20120531

Chow Kit [2012]


Walaupun tempoh wajib tayang dah habis Alhamdulillah masih ada rezeki nak menonton filem ini di panggung wayang bersama-sama dengan Ariey dan Ira.

Keseluruhannya best. Tak dinafikan Bunohan lebih mantap dari segi sinematografi dan lakonan. Ada certain dialog macam kedengaran agak janggal. Lebih-lebih lagi subtitle.

Cerita terbahagi kepada dua babak. Setiap babak set pelakon yang berbeza tetapi berlaku dalam masa yang lebih kurang sama. Babak dua berkait dengan ending babak pertama.

Lebih suka babak pertama berbanding babak kedua. Babak pertama memang menyentuh perasaan tengok kasih sayang adik-beradik, mak/bapak-anak, antara kawan. Part adik-beradik dan bapak-anak tu sungguh-sungguh nangis. Sungguh.

Memang dari mula dah sebak tapi bak kata kawan-kawan saya, cerita apa je Naima tak nangis. Alangkan Avengers dan Madagascar 2 pun menangis. Time Traveller's Wife? Bunyi sedu sedan memecah sunyi kot. Cinta dan Sepi apatah lagi. And semua tu dalam panggung wayang. OK. Point taken.

Babak kedua lebih extreme. Berkenaan gangsterisme dan pelacuran. Cumanya ending tak rasa setragis ending Babak pertama. Tengok anak-anak kecil pukul dan rodok pakai botol kaca orang yang lebih tua sampai dia hampir mati walaupun perbuatan itu justified adalah lebih traumatizing daripada gangsters massacre.

Senang kata Chow Kit ni line-line Songlap, Bunohan. Cerita yang bukan sekadar buat orang gelak dalam panggung tapi harapnya membuka minda penonton berfikir tentang realiti kehidupan dan mesej disebalik cerita yang dipaparkan.

Rindu nak tengok cerita-cerita macam Sayang Salmah, Perempuan Melayu Terakhir, Perempuan, Isteri dan… , Jogho, Amok etc.***

20120526

Journey to and fro Chow Kit

20th May 2012
Mid Valley Megamall

Breakfast at Krispy Kreme

Panini with chicken pesto is the bomb! The coffee on the other hand, was too strong… or maybe I can no longer tolerate caffeine. Major headache afterwards.

Krispy Kreme Breakfast

Chow Kit

The long overdue #UltrasChowKit movie time. YEAY! Will write about the movie later.

Chow Kit Movie Tickets

Bata Branded Sale

Bought a pair of very comfortable black pumps. RM50.00 for 3 pairs? Who in their right mind would say no to that? Definitely not me!

Bata Branded Sales, Mid Valley Exhibition Centre

20120525

makeup talk : this is me, being vain

A few days before dinner faculty tiba-tiba kena serangan ala-ala gegata di muka. Pening juga nak fikir punca. End up makeup-less sekejap. Lepas tu melantak bedak sejuk bagi hilang segala bintat. Tak pasal-pasal kulit jadi kering.
Makeupless Facew/ Suraya Day Cream Bio-Essence Tanaka White + Johnson's blossoms baby powder + eyeliner
Disebabkan tak confident nak makeup sendiri untuk cover segala bintat dan luka kesan garu, (and kononnya dinner final year bagilah eyebag hilang please…) hired a Make Up Artist.
Cheh. Duit makan untuk lima hari dikorbankan walaupun sedar diri dah tak ada duit dalam bank atas sebab-sebab yang tidak boleh dinyatakan disini.
Please prepare yourself before tengok gambar di bawah…













Makeup face before event Before event
Tadaaa! Takut tak? HAHA.

First time tengok muka sendiri lepas makeup rasa blur sebab tak kenal siapa dalam cermin. Nak nangis pun ada. Dengan fake eyelashes yang annoying, sumpah suffer. Serius rasa macam nak memberontak dengan diri sendiri. Bak kata P (bukan nama sebenar) macam budak tarian. Padahal sebenarnya minta makeup macam pengantin HAHA over!

Dah lama-lama jadi okay. 10 minutes rule remember? Pergi baca article dekat blog Paris B.

Makeup lepas dinnerAfter dinner
Shading hidung dah hilang, bedak pun dah kurang, shimmer tak berapa nak ada, lipstick haruslah pudar tapi still puas hati. Nampak macam tebal tapi sebenarnya tak pun. Bila masa nak bersihkan makeup punyalah prepare banyak-banyak cotton pad sekali dua dah cukup. Makeup sendiri pun kadang-kadang guna lebih dari tu. haha

Hoping to enroll in any makeup class (and sewing class) after law school so that I can do everything on my own bila ada events yang memerlukan extra makeup. Save duit!

20120524

Majlis Makan Malam Fakulti Undang-Undang 2011/2012

Some call it annual dinner, ada yang kata pre-grad dinner. Whatever you wanna name it, it's an event to celebrate us, the final year students a.k.a Batch 24.

Due to lecturer's intervention, the whole batch diwajibkan hadir in conjunction with our unofficial social ethics class.

Dari segi makanan – it sucks. Waiter memang fail tak belajar dining etiquette agaknya habis kehausan kitorang. Supposedly bila gelas hampir kosong kena tuang air. Dah lah tak sediakan air masak.

Dari segi souvenir – cantik. Button dengan gambar Marilyn Monroe. Class.

Dari segi persembahan juniors – wedding fashion show, choir, tarian kontemporari, tarian Bollywood, tarian K-Pop, nyanyian duet. Siapa sangka tanpa band pun boleh bikin gempak. Bravo!

Dari segi persembahan seniors – ada video prepared by Wawa, then video judges and trainers appreciation prepared by yours truly and Zatul bagi pihak Sha & Co. (our firm), then nyanyian lagu Sahabat – Najwa Latiff by tiga suara Ika, Farine, Mastur diiringi petikan gitar Dayang and Acap, last but not least, nyanyian dua buah lagu (If I Let You Go – Westlife & Seribu Impian - Casey) dari Westlife Batch 24, Supardi, Jeri, Haris and Faiz feat. Ira, Zahirah and Elly as the backup singers. Tak lupa juga penglibatan the whole batch + few lecturers, namely Mr. GK Ganeson, the Dean, Puan Naaishah, etc.; masa lagu Seribu Impian. SYOK I tell you!

Majlis Makan Malam Fakulti Undang-Undang "Hollywood Glam"The food
click picture for clearer view

Majlis Makan Malam Fakulti Undang-Undang "Hollywood Glam"Majlis Makan Malam Fakulti Undang-Undang "Hollywood Glam"The crowd

Majlis Makan Malam Fakulti Undang-Undang "Hollywood Glam"Majlis Makan Malam Fakulti Undang-Undang "Hollywood Glam"(Some of) The performances

Majlis Makan Malam Fakulti Undang-Undang "Hollywood Glam"The girls
Jayda, NN, Ofee, Su

Majlis Makan Malam Fakulti Undang-Undang "Hollywood Glam"Majlis Makan Malam Fakulti Undang-Undang "Hollywood Glam"
The boy-band and The backup singers


Batch 24
click picture for clearer view

Wow. Tak sangka dah seminggu berlalu. Overall, the event itself is okay. Spending time with the whole batch on the other hand was beyond awesome. Congrats to all the award winners. All hail the King & Queen, HRH Hasan and HRH Jaja. Congrats to Summer, Faiz and Haris; Thiyagu and Phang.

Thanks to my table mates, my best friends, the Princesses, Kelab Indie, Batch 24 and last but not least the juniors, Batch 26 for organizing this dinner.

Treasured memories… Less than one month 'til we reach the end of the road…

20120523

WW / Versi Saya Sayang FUU XXI : Seminar On ADR

Seminar On ADR FUU UKM May 2012

20120518

Versi Saya Sayang FUU XX

Birthday Celebration Village View Jalan Reko Kajang

After a while, finally, a (double) birthday celebration.

 

Hollywood Glam: Will attend faculty's annual dinner later this evening. My face is not in a good condition. It looks like it was stung by insects. Why is this happening to me now? So not in the mood for make up and such :/

20120517

Ben's @ Pavilion

Planned to go shopping with Dayang. Tak jadi sebab dia kena balik awal but still, pergi jelah dah alang-alang keluar. Rasa nak makan sushi but end up at Ben's.

Ben's Pavillion Bukit Bintang

Clockwise from top left : Hot Chocolate, Beef Bolognese, Char-grilled Seafood Spaghettini, me reading out the conversation topic cards, Ca reading the menu, Caramel Milkshake

Nice place to hangout.

InsyaAllah in a few weeks I'll be out of KL/Selangor area and JB tak ada Ben's. Who knows bila nak singgah sini lagi. Having said that, prefer George & Dragon kot? Pricing lebih kurang je. So, yeay for JB!

Total damage = around RM80 including tax.

20120516

Wordless Wednesday – Baby Lips

Maybelline Baby Lips

20120514

Yati Ayam Percik @ Seksyen 9, Bandar Baru Bangi

This was right after the mock trial. Sempena Ofee's boyfriend belanja hehe.
Yati Ayam Percik Seksyen 9 Bandar Baru Bangi
Kuey Tiaw Sup. Not in the menu but you can request.
Nasi Kerabu Ayam Percik
Kuih Bakar
Nasi Goreng Ayam Percik
Root Beer + drinks
Total damage : RM59.10 including tax.
Overall: The ayam percik memang delicia! Worth the money.

20120512

Heroin – Amal Hamsan

Macam mana nak kata yang aku suka gila buku ni? Dalam banyak-banyak buku yang (recently) aku baca yang ini paling aku suka. Dan ini buku Ariey, bukan buku library so aku tak boleh nak curi. Thanks Preity Zibta!

Heroin dalam makna kata, wira wanita bukannya dadah. Bila fikir-fikir balik, ada masa wanita/perempuan boleh buat lelaki ketagih dan lupa diri. Betul ke tak betul?

Berbalik kepada Heroin, semua cerita yang dihimpunkan dalam buku ni aku suka. Semua lain-lain, semua ada kekuatan sendiri.

Yang a bit off bagi aku, mungkin banyak sangat cerita ngeri (bukan seram ya). Untuk aku yang penakut ni, tak berapa gemar sebab terkesan kot nak tidur malam.

Kalau minta pilih satu yang paling aku suka, Simetri. Cerita pasal Lana dan cinta cyber. Aku suka bukan pasal cinta cyber tapi pasal janji-janji manis palsu dari pihak yang memberi harapan kepada pihak yang mengharap. Teringin sangat dapat buat apa yang Lana buat. Tolong ajar aku cara mencipta kebetulan.

OK. Datang balik sifat pendendam aku. Unwind.

Gadis Sigaret boleh tahan buat aku sedih.

Dan yang kedua favourite, novel, Julia. Separuh jalan baca, aku doa ending tak cliche. Lepas tu aku tidur. Esoknya, pagi-pagi dalam bas ke fakulti aku sambung baca. Mukasurat terakhir, mata bergenang mungkin ada nangis sikit. Mungkin jelah tapi hahaha persetan semua tu. Ternyata tak mengecewakan sebab tak cliche tapi pergh sedihnya weyh!

Rasa macam nak baca lagi satu round.

Amal Hamsan. Hebat betul dia bercerita.

20120510

KL Vintage Fest May 2012

Tarikh: 5th May 2012

Tempat: MIA Arts Center, Jalan Ampang

Vintage is love and vice versa. If you're my close friend you know how much I love vintage. In fact, semua baju dinner dari first year sampai final year mesti ada ke-vintage-annya.

That's why lah rasa macam teruja gila nak pergi this fest and memang best sangat-sangat. Cater to boys and girls, men and women, young and old, preppy or grunge. Bukan setakat clothing and accessories, ada a lot of other vintage stuff like, cameras, coke bottles, plates, etc. Yang murah ada, yang mahal ada. Tengok orang dress up in vintage from head to toe. Bowling hat, bow tie and suspenders siap. The dresses, the hair… Perfect!

The food was awesome too. Oh, and live bands… syok. Ingat balik berbunga hati *swoon*

Serius enjoy dalam kepanasan. All of us were sweating like pigs. Kalau pergi sorang probably akan tunggu sampai malam baru balik. Mana puas seyh tiga jam je kat sana but time is money and I don't have a lot of both to spare so…

KL Vintage Fest May 2012Starbucks KLCC

Hang out kejap minum-minum before heading back to our home away from home. Hopefully dapat attend next KL Vintage Fest. Sumpah best, sumpah rindu!

20120509

Versi Saya Sayang FUU XIX : Mock Trial

Sempena subjek Advokasi & Litigasi, salah satu task yang paling menakutkan dan paling banyak kerja sepanjang empat tahun pengajian… Tak berjalan langsung for two weeks okay. Pengsan!

KES JENAYAH NO.: J-1B-2012

PENDAKWA RAYA v MOHD HUD IDHAM BIN MOHD SHARIF

Tarikh: 30 April 2012

Masa: 2.00PM

Tempat: Mahkamah Moot, Tingkat 3, Perpustakaan Tun Sri Lanang, UKM

Mock Trial UKM 2012Semasa perbicaraan

Pihak Pendakwaan: Chun Sean, Ai Jiann, Kak Mahani
Pihak Pembelaan: Fakhri, NN, Ofee

Mock Trial UKM 2012 Selepas perbicaraan

… bersama Tuan Hakim.

 

1. Bersyukur satu group dengan orang-orang yang senang bekerjasama

2. Bersyukur dapat group lawan yang juga boleh bawa bincang

3. Bersyukur dapat judge yang laid back

4. Bersyukur kes criminal pertama so habis awal

5. Bersyukur dapat tengok kawan-kawan punya mock trial dan belajar something new from each of them

Anyway, terima kasih kepada semua pihak. Witnesses pihak pendakwaan; Thiyagu, Lao Loo Han, Charlie, witnesses pihak pembelaan walaupun tak dipanggil; Nash, Rifhan, Anis, bailiffs, polis mahkamah, kawan-kawan yang bagi sokongan, pihak pendakwaan, and especially my co-counsels and leaders, Ofee and Fakhri. Compared to them, I'm just a speck of dust. Insignificant.

Dah habis ni apa rasa? Lega! Alhamdulillah, hari ni hari terakhir, penutup sesi mock trial tahun ni. Congrats to all Batch 24. We've made it! Rasa macam dah boleh convo esok padahal…

… banyak lagi tasks and assignments lain tapi mock trial ni memang takkan lupa sampai bila-bila.

 

Psst… sedih kan sebenarnya. 49 days left.

20120508

The Avengers [2012]

The Avengers


1. Tony Stark – he's the man. Arrogant, brilliant, he got the looks, the style, the kind of guy I'll be drooling for. Narcissist tapi tak poyo. The right amount of cockiness. Intelligent. Kalau bukan kerana dia yang bawa senjata nukleur ke angkasa lepas dah habis punah ranah bumi. Memang dia paling hero.

2. Unfortunately, didn't really enjoyed the movie. Rasa nak tertidur. Sorry. And most of my friends pun rasa cerita tu hype je lebih. End up ada yang tertidur. Was expecting more kot?

3. Having said that, Black Widow adalah terbaik. Memanipulasi orang lain dengan berlagak seperti perempuan lemah yang dikawal emosi padahal... lakonan semata untuk korek rahsia musuh. Bijak. Although IMHO she's hotter in Iron Man 2.

4. Dr. Banner a.k.a Hulk adorable. Sangat. Masa dia cakap "I'm always angry" and masa dia side-punch Thor and masa dia kejutkan Tony Stark yang pengsan. Oh. Tony Stark pun comel masa baru tersedar dari pengsan.

5. Captain America and Thor nampak clueless. As clueless as I am during the movie because I've only watched Iron Man and Iron Man 2. Hulk pun tengok sikit-sikit je.

6. Hawkeye hot! Loki hot dalam armour. Ada ala Jared Leto sikit kan dia. Hot hot hot.

7. Bersetuju dengan @syahredzan , Phil Coulson deserve his own movie!

8. What about Fury aye? Suka lakonan Samuel L. Jackson tapi kat dalam filem ni macam rasa dia ni jahat. Prefer him in The Spirit kot sebab even though dia memang berlakon watak jahat, dia nampak cool gila. Dalam this movie dia sangat lame.

9. Faktor terbesar tak dapat nak menikmati jalan cerita adalah kerana kurang pengetahuan tentang watak-watak utama. Maybe lepas tengok Thor, Captain America, Hulk or baca comics semua baru boleh feel.

10. Tapi bak kata a friend of mine, Yaya if I'm not mistaken, a really good movie supposed to engage the viewers tak kisahlah if diorang tau background characters ke tidak. Betul juga ya?**

20120507

Wong Solo @ Seksyen 9, Bandar Baru Bangi

Paling best tentang nasi ayam penyet di Wong Solo adalah kualiti nasinya. Suka terung balado (berlada) sangat sedap dan sambal dia yang sangat kaww memang dah sedia dalam balang untuk ditambah ikut sesuka hati. Kalau nak kurangkan rasa pedas, sambal/sos manis pun ada (warna hitam).

Jus Alpukat Wong Solo
Jus Alpukat (Avocado)
Nasi Ayam Bakar-Nasi Ayam Penyet-Emping
Nasi Ayam Bakar
Emping
Nasi Ayam Penyet

20120506

Versi Saya Sayang FUU XVIII : Grooming Class

Tarikh: 29th April 2012

Masa: 8.00AM – 6.00PM

Tempat: Kompleks Tun Abdullah Mohd Salleh, UKM

Grooming Class with Mrs. Grace Okuda

Grooming Class with Mrs. Grace Okuda

Dari meeting room ke lunch with client ke high-tea ke gala dinner ke cocktail party ke prom night. Bila lagi nak makan KFC pakai fork & knife ye tak? :)

20120505

Once upon a time in mid-March.

Nasi Minyak

Yoyo's sister's wedding.

Nasi minyak + gulai kambing + rendang daging + ayam rempah + dalca + acar kurma (?)

 HR Steak Kampung Baru HR Steak Kampung Baru Grilled FishHR Steak Kampung Baru Cordon Bleu

HR Steak Kampung Baru

Had iced milo, sirap bandung, grilled fish and cordon bleu.

Round-round Kampung Baru and Titiwangsa sampai penat

Restoran Amir

Restoran Amir Seksyen 9 Bangi

Hot Air Balloon Festival

Hot Air Balloon Festival

IPC 

IKEA + OU

Back to UKM. Had some rest.

Wong Solo and mamak afterwards.

It was a tiring and exciting weekend… some time in mid-March.

20120504

Tragedi Hari Buruh KTM Komuter

Teka siapa terkandas dalam komuter/antara stesen komuter for almost 4 hours? ME!

Dari Bandar Tasik Selatan ke UKM, komuter berhenti di Serdang sebab ada pokok tumbang dekat Kajang. Siap ada firemen and ambulance sebab ada orang pengsan.

Lepas dua jam baru komuter bergerak but it was going the other way, towards Rawang. People panicked because they thought something was wrong with the train. Mula-mula memang aku rasa pelik. Benda paling logik aku boleh fikir supaya tak panik macam yang lain – maybe nak tukar landasan kena reverse dulu.

Masalah bila ramai panik adalah diorang akan buat something tanpa berfikir sampai tekan button emergency break banyak kali. End up, komuter stuck in the middle of nowhere antara Serdang dengan Bandar Tasik Selatan lepas tu tak boleh bergerak sebab break dah terlalu mencengkam dekat landasan.

Sekali lagi, terkandas.

Masa ni dah mula resah gelisah. Tadi ok lah juga dekat stesen komuter, kali ini entah kat mana. Kanak-kanak dah menangis, BIS tiba-tiba boleh expired. Potong.

Cukup satu jam, gerak balik towards Seremban. Sampai Serdang, semua penumpang kena turun.

Mula-mula dah tak tau nak buat apa, cuak, tak nak spend money on cab. Suddenly, ada pekerja cakap dekat belakang ada another komuter. Apa lagi, semua terus serbu lah. Dari enam gerabak nak sumbat ke tiga, sardin lah jadinya.

Berdiri lama juga dalam tin sardin statik. Persoalan utama masa tu, kenapa komuter tak nak jalan? Rupa-rupanya, ada lagi seorang pengsan. Tak cukup oksigen kot.

Settle pasal orang pengsan, komuter pun gerak ke arah Rawang. Lagi sekali, ada yang gelak, ada yang gelabah. Aku still dengan anggapan kena reverse sebab nak tukar landasan walaupun aku tak sure betul ke tak teori tu. Semua risau kalau-kalau komuter stuck lagi dan kena tukar komuter lagi dan seterusnya repeat the same cycle sampai esok pagi.

Masin mulut diorang. Tiba-tiba stuck. Dekat tempat yang sama.

Masa tu, makin kuat kanak-kanak menangis. Some guys melawak "Ada wifi tak?" "Password apa?" Ya. Komuter memang kedai mamak. Ada lah yang merungut tanya "Tak ada air-cond ke?" dibalas dengan jawapan sarkastik "Kau tak nampak ke banyak gila air-cond ni? Pasal tu semua orang berpeluh." Selamba. Sumpah rasa macam nak tanya, "Ada #OccupyKomuter ke sebenarnya?"

Marah? Tak selesa? Agaklah… tapi bak kata sorang penumpang "Aku dah terbayang neraka tapi kat sana lagi sempit, lagi panas." Sentap.

Entah berapa lama komuter tak bergerak, tiba-tiba dah ke Serdang semula. This time dah tukar landasan. Alhamdulillah. Komuter pun agak laju rasa macam naik roller coaster.

Dari 1 Mei 2012 Selasa 10.00PM ke 2 Mei 2012 Rabu 2.00AM; akhirnya, arrived at UKM.

One of the things that I won't miss when I leave this place but it will definitely be remembered forever.

Terima kasih KTM Komuter. Pengalaman berharga yang stress tapi best. Hope it's just a once in a lifetime thingy. Not sure if I want to be in the same situation again.

Serik? Lusanya naik Komuter lagi pergi Mines tengok movie. Sabtu ni nak pergi KL Vintage Fest guna komuter juga ye tak?

20120503

Mimpi pelik

Ada tsunami. Bukan tsunami betul-betul pun kot. Sebab dia macam ombak besar yang kadang-kadang ada kadang-kadang tidak.

Untuk fundraiser, student FUU dari first year sampai final year ada buat ala-broadway show tapi masa tu tengah berlatih lagi. Semua duduk dalam satu hotel yang gila grand. Unite as one kononnya. terdetik dalam hati dalam mimpi; Bila time ada natural disaster baru nak unite bagai. Kalau hari-hari macam ni kan bagus.

Pergi makan dengan the usuals; Su, Ofee and Zahida. tiba-tiba ada ombak. habis basah baju kitorang tapi tak ada apa-apa yang musnah pun. Kitorang just alih tempat je lah. Hotel grand. Tempat makan, gerai jahh. Habis duit buat hotel gamaknya.

Masa jalan-jalan sekitar hotel, Zatul minta tolong amekkan chameleon dia dekat bilik. Bilik tu ada family dia sekali kot. ke kawan-kawan abang dia ke. aku pun tak sure… tapi ada baby. Chameleon tu berubah jadi baby (camouflage). Weird.

Sepanjang-panjang aku makan, aku berjalan, ada satu benda yang aku tak boleh lupa. Masa baru turun dari bas kat depan hotel, someone told me something. Dia nampak serius. Tone suara concern and risau. Lepas tu for the rest of the day, aku cuma nampak bayang-bayang dia je.

 

aku jadi sedih sampai sekarang. macam nak nyanyi…

kau datang dan pergi oh begitu saja

semua ku terima apa adanya

mata terpejam dan hati menggumam

di ruang rindu kita bertemu…

 

Mimpi ni around akhir tahun 2010/awal tahun 2011 rasanya. Dan makin lama makin aku rasa, rindu dekat orang-orang depan mata. Yes. Dah start rindu :(