macam aku lah, yang masih prefer buku untuk diselak-selak daripada scroll di skrin.

Aku sedih juga baca buku ni. Susah juga kalau kita ambil tahu pasal kisah peribadi orang yang kita tak kenal ni. Bila kita tahu cerita kita yang sayu. Melebih pulak kan padahal dia tak kenal pun kita. Biasalah, suka letak diri kat tempat orang dan rasa derita padahal perlu ke?

Aku suka sampai part kelabu je tapi. Part hitam tu... kureng kot? Tapi suka endingnya.

Beli di fixi.com.my

20140411

Murtabak Majid @ Johor Bahru

Memang trend masa kini semua benda orang nak letak cheese. Pisang goreng cheese, murtabak cheese, kek cheese meleleh, etc. etc.

Tak adalah minat sangat pun tapi bila orang bercerita, hendak juga merasa. Setakat ni baru rasa dekat dua tempat. Bila tengok signboard kan, dua-dua nama Murtabak Majid tau. Tapi lain.


1. Jalan Cenderawasih, Larkin

Boleh kata balance lah daging dengan cheese. Dan memang sedap pun. Kalau expect more cheese boleh cuba dekat Taman Kebun Teh.



2. Taman Kebun Teh (depan sekolah)

Bagi penggemar cheese, berbaloi makan dekat sinii. Memang rasa betul-betul cheesy so tak minat sebab lagi suka daging daripada cheese. Tak berapa gemar kuah dal dia tapi ada sos cecah merah tu - sedap dan jarang jumpa. Dekat sini ada jual kuih-muih dan tempe goreng juga.

               



20140409

Jew - D. O. Dodd


I took this picture off google images.

Borrowed from Ira. It was a good read. With all the nameless characters, and unspecified time and place, the book will leave you puzzled. But it's a good puzzle.

20140407

Travel sikit-sikit

Beberapa minggu yang lepas berjalan-jalan tiga hari berturut-turut dengan keluarga selepas lama dah tak keluar dari Johor. Misi utama nak jumpa adik yang demam denggi dekat Klang. Dah alang-alang, ikut sekali ke Perak untuk majlis perkahwinan sepupu. Best sebab dah lama tak berbual dengan Muhd, Plaza Shah Alam cool gila, Perak seronok and last but not least pertama kali naik ETS dari Batu Gajah ke KL Sentral. 

Trivia: Stesen Keretapi Batu Gajah terletak di Kampung Pisang. Tak, takde jumpa zombi dekat Stesen Keretapi.














20140405

Melayu Dari Marikh - Raja Faisal


Beli buku ni sebab kau tengok lah kulit buku. Persetankan kata-kata don't judge a book by it's cover. Cool gila boleh?

Sedikit kecewa bila member cakap ini buku sains fiksyen. Kenapa aku lampi? Terang-terang ada robot. Terang-terang aku tak berapa gemar sains fiksyen. Tapi baca sajalah tak apalah. Dan akhirnya tak adalah semua sains fiksyen. Dan sains nya tak melampau sangat pun. Lebih kepada imaginasi dan fantasi yang tidak semestinya sains fiksyen tapi separuh daripada cerpen ke arah sains fiksyen. Maka jatuh sukalah juga dekat buku ni lebih-lebih lagi dekat @seramsial dengan malam pertama (tu ke tajuk dia? tak pasti).

Kebetulan beberapa hari lepas habiskan buku ni ada sekali tu stayback dekat pejabat seorang diri. Memang @seramsial.

Kirim dari ARiey dari pesta buku kot?

20140403

February forever

I didn't realize it has been a month since our last get together - shucks. After numerous change of plans and hurdles and what not; albeit being a month late, thank God the birthday celebration happened. I'm also thankful for mille crepe from Humble Beginnings, lovely friends with superb planning skills, good food that caused minimal allergy reaction, good company, smartphones, power banks, and a helluva great time. I love them more and more everyday. Happy birthday February babies! 

20140402

Atirah Eatery @ Hutan Bandar

I wrote brefly about Atirah Eatery before. I love their mee kolok but unfortunately on our last visit, it was already 11.00am and they have stopped serving mee kolok and they served char mee instead.

We decided to have a try and I am not fond of it. The term "char" means partially burn so obviously the "mee" will be charred first before they put in the chicken and soup.

The following weekend, I was there by 9.15am. Just for mee kolok.