20140303

eleanor & park - Rainbow Rowell


Dikatakan di kulit buku cerita ini dapat membuatkan orang rasa muda dan dalam cinta (re: young and in love). Itu fakta.

Tak perlu lalui apa yang Eleanor dan Park lalui. Ambil aku. Tak ada bercinta masa umur 16 tahun. Bukan mangsa keganasan di rumah. Bukan anak kacuk Korea dan Amerika. Masih terasa that fuzzy feelings bila penulis describe kali pertama diorang jatuh cinta, pegang tangan, berbual, kongsi kegembiraan, jumpa parents, rindu tak jumpa masa cuti sekolah dan weekends, sedih untuk berpisah dan tak pasti dengan masa depan.

Yelah. 16. Muda lagi. Masing-masing nak bercinta forever and ever. Dalam masa yang sama, masing-masing faham kebarangkalian mereka akan berpisah lepas tu jumpa dan bercinta dengan orang lain.

“Nothing before you counts," he said. "And I can't even imagine an after." 
She shook her head. "Don't."
"What?"
"Don't talk about after."
"I just meant that... I want to be the last person who ever kisses you, too.... That sounds bad, like a death threat or something. What I'm trying to say is, you're it. This is it for me.” ― Rainbow RowellEleanor & Park

Sweet sangat ok.

Walaupun ni buku kategori Young Adults, aku rasa okay je kalau Adults baca.

Ye I 26 I dah tua (dah bukan young adult) tapi masih terhibur dengan buku ini. Bacalah!

Beli di mphonline.com.
Post a Comment