20131230

Kolumpo [2013]


Hello. Dah lama tak tengok movie sampai lupa pasal cerita ni. Cerita yang ditonton few weeks ago. Format macam cerita Chow Kit juga ni. Walaupun tak berkaitan secara terus antara satu sama lain tapi kira antologi short film. Boleh?

Sofi Jikan makin bosan. Balik-balik macam tu lakonannya. Dah macam one trick pony. Aku terkesan dengan penipuan boss boss mamak. Tapi makin banyak dinner dekat mamak walaupun dah tengok dalam movie cara diorang adun tepung roti canai. True or not, reality or pure fiction, kembang gak tekak masa tengah tengok. Masa makan dah tak kira. Asal aku tak nampak sendiri depan mata. Heh.

Terkesan juga dengan sangka buruk terhadap mat-mat rempit (part sebak) tapi penat dengan Mak Mah punya repetition. Mungkin tu yang pengarah cuba timbulkan. Penonton akan rasa apa yang Gina rasa.

Cerita yang last buat aku rindu naik LRT round KL. Masa study dulu, bila dah pandai dan hafal laluan LRT/Monorail/Komuter rajin tetiap minggu pergi jalan-jalan. Sekarang jauh dan tol dah naik pulak tu.

Aku paling selalu teringat pergi SOGO dengan Ara dan Cuen lepas tu jumpa Cukue dan Dutta dekat Pavi lepas tu pergi makan dekat Fullhouse. Jalan-jalan tengok lampu masa last day exam dengan Dayang and ARiey sambil tahan ngantuk. Sesat dengan Ofee nak pergi Dewan Felda abang Nana kahwin. Ke Bukit Bintang malam-malam, tengok Citrawarna dekat Dataran Merdeka.

Rindu. ***3/4.

20131228

tis' the season to be jolly


My fifth month kerja and ada tukar-tukar hadiah at the office. Part makan memang terbaik. Makanan tak putus-putus alhamdulillah. Dan sekali-sekala bersuka ria dekat office best juga compare dengan hari-hari selalu bekerja macam robot.

I bought a perfume and I got a BBQ set. Kebetulan tengah planning nak lepak mana masa cuti Krismas esoknya. Dia punya excited tak boleh nak katalah, terus plan picnic/BBQ.

Desaru dah biasa sangat. Ingat nak ke tempat yang dulu pernah pergi in 2010 dengan bebudak sekolah rendah tapi lupa kat mana (Sungai Rambah sebenarnya dah sampai Kukup Halim baru bagitau krik krik).

End up dekat Tanjung Piai. Dekat tempat nelayan parking sampan (bot?). Pastu lepak kat tempat nelayan lepak. Eh sebenarnya diorang nelayan ke? Entah ek tapi rasanya lah. 

Sayangnya, I don't have gambar pemandangan yang indah nian itu. Tetiba hujan lebat pulak sobs. But it was funnnnnnnn main monopoly and ada yang pergi mancing. Nak lagi.



20131226

Kelabu - Nadia Khan


My second Fixi book selepas Cerpen - also by the same writer. Nampak tak aku bukan minat Fixi sangat pun, aku beli Kelabu ni sebab tertarik dengan cerpen Nadia Khan yang berkait dengan Kelabu dalam KLCC dan kalau tak silap dalam Cerpen pun ada.

Gaya penulisan yang bersahaja dan seakan-akan berinteraksi dengan pembaca adalah tarikan utama. Cara olahan watak pun best sebab secara tak langsung kau boleh berkawan dengan watak, ada rasa suka, simpati, ala-ala menjiwai watak (over). Sama ada memang menulis daripada pengalaman ataupun research tip top. 

Tapi Nadia Khan memang terbaik. Semua cerpen-cerpen dan skrip yang dia tulis aku suka. Kalau korang tak suka membaca, korang tengok Aku, Dia dan Tong Sampah jela. Syok kan?

20131221

Wedding Speech -Khaliza Khalid



Intro yang best buat aku habiskan buku ni dalam masa yang paling sekejap selepas Seyogia. Walaubagaimanapun, sampai ke tahap konflik dan unveiling of the truth, adoyai, kecewa. Aku benci cerita yang menipu pembaca. Senang kata, bagi spoiler sikit; aku benci cerita yang sebenarnya tak berlaku pun.

Semuanya, in your head, in your head, zombie.

Cerita ni boleh jadi favourite aku kalau tak kerana one flaw yang memang aku tak boleh terima tu. Antara jenis plot twist yang aku paling menyampah.

Tapi aku sayang buku ni sebab birthday present ARiey bagi and cover dia sangat cantik and pasal cover tulah aku jatuh cinta dengan ia lantas masukkan dalam Book Wishlist aku. Orang kata don't judge a book by it's cover tapi taknak dengar kan?

20131216

Belanga1 @ Adda Heights

Lepas wedding Ofee + Nuar, pergi singgah Belanga 1. Kedai ni dah lama sebenarnya, dulu buka dekat Jalan Pinang, Taman Daya. Sekarang pindah di Adda Heights.

Apa yang best dekat sini, pekerja dia yang sangat welcoming, sampai terus greet siap bagi kerepek ubi sementara tunggu order sampai. Dan sedap buat lepak, ala-ala ambiance Secret Recipe.

The food was okay. Ada jual udang galah, mee rebus ke mee bandung tapi masa tu tak rasa. I ordered Arabiatta and Caramel Macchiato. Pasta sedap tapi tak ada protein, sayur sahaja.




20131212

The Time Traveller's Wife - Audrey Niffenegger



Seen the movie few years back with some of my friends. I bawled shamelessly in the cinema. Air mata siap dengan sedu sedan. Boleh gitu?

Setelah sekian lama buku dalam bungkusan plastik (since 2009 - beli sejurus selepas tengok movie) akhirnya ambil mood baca buku jiwang sebab dah stress terlalu banyak baca buku teori konspirasi dan psycho thriller.

The book was better than what I had expected although I hate the explicit part. I don't know why but I find it highly distasteful. The fact that on some parts she was a kid and he was thirty plus makes it even more weird *pedo alert!*

The chronological part can be a bit confusing but it was fun calculating the age difference. I like that kind of stuff. Connecting logic with science fiction and stuff. Macam baca buku doraemon dan cuba faham kan ia.

Begitulah.

Overall, berpuas hati. Saat touching pertama memang tak terjangka. Masa dipaparkan kasih sayang suami kepada isteri tahap sanggup belasah orang, I dig that a lot. I want my man to punch someone for me.

Faham?

20131209

Passport Drama

Never knew that applying for a passport will be a hassle for me.

Lemme tell you a bit about myself. I moved to Malaysia in 1992. Travelled using my mom's passport. Got my nationality cert within the same year. Certified Malaysian by way of registration.

I don't have a passport. Went overseas a few times before but only using Visa. An immigration officer warned me that I'll have a problem when I apply for a passport and that was during visa application for a company trip to Singapore in 2010. A few weeks later, I went to clarify the issue at Jabatan Pendaftaran and they told me otherwise. I was annoyed with the immigration officer and his stupid warning

Fast forward few years later, boy was I wrong! I actually have to bring my birth cert, nationality cert and the document that I used 21 years ago to enter Malaysia.

Thank God my mom still keeps her now expired passport.

Unfortunately, haven't had the time to go to the immigration department after that awful incident. I wonder when will I finally own a passport.

20131206

Lunch Hour : Ayam Penyet Ria

Ayam Penyet Ria Level 2 Johor Bahru City Square




The only time I'll be eating lunch at ridiculously priced ayam penyet restaurant. Colleagues monthly birthday celebration. Super fun! I love the supersize chicken but too expensive. Can't afford it on a weekly basis and wouldn't want to eat there if I have a choice because I can find cheaper ayam penyet elsewhere.

20131204

Wordless Wednesday - Boyfriends


20131202

Pot's @ Jalan Pahang

Chilling with two of my best people after 6 hours of signing crap. From Chaiwalla to Pot's and we end our day with dinner at Al-Fayeed. 

Here's some pictures during snacks at Pot's. One of those very nice, small and cozy hang out spot in Johor Bahru. They serve salads and desserts. I love the salad selection. Ice cream was a bit messy though. The fun part was makan sambil tengok lion dance. Very 1Malaysia no?