Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

Chow Kit [2012]

Walaupun tempoh wajib tayang dah habis Alhamdulillah masih ada rezeki nak menonton filem ini di panggung wayang bersama-sama dengan Ariey dan Ira.
Keseluruhannya best. Tak dinafikan Bunohan lebih mantap dari segi sinematografi dan lakonan. Ada certain dialog macam kedengaran agak janggal. Lebih-lebih lagi subtitle.
Cerita terbahagi kepada dua babak. Setiap babak set pelakon yang berbeza tetapi berlaku dalam masa yang lebih kurang sama. Babak dua berkait dengan ending babak pertama.
Lebih suka babak pertama berbanding babak kedua. Babak pertama memang menyentuh perasaan tengok kasih sayang adik-beradik, mak/bapak-anak, antara kawan. Part adik-beradik dan bapak-anak tu sungguh-sungguh nangis. Sungguh.
Memang dari mula dah sebak tapi bak kata kawan-kawan saya, cerita apa je Naima tak nangis. Alangkan Avengers dan Madagascar 2 pun menangis. Time Traveller's Wife? Bunyi sedu sedan memecah sunyi kot. Cinta dan Sepi apatah lagi. And semua tu dalam panggung wayang. OK. Point taken.
Babak…

Journey to and fro Chow Kit

20th May 2012
Mid Valley MegamallBreakfast at Krispy KremePanini with chicken pesto is the bomb! The coffee on the other hand, was too strong… or maybe I can no longer tolerate caffeine. Major headache afterwards.Chow KitThe long overdue #UltrasChowKit movie time. YEAY! Will write about the movie later.Bata Branded SaleBought a pair of very comfortable black pumps. RM50.00 for 3 pairs? Who in their right mind would say no to that? Definitely not me!

makeup talk : this is me, being vain

A few days before dinner faculty tiba-tiba kena serangan ala-ala gegata di muka. Pening juga nak fikir punca. End up makeup-less sekejap. Lepas tu melantak bedak sejuk bagi hilang segala bintat. Tak pasal-pasal kulit jadi kering. w/ Suraya Day Cream Bio-Essence Tanaka White + Johnson's blossoms baby powder + eyeliner Disebabkan tak confident nak makeup sendiri untuk cover segala bintat dan luka kesan garu, (and kononnya dinner final year bagilah eyebag hilang please…) hired a Make Up Artist. Cheh. Duit makan untuk lima hari dikorbankan walaupun sedar diri dah tak ada duit dalam bank atas sebab-sebab yang tidak boleh dinyatakan disini. Please prepare yourself before tengok gambar di bawah…












Before event Tadaaa! Takut tak? HAHA.

First time tengok muka sendiri lepas makeup rasa blur sebab tak kenal siapa dalam cermin. Nak nangis pun ada. Dengan fake eyelashes yang annoying, sumpah suffer. Serius rasa macam nak memberontak dengan diri sendiri. Bak kata P (bukan nama sebenar) ma…

Majlis Makan Malam Fakulti Undang-Undang 2011/2012

Some call it annual dinner, ada yang kata pre-grad dinner. Whatever you wanna name it, it's an event to celebrate us, the final year students a.k.a Batch 24.Due to lecturer's intervention, the whole batch diwajibkan hadir in conjunction with our unofficial social ethics class.Dari segi makanan – it sucks. Waiter memang fail tak belajar dining etiquette agaknya habis kehausan kitorang. Supposedly bila gelas hampir kosong kena tuang air. Dah lah tak sediakan air masak.Dari segi souvenir – cantik. Button dengan gambar Marilyn Monroe. Class.Dari segi persembahan juniors – wedding fashion show, choir, tarian kontemporari, tarian Bollywood, tarian K-Pop, nyanyian duet. Siapa sangka tanpa band pun boleh bikin gempak. Bravo!Dari segi persembahan seniors – ada video prepared by Wawa, then video judges and trainers appreciation prepared by yours truly and Zatul bagi pihak Sha & Co. (our firm), then nyanyian lagu Sahabat – Najwa Latiff by tiga suara Ika, Farine, Mastur diiringi petik…

WW / Versi Saya Sayang FUU XXI : Seminar On ADR

Versi Saya Sayang FUU XX

After a while, finally, a (double) birthday celebration.Hollywood Glam: Will attend faculty's annual dinner later this evening. My face is not in a good condition. It looks like it was stung by insects. Why is this happening to me now? So not in the mood for make up and such :/

Ben's @ Pavilion

Planned to go shopping with Dayang. Tak jadi sebab dia kena balik awal but still, pergi jelah dah alang-alang keluar. Rasa nak makan sushi but end up at Ben's.



Clockwise from top left : Hot Chocolate, Beef Bolognese, Char-grilled Seafood Spaghettini, me reading out the conversation topic cards, Ca reading the menu, Caramel Milkshake
Nice place to hangout.
InsyaAllah in a few weeks I'll be out of KL/Selangor area and JB tak ada Ben's. Who knows bila nak singgah sini lagi. Having said that, prefer George & Dragon kot? Pricing lebih kurang je. So, yeay for JB!
Total damage = around RM80 including tax.

Wordless Wednesday – Baby Lips

Yati Ayam Percik @ Seksyen 9, Bandar Baru Bangi

This was right after the mock trial. Sempena Ofee's boyfriend belanja hehe.

Kuey Tiaw Sup. Not in the menu but you can request.
Nasi Kerabu Ayam Percik
Kuih Bakar
Nasi Goreng Ayam Percik
Root Beer + drinks
Total damage : RM59.10 including tax.
Overall: The ayam percik memang delicia! Worth the money.

Heroin – Amal Hamsan

Macam mana nak kata yang aku suka gila buku ni? Dalam banyak-banyak buku yang (recently) aku baca yang ini paling aku suka. Dan ini buku Ariey, bukan buku library so aku tak boleh nak curi. Thanks Preity Zibta!Heroin dalam makna kata, wira wanita bukannya dadah. Bila fikir-fikir balik, ada masa wanita/perempuan boleh buat lelaki ketagih dan lupa diri. Betul ke tak betul?Berbalik kepada Heroin, semua cerita yang dihimpunkan dalam buku ni aku suka. Semua lain-lain, semua ada kekuatan sendiri.Yang a bit off bagi aku, mungkin banyak sangat cerita ngeri (bukan seram ya). Untuk aku yang penakut ni, tak berapa gemar sebab terkesan kot nak tidur malam.Kalau minta pilih satu yang paling aku suka, Simetri. Cerita pasal Lana dan cinta cyber. Aku suka bukan pasal cinta cyber tapi pasal janji-janji manis palsu dari pihak yang memberi harapan kepada pihak yang mengharap. Teringin sangat dapat buat apa yang Lana buat. Tolong ajar aku cara mencipta kebetulan.OK. Datang balik sifat pendendam aku. Unwi…

KL Vintage Fest May 2012

Tarikh: 5th May 2012Tempat: MIA Arts Center, Jalan AmpangVintage is love and vice versa. If you're my close friend you know how much I love vintage. In fact, semua baju dinner dari first year sampai final year mesti ada ke-vintage-annya. That's why lah rasa macam teruja gila nak pergi this fest and memang best sangat-sangat. Cater to boys and girls, men and women, young and old, preppy or grunge. Bukan setakat clothing and accessories, ada a lot of other vintage stuff like, cameras, coke bottles, plates, etc. Yang murah ada, yang mahal ada. Tengok orang dress up in vintage from head to toe. Bowling hat, bow tie and suspenders siap. The dresses, the hair… Perfect!The food was awesome too. Oh, and live bands… syok. Ingat balik berbunga hati *swoon*Serius enjoy dalam kepanasan. All of us were sweating like pigs. Kalau pergi sorang probably akan tunggu sampai malam baru balik. Mana puas seyh tiga jam je kat sana but time is money and I don't have a lot of both to spare so…Hang…

Versi Saya Sayang FUU XIX : Mock Trial

Sempena subjek Advokasi & Litigasi, salah satu task yang paling menakutkan dan paling banyak kerja sepanjang empat tahun pengajian… Tak berjalan langsung for two weeks okay. Pengsan!KES JENAYAH NO.: J-1B-2012PENDAKWA RAYA v MOHD HUD IDHAM BIN MOHD SHARIFTarikh: 30 April 2012Masa: 2.00PMTempat: Mahkamah Moot, Tingkat 3, Perpustakaan Tun Sri Lanang, UKMSemasa perbicaraanPihak Pendakwaan: Chun Sean, Ai Jiann, Kak Mahani
Pihak Pembelaan: Fakhri, NN, Ofee
Selepas perbicaraan… bersama Tuan Hakim.1. Bersyukur satu group dengan orang-orang yang senang bekerjasama2. Bersyukur dapat group lawan yang juga boleh bawa bincang3. Bersyukur dapat judge yang laid back4. Bersyukur kes criminal pertama so habis awal5. Bersyukur dapat tengok kawan-kawan punya mock trial dan belajar something new from each of themAnyway, terima kasih kepada semua pihak. Witnesses pihak pendakwaan; Thiyagu, Lao Loo Han, Charlie, witnesses pihak pembelaan walaupun tak dipanggil; Nash, Rifhan, Anis, bailiffs,…

The Avengers [2012]

1. Tony Stark – he's the man. Arrogant, brilliant, he got the looks, the style, the kind of guy I'll be drooling for. Narcissist tapi tak poyo. The right amount of cockiness. Intelligent. Kalau bukan kerana dia yang bawa senjata nukleur ke angkasa lepas dah habis punah ranah bumi. Memang dia paling hero.
2. Unfortunately, didn't really enjoyed the movie. Rasa nak tertidur. Sorry. And most of my friends pun rasa cerita tu hype je lebih. End up ada yang tertidur. Was expecting more kot?
3. Having said that, Black Widow adalah terbaik. Memanipulasi orang lain dengan berlagak seperti perempuan lemah yang dikawal emosi padahal... lakonan semata untuk korek rahsia musuh. Bijak. Although IMHO she's hotter in Iron Man 2.
4. Dr. Banner a.k.a Hulk adorable. Sangat. Masa dia cakap "I'm always angry" and masa dia side-punch Thor and masa dia kejutkan Tony Stark yang pengsan. Oh. Tony Stark pun comel masa baru tersedar dari pengsan.
5. Captain America and Thor nampak…

Wong Solo @ Seksyen 9, Bandar Baru Bangi

Paling best tentang nasi ayam penyet di Wong Solo adalah kualiti nasinya. Suka terung balado (berlada) sangat sedap dan sambal dia yang sangat kaww memang dah sedia dalam balang untuk ditambah ikut sesuka hati. Kalau nak kurangkan rasa pedas, sambal/sos manis pun ada (warna hitam).
Jus Alpukat (Avocado) Nasi Ayam Bakar Emping Nasi Ayam Penyet

Versi Saya Sayang FUU XVIII : Grooming Class

Tarikh: 29th April 2012Masa: 8.00AM – 6.00PMTempat: Kompleks Tun Abdullah Mohd Salleh, UKMGrooming Class with Mrs. Grace OkudaDari meeting room ke lunch with client ke high-tea ke gala dinner ke cocktail party ke prom night. Bila lagi nak makan KFC pakai fork & knife ye tak? :)

Once upon a time in mid-March.

Yoyo's sister's wedding. Nasi minyak + gulai kambing + rendang daging + ayam rempah + dalca + acar kurma (?)HR Steak Kampung BaruHad iced milo, sirap bandung, grilled fish and cordon bleu.Round-round Kampung Baru and Titiwangsa sampai penatRestoran Amir Seksyen 9 BangiHot Air Balloon FestivalIKEA + OUBack to UKM. Had some rest.Wong Solo and mamak afterwards. It was a tiring and exciting weekend… some time in mid-March.

Tragedi Hari Buruh KTM Komuter

Teka siapa terkandas dalam komuter/antara stesen komuter for almost 4 hours? ME!Dari Bandar Tasik Selatan ke UKM, komuter berhenti di Serdang sebab ada pokok tumbang dekat Kajang. Siap ada firemen and ambulance sebab ada orang pengsan.Lepas dua jam baru komuter bergerak but it was going the other way, towards Rawang. People panicked because they thought something was wrong with the train. Mula-mula memang aku rasa pelik. Benda paling logik aku boleh fikir supaya tak panik macam yang lain – maybe nak tukar landasan kena reverse dulu. Masalah bila ramai panik adalah diorang akan buat something tanpa berfikir sampai tekan button emergency break banyak kali. End up, komuter stuck in the middle of nowhere antara Serdang dengan Bandar Tasik Selatan lepas tu tak boleh bergerak sebab break dah terlalu mencengkam dekat landasan. Sekali lagi, terkandas.Masa ni dah mula resah gelisah. Tadi ok lah juga dekat stesen komuter, kali ini entah kat mana. Kanak-kanak dah menangis, BIS tiba-tiba boleh ex…

Mimpi pelik

Ada tsunami. Bukan tsunami betul-betul pun kot. Sebab dia macam ombak besar yang kadang-kadang ada kadang-kadang tidak.Untuk fundraiser, student FUU dari first year sampai final year ada buat ala-broadway show tapi masa tu tengah berlatih lagi. Semua duduk dalam satu hotel yang gila grand. Unite as one kononnya. terdetik dalam hati dalam mimpi; Bila time ada natural disaster baru nak unite bagai. Kalau hari-hari macam ni kan bagus. Pergi makan dengan the usuals; Su, Ofee and Zahida. tiba-tiba ada ombak. habis basah baju kitorang tapi tak ada apa-apa yang musnah pun. Kitorang just alih tempat je lah. Hotel grand. Tempat makan, gerai jahh. Habis duit buat hotel gamaknya.Masa jalan-jalan sekitar hotel, Zatul minta tolong amekkan chameleon dia dekat bilik. Bilik tu ada family dia sekali kot. ke kawan-kawan abang dia ke. aku pun tak sure… tapi ada baby. Chameleon tu berubah jadi baby (camouflage). Weird.Sepanjang-panjang aku makan, aku berjalan, ada satu benda yang aku tak boleh lupa. Masa…