20130520

Chambering : Pre-filing Borang 6

Nak komen a few things on the checklists (yes ada banyak checklist) that I got from different sources before start chambering sampailah ke a few days before habis chambering.

- Certificate of Completion of Legal Aid - Masa habis duty legal aid haritu, person in charge legal aid JB, Kak Midah, bagitahu, surat akan dihantar terus kepada Bar Council.

- Confidential Report - hmm... tak ada buat pun? Dah tak relevan kot for 2013.

Pengecualian/Peperiksaan BM - Sekarang e-application. I did mine manually dekat LPQB.

- Borang referee - Tak applicable to JB chambees. Tak sure tempat lain.

- I didn't check dekat Bar Council pasal borang Particular of Practitioner or anything. Should I? I'm not sure tapi semua orang pun tak buat.

Dan yang paling membantu, blog CTM. Semua pasal filing chambering termasuklah scanned documents ada.  The beauty of the world wide web.

Based on the readings and bantuan kawan-kawan yang dah fail terlebih dahulu, these were the things I did before filing Borang 6...

1. Isi Borang 7 dan Borang 8

Borang 7 - Sijil Kelakuan Baik ada dua. Kalau baca dalam borang, mestilah yang dah kenal lima tahun tapi biasanya orang akan suruh siapa-siapa lawyer selain daripada Master. Syaratnya, bukan ahli keluarga dan mestilah ada kelayakan professional. Kalau nak selamat cari lawyer; lawyer satu firm pun boleh.

Borang 8 - Sijil Kerajinan ditandatangani oleh Master.

Kedua-dua borang saya tarikhkan sehari selepas habis chambering. Contoh: Mula pada 13 Ogos 2012 habis pada 13 Mei 2013, tarikhkan pada 14 Mei 2013.


2. Failkan Sijil Penampalan Borang 2

Pergi RKKK, dia akan bagi borang untuk fill out tarikh Borang 2 ditampal dekat Mahkamah-Mahkamah Tinggi Malaya. Kos = RM50-00 (RM10-00 scan + RM40-00 filing)

Filing macam biasa. I extract mine a day after. This one guna untuk ekshibit dalam Borang 6. 

Sebenarnya boleh buat few weeks before habis chambering tapi I did mine a day after, bersamaan dengan two days before I filed Borang 6. Minta tolong dari Dayang because I was rushing so, tak sempat buat sendiri. Didn't plan to file Borang 6 right away. Terima kasih kepada peer pressure.



-Bila dah settle these two things dah boleh lengkapkan Borang 6-

3. Borang 6

Isi Borang 6. Make sure cross out salah satu daripada ekshibit nombor 7 yang tidak berkaitan. Make sure tandatangan. Make sure semua borang bertarikh dan diisi dengan betul.

Ada lapan ekshibit.

A. Salinan Sijil Beranak depan belakang (dan salinan Sijil Kewarganegaraan jika berkaitan).
B. Salinan Kad Pengenalan depan belakang.
C. Salinan Sijil Kelayakan (CLP/Bar Cert/Ijazah) RKKK can be fussy about this. Kalau ada dua Ijazah berlainan bahasa macam UKM, guna Bahasa Malaysia.
D. Borang 7
E. Borang 7
F. Borang 8 dan salinan Certification of Completion of Bar Council's Ethics and Professional Standards Course.
G. Salinan Sijil Pengecualian/Kelulusan Peperiksaan Kelayakan Bahasa Malaysia.
H. Salinan Sijil Penampalan.

Sediakan sijil perakuan ekshibit untuk setiap ekshibit. Tandakan ekshibit accordingly. Affirm at least a day after habis chambering. Make sure Borang 6 dan semua sijil perakuan ekshibit affirmed. Kos = RM20-00.

Dokumen original (Sijil Beranak, Sijil Kewarganegaraan, Ijazah, Sijil Ethics Course, Sijil Pengecualian BM, Sijil Penampalan) kena bawa sekali semasa filing untuk semakan RKKK selepas filing Borang 6.


4. Notis Perbicaraan & Sijil Pengesahan Dokumen

Kedua-duanya akan difailkan bersekali dengan Borang 6 nanti. Contoh Notis Perbicaraan from website KL Bar *click**click* dan Sijil Pengesahan Dokumen *click*.

You can choose the road rarely, if not never; taken and retype it or you can always take the easier way - download daripada checklists yang akan berlegar-legar di dalam inbox e-mail masing-masing bila dah dekat dengan tarikh habis chambering nanti. I got mine from one. Tinggal tukar heading, nama Mahkamah I want to be called at dan nama state bar.




-Seterusnya boleh buat sebelum habis chambering, macam Sijil Penampalan; but I did it the morning before I filed Borang 6-


5. Admission Fee

Bayar dekat Lembaga Tatatertib Peguam-Peguam, Tingkat 8, Wisma Maran. Dari stesen STAR LRT Masjid Jamek dah nampak. Pinjam map daripada website.

Advocates & Solicitors Disciplinary Board

Isi borang dan buat bayaran. Kos = RM200-00

Simpan resit untuk dapatkan Instrument. Fotostat satu untuk bagi pada RKKK selepas filing Borang 6, berserta original documents (see 3) untuk disemak.


6. Instrument of Admission

Bayar dekat Bar Council. Teringat masa nak serve Borang 1 & 2, sesat-sesat cari padahal sebenarnya dekat je dengan stesen LRT. Pinjam map daripada website.

Bar Council

First, pergi payment counter cakap nak bayar untuk Instrument. Dia akan bagi borang. Lepas fill out bagi balik pada dia bersekali dengan resit Admission fee (see 5). Pastikan ada exact amount untuk kesenangan masing-masing. Kos = RM30-00

Person in charge for admission, akan suruh cek nama dan kelulusan. Pastikan betul. Masa nak cek ni lah tiba-tiba lupa macam mana nak eja nama sendiri.

Dia ada bagi dua fotostat copy untuk outstation chambees, satu untuk bagi pada RKKK dan satu untuk bagi pada state bar - tapi RKKK tak nak pun copy tu.

Simpan resit. Fotostat satu untuk bagi pada RKKK selepas filing Borang 6, bersekali dengan resit Admission fee (see 5), beserta original documents (see 3) termasuk Instrument untuk disemak.
Post a Comment