20140213

Norwegian Wood - Haruki Murakami


Aku tak tau aku salah pilih buku pengenalan atau Murakami memang bukan my cup of tea. 

Norwegian Wood was okay. Tak buat aku rasa macam aku kena baca semua buku Murakami pun. Cerita pasal a loner, introvert, Japanese boy. 

Karakter kegemaran aku, Midori. Dia fun and exciting. Karakter lain mostly, depressing gila. I can't stand them, especially Naoko, macam please lah lighten up a bit (walhal tak boleh kot sebab dah dia memang ada mental condition). And I find Reiko pretentious. 

Aku memang bias terhadap Midori. She deserves better. Toru, another besotted guy - totally obsessed with Naoko. Sekali lagi, cinta tak boleh menyelamatkan apa-apa.

Murakami is too westernized. Aku tak dapat nak hadam cerita pasal orang Jepun yang all they ever talk about adalah western movies and music. Aku tak suka sangat lah benda tu. Bila fikir balik, as if buku Melayu moden tak mengagungkan Barat. Hah!

Like I've said earlier, mungkin lah Norwegian Wood bukan the best book untuk mula mengenali Murakami. Aku fikir, kalau aku baca Stark dulu, dan bukan High Society, mungkin aku takkan terbawa untuk beli dan baca semua buku karya Ben Elton.

Mungkin.
Post a Comment