20120427

Versi Saya Sayang FUU XVII : Hari Keluarga

Program Mentor-Mentee dan Rekreasi Fakulti Undang-Undang

Tarikh: 22 April 2012
Tempat: Padang A Pavillion, UKM

Program mentor-mentee melibatkan pensyarah sebagai mentor dan pelajar sebagai mentee. Masuk tahun pertama semua pelajar dah dibahagi-bahagikan ikut mentor masing-masing. Mula-mula memang wajib jumpa dengan mentor sekurang-kurangnya empat kali setiap semester. Lepas tu, bila dah naik tahun kedua, ketiga, keempat, lebih kepada sukarela dan ikut permintaan mentor.

Tiba-tiba tahun ni ada pula program mentor-mentee secara besar-besaran. Rasanya pertama kali ramai orang hadir program fakulti. Mungkin sebab kehadiran dijanjikan lima markah percuma untuk subjek teras.

Semua pelajar, pensyarah dan pekerja fakulti terlibat. Memang sangat meriah. Dah rasa macam hari keluarga fakulti.

Aerobik - Program Mentor-Mentee dan Rekreasi Fakulti Undang-Undang

Aerobik lepas sarapan pagi percuma, roti tuna dan air soya

Program Mentor-Mentee dan Rekreasi Fakulti Undang-UndangProgram Mentor-Mentee dan Rekreasi Fakulti Undang-Undang

Buat bendera dan sorak ikut kumpulan mentor-mentee

Kumpulan 12 – PM Dr. Zinatul Ashiqin dan PM Safinaz

Program Mentor-Mentee dan Rekreasi Fakulti Undang-Undang

Tak tau permainan apa tapi kena tutup mata pakai kain dan kena cari botol air mineral yang berisi.

Tarik Tali - Program Mentor-Mentee dan Rekreasi Fakulti Undang-Undang

Agak "epic" bila pusingan ketiga, tali putus dan semua yang pegang tali jatuh terduduk.

Belon Air - Program Mentor-Mentee dan Rekreasi Fakulti Undang-Undang

Pemainan sukaneka biasa baling belon berisi air

Program Mentor-Mentee dan Rekreasi Fakulti Undang-Undang

Perlawanan "pedang" antara anak Kak Safa dan Ofee HAHA. OK ini bukan dalam tentatif.

 

Selesai semua acara, dapat nasi ayam seorang satu bungkus. Lepas makan, diteruskan dengan acara penyampaian hadiah. Walaupun kumpulan 12 tak menang apa-apa, dapat jugalah jajan-jajan sebab duduk dekat-dekat dengan orang yang dapat hamper. Rezeki kan?

Balik bilik memang rengsa satu badan. Muka terbakar habis T_T

20120426

Malam Anugerah Mahasiswa dan Amal 11/12 Kolej Keris Mas

Tarikh: 21 April 2012
Tema: Me, Myself & Music
"Ekspresikan Dirimu, Lagukan Rentakmu"

Dengan selamba berbaju lace dan berkain batik. Kalau ditanya apa tema? Jawapan : Keroncong / Klasik / 60an. Kononnya Saloma.

Malam Anugerah Mahasiswa dan Amal 11/12 Kolej Keris Mas

Pentas yang agak meriah tetapi dekorasi keliling dewan tak seberapa.

Malam Anugerah Mahasiswa dan Amal 11/12 Kolej Keris MasMalam Anugerah Mahasiswa dan Amal 11/12 Kolej Keris Mas

Meja A9

Sleeq - Malam Anugerah Mahasiswa dan Amal 11/12 Kolej Keris Mas

Persembahan Sleeq Cun Saja dan Untuk Dia (tanpa Najwa Latiff)

Malam Anugerah Mahasiswa dan Amal 11/12 Kolej Keris MasNasi Hujan Panas - Malam Anugerah Mahasiswa dan Amal 11/12 Kolej Keris Mas

Nasi Hujan Panas
Ayam Masak Merah
Daging Masak Kicap
Acar
Dalca
Puding Kastad Cocktail
Buah-buahan

Malam Anugerah Mahasiswa dan Amal 11/12 Kolej Keris MasMalam Anugerah Mahasiswa dan Amal 11/12 Kolej Keris Mas

Dekorasi luar memang mantap. Ada rasa macam pergi majlis anugerah muzik sikit-sikit.

  Tudung Bawal : ED Blogshop
Baju : Berjaya Times Square
Kain : Sahabat PPUKM
Kasut : Berjaya Times Square (sini)
Aksesori : Pink Evil's Fashion Supermarket (sini) & Jonker Walk
Beg : Kepunyaan Mayna

Secara keseluruhannya, sangat suka majlis makan malam tahun ni.

20120425

Wordless Wednesday – The Stars of the Milky Way

Honey Stars

20120423

Desserts Party

We were craving for some sweet stuff earlier in March. I was high on sugar afterwards. Totally in love with the caramel pudding. All desserts made by Mira Z, Vanillaicey Cupcakes.

Desserts

Red Velvet Cupcakes

Macarons

Strawberry Shortcake

Caramel Pudding

MacaronsStrawberry ShortcakeRed Velvet Cupcakes

20120420

Kajang Uptown

Late dinner with Su, Yaya, Zahidah and Ofee after grocery shopping at Econsave Kajang. Love, love, love Uncle Bob fried chicken, served straight from the deep fryer. Heavenly.

SteamboatChar Kuey TiowUncle Bob

20120418

Sugar rush

31st March 2012
Bukit Bintang

Starbucks Free Frapp Earth Hour 2012

Sweet; Redeemed Earth Hour 2012 free frapp

The Loaf Chocolate Croissant

The Loaf Caramel Creampuff

Sweeter; The Loaf : Chocolate Croissant RM4.90 & Caramel Creampuff RM1.20

LRT Bandar Tasik Selatan

Sweetest; Old couple holding hands. Probably in their 60s. How sweet

20120417

Mr Kombi Cafe & Kopitiam x Gobok BUKU @ Jalan Ibrahim *CLOSED*

Mr Kombi Cafe & Kopitiam-Gobok BUKU
The girls
Mr Kombi Cafe & Kopitiam-Gobok BUKU
The bro
Look at the shelves behind us and ignore our oily face! Syurga buku (Gobok BUKU). Tak perlu postage dan bagai-bagai. Masuk kedai, pilih sendiri, bayar dan milik on the spot.
 Mr Kombi Cafe & Kopitiam-Gobok BUKU
The menu
Got shisha but mixed reviews.
Mr Kombi Cafe & Kopitiam-Gobok BUKU
The pillar
Ada tiga tingkat if I'm not mistaken. Ground floor boleh smoke. First floor boleh main muzik. Second floor boleh makan bersila.
Mr Kombi Cafe & KopitiamMr Kombi Cafe & Kopitiam
The Nasi Lemak: Nasi Lemak Sambal Sotong / Ayam Berempah RM6.00
Sambal super pedas dan one of my favourite place for nasi lemak.
Ada dua situasi sahaja I will eat sotong macam plastik tu. Masakan Kak Bie and dekat Kombi. I'm choosy like that. Pernah try makan mi sotong kat Penang tapi tak boleh masuk.
Mr Kombi Cafe & Kopitiam-Gobok BUKUMr Kombi Cafe & Kopitiam-Gobok BUKU
The Drinks: Limau Ais RM2.20 / Bandung Soda RM3.50 / Sirap Sunquick RM2.50
Bandung Soda dia sedap.
Nampak tak ada banyak buku atas meja? Ada sediakan bahan bacaan so, before beli buku boleh lah try baca dulu. Magazines lama-lama pun ada.
Sebab masa kitorang datang tu tak ramai pun so, tak tau sejauh mana service diorang ok ke tak ok ke tak sure.
Kami pulang dengan perut kenyang, hati senang dan…
sirehdancengkehterpilih-free cabi-Gobok BUKU
Sirehdancengkehterpilih RM2/each
Free Cabi RM6
*
No 55-56, Jln Ibrahim, 80000 Johor Bahru, Malaysia
0127423252
Kalau tak jumpa juga, area Laman Tun Sri Lanang deret kedai facing the road. Me and the girls agak lost tapi we were led by the delicious smell of ayam berempah. Bau macam ayam Uncle Bob.

20120416

Restoran Roti Puri @ Seksyen 3, Bangi II

Lontong Restoran Roti Puri
Lontong acah-acah kering untuk breakfast at Restoran Roti Puri. Lengkap dengan ayam masak merah, rendang daging, lodeh, sambal tumis and sambal kacang. Kalau tak silap adalah dalam RM6.00 tapi agak banyak dan sangat kenyang. Sambal kacang dia memang terbaik dan termantap lagi-lagi bila dipadankan dengan sambal tumis. Fefeeling makan dekat Kampung Parit Jelutong, Batu Pahat.
Kawan-kawan makan nasi lemak and lontong biasa. Pun sedap juga. Roti puri dan roti canai dia malas nak kata sebab dah kata dah, memang sedap.

20120414

Lagi, lagi Roost

Tiap-tiap kali makan kat Roost nak buat entry ke? but it's my favourite place. So…

Roost Juice + Bar, Jalan Dhoby

Dua bulan tak jumpa

Menu-Roost Juice + Bar, Jalan DhobyDrinks-Roost Juice + Bar, Jalan Dhoby
Ipoh White Coffee RM5.90 Mocha RM5.90 Lime RM5.00

Funny. Ice tak ada that day. So, tak dapat nak minum air dalam baldi.

Roost Juice + Bar, Jalan Dhoby

Click. Click. Click.


Chicken Chop RM12.90


Hainamnese Chicken Noodles RM8.00

Fish fillet pun tak ada for fish & chips so Cuen switch to noodles.


Hainamnese Beef Noodles RM8.50

My order. My favourite.

Roost Juice + Bar, Jalan Dhoby

Ofee's first time. Yeay!

Roost Juice + Bar, Jalan Dhoby

Last picture, thanks to Ayam's GALAXY Note!

20120413

Battleship [2012]

Never in a million years have I imagined watching this movie but a guy friend wants to watch it so what the heck. It's not like we see each other often. The last time we hung out was last September so, even if the movie sucks, not a cent goes to waste.

Fortunately, it was AWESOME!




Ten thoughts on Battleship

1. Action-packed.

2. I enjoyed this more than any Transformers movie I've watched. I've watch all Transformers movie and but I can't recall what it's all about.

3. The sub-plot is kinda sweet but I don't really like it. Focus on the action scenes and the brotherly love between Stone (Alexander SkarsgÄrd) + Alex (Taylor Kitsch) and Alex + Nagata (Tadanobu Asano).

4. Rihanna's acting (as Raikes) was okay.

5. Ordy (Jesse Plemons) was hilarious. My favourite character.

6. The best part was when the Battleship game begins.

7. Storyline wise, if you're looking for quality script, this may not be it.

8. I wish I had watch it in 3D.

9. The aliens was disgusting and looks old. Like a taller version of ugly leprechauns.

10. A lot of suspense going on even though some scenes were predictable. Very thrilling! ***

20120411

Wordless Wednesday – Thigh High

Kentucky Fried Chicken - Thighs

20120409

28 Hari: Jurnal Rock N Roll – Mohd Jayzuan

28 HARI: JURNAL ROCK N ROLL

Best baca pasal pengembaraan orang lain. Lagi-lagi pemuzik. Aku yang tak ada bakat hanya mampu berangan. Itulah salah satu gunanya buku. Selain menimba ilmu, kita juga boleh berangan. Teringin hendak mengembara sendirian usai peperiksaan akhir semester nanti. Mohon dikurniakan keberanian.

Buku ni buat aku rasa koyak (baca: patah hati).

Balik-balik cakap pasal sepi. Balik-balik rasa murung.

Boleh relate lah senang kata. Sebab penulis suka pantai (macam aku), makan (macam aku), dan bundle (macam aku jugak!). Dalam Rokok Nan Sebatang pun ada banyak pasal pantai, makan, bundle but mostly, makan. Makan adalah universal.

Ada satu perasaan sukar digambarkan setiap kali aku ke tempat-tempat yang mempunyai bangunan-bangunan usang.

Seremban, muka surat 55-56

Setiap bandar-bandar atau pekan-pekan kecil mempunyai tempat tersendiri dalam hati aku. Jauh daripada kesesakan, huru hara, sub-sub budaya yang menggila mencari mangsa dan cinta-cinta merbahaya.

Kangar, muka surat 69

Macam aku jatuh cinta dekat Tampin tempoh hari. Isy rindu Tampin sangat-sangat!

Dekat Kota Bharu dia happy dan makan nasi ulam di tempat favourite aku. Itu buat aku senyum.

Masih. Dekat Cherating penulis sepi. Dekat Jasin penulis murung. Dekat Johor Bahru lagi sadis – Pedih. Sakit. Bernanah. Parah.

Dia tak tulis apa-apa pasal JB pun sebab masa tu dia tengah koyak. Sebagai pemastautin tetap JB, aku koyak.

Pendek kata, because I can relate oh so effortlessly with the writer's feelings while writing this book/during his journey, buku ni sangat cun. Dalam masa yang sama aku benci sebab (and I repeat) ia buat aku koyak.

Amaran: Jangan baca kalau tak nak koyak.

 

p/s: Thanks to Fakhri sebab bagi pinjam buku ni.

20120408

Restoran Nasi Arab @ Bangi One Stop Home Center

Friday night dinner with the batch mates earlier last month. Braved the rain to and fro the restaurant but still had fun with them. Eating together is always fun after all.
Chicken Kabsah
Chicken Kabsah
RM12.00 Regular
RM14.00 Large
RM48.00 Family
It was good. I thought Regular was enough (shared with Dayang but she only ate a small portion) but I'm still hungry afterwards. Prefer Saba's
Nan Cheese RM4.00
Highly recommended! Even their plain nan was good.
Iced Coffee RM2.50
It looks like milo in this picture but it's coffee (not nescafe mind you. Coffee!) I still love Hua Mui's.