20120227

Sayap-Sayap Patah – Kahlil Gibran (adaptasi oleh Sufian Abas)

Baca buku ni lebih kurang dua kali. Pinjam nya nak dekat sebulan dua minggu terima kasih kepada Ira Nadhirah.

Ceritanya tragis yang amat.

Yang aku baca tepi longkang dekat area ampai blok 19B Kolej Antarabangsa Ibu Zain sampai tersedu-sedan.

Mana taknya, baru dua minggu kenal… timbul rasa kasih dan sayang dalam hati Kahlil dan Selma, terpisah sebab Selma dipaksa kahwin dengan insan ketiga kerana harta, kuasa dan perjanjian antara keluarga. Terpaksa jumpa senyap-senyap bermadu kasih di tempat rahsia bertahun lamanya.

Selma mengandung, melahirkan, bayi mati, Selma mati bersama.

Kahlil masih melawat pusara.

Rasa siksa. Kau tak baca ayat-ayat dalam buku cerita. Kau tak rasa pedih ulu hati tanggung derita Kahlil dan Selma.

Kau kena baca lah baru terkesan dalam jiwa. Hadam sendiri. Baru kau tau perit mainan perasaan mereka.

Tapi apa nak buat… cinta tak harus memiliki, sayang tak semestinya bersama.

Proper review boleh baca di sini.

Dan aku baru habis baca Langit Vanilla – Wani Ardy sebenarnya. Ira cakap aku kena baca buku tu so aku baca lah sebab aku percaya dekat Ira. Buku-buku macam ni semua aku pinjam dari Ira (buku first pinjam Kacip – Pipiyapong) kecuali ELARTI:GA yang aku baca dekat Nescafe Kiosk Pusanika UKM.

Kesimpulannya, habis belajar nanti dah jauh dah tak boleh pinjam buku Ira. Kena beli sendiri. Tunggu recommendation jela iye.

20120225

Movies & TV

Merasakan The Adjustment Bureau adalah satu love story although more to science fiction macam Inception. Tapi Inception pun pasal cinta apa. Kalau tak kerana cinta mesti dia tak sibuk masuk mimpi, cuba hidup dalam mimpi.

Teringin nak ending macam Waiting for Forever. Macam gila, macam creepy sebab stalking tahap sanggup pindah randah… tapi sweet. Cerita tu slow tapi in a way, kalau tengah feeling tak salah tahan mata sampai ending.

Lepas tu Dan dan Blair. Yes mula-mula memang support Dair but sekarang jadi macam tak suka. Bila Dan bahagia tak boleh nak feeling-feeling wounded macam dia. Benci perasaan macam ni - cuba bentuk watak ikut keadaan sendiri agak over sebenarnya.

Ah! Love conquers all konon. Geli je.

Baik focus pada jejaka-jejaka American Idol 11. Reed Grimm, Colton Dixon, DeAndre Brackensick. Sedap mata memandang sedap lagi telinga mendengar.

20120224

Roost never disappoints me

I miss Roost. Always have and always will love that place. Pictures below were taken during last semester's break.

Roost Juice + Bar, Jalan Dhoby 

Lovely decorated. My dream house will have all of those in it. It'll be small, cosy and kitschy.

Was craving for Hainanese Beef Noodles but ordered something else. I wish I can order everything from the menu but, money don't grow on trees so… opt for Grilled Chicken Chop and Takoyaki.

Nampak gravy sikit gila but the chicken was moist enough. Lovely, really. It's kinda sweet but for me a lil bit of sweetness won't hurt. I'm half-Kelantanese after all.

I still prefer takoyaki at City Square. Hands down the best takoyaki ever. I've tasted the ones at Jusco Mid Valley, and some place else, can't compete. On the other hand, KSL City's takoyaki was quite good.

RM14.90 Grilled Chicken Chop Roost Juice + Bar, Jalan DhobyRM8.50 Takoyaki Roost Juice + Bar, Jalan Dhoby

For drinks we ordered Relaxer (Strawberry + Banana + Kiwi + Yogurt) and Chocolate Mint. The latter taste exactly like the cupcakes I ordered from Mira Z's Vanillaicey Cupcakes.

RM8.90 Relaxer Roost Juice + Bar, Jalan DhobyRM8.90 Chocolate Mint Roost Juice + Bar, Jalan Dhoby

Well, that's it for the time being I guess. Looking forward for the next visit.

Oh, total damage ya? RM41.20

20120223

George & Dragon Cafe @ Taman Tasek

It took forever nak gigihkan diri makan dekat sini sebab it's a little bit out of my price range TAPI puas hati. Sedap walaupun dari segi portion rasa macam tak berbaloi.

Sedap dia macam nak bercinta dengan sauce Seafood Pasta tu. Fish 'n' Chips ada tartar sauce thank God but of course at a place like this and with a price like that kalau dia serve setakat mayo memang tak patut kan. And the place oh so cantik. LOVE it.

Pergi ni sebab memang kadang-kadang gatal tekak nak cuba sesuatu yang baru padahal duitnya tak berapa nak ada. Konon-konon result best sangat lah tu nak celebrate bagai hahaha whatever asal tak fail. Nak kesana lagi mungkin tahun depan atau 2014 ke atau bila dah kaya. Hmmm. Akan dipertimbangkan.

George & Dragon CafeFresh Flowers George & Dragon CafeGeorge & Dragon Cafe
Iced Chocolate RM9.20
Sprite RM4.80
Seafood Pasta George & Dragon Cafe
Seafood Pasta RM24.80
Fish & Chips George & Dragon Cafe
Tradisional English Fish 'n' Chips RM26.00

Total Damage (Govt Tax + Service Charge) = RM71.95
---
Address:
1) No 1 & 3 Jalan Glasier Taman Tasek 80200 Johor Bahru Johor
2) Suite 204, Johor Premium Outlets Indahpura 81000 Kulaijaya Johor

20120222

Wordless Wednesday – I ❤ Jalan Dhoby

Jalan Dhoby, Johor BahruJalan Dhoby, Johor Bahru

20120221

Movie Marathon

Arrived safely at my home away from home on Sunday evening. So far I've spent all my free time watching, apart from the usual TV series, movies.
The Hangover Part II (2011)
 The Hangover Part II
Same old storyline with The Hangover but equally funny (or maybe funnier? you be the judge).

Something Borrowed (2011)
Something Borrowed 
The usual chic-flick. About a girl who fell in love but didn't admit it because she thought she wasn't good enough for the hot guy which happens to be her best friend's fiancé and ends up confessing her love few weeks before the wedding. Most of my friends love this movie. I kinda like it but I hate the ending.

August Rush (2007)
August Rush
A movie about the magical power of music, how it guides a boy who has lived his whole life at an orphanage to find his parents. The thing that made me watch the whole movie was actually the sub-plot about how his parents fell in love. I must say that the storyline itself is illogical and sort of unreal but, what's unreal for me might be real for you. Sort of fairytale-ish. Not quite loving it but it's an okay movie.

The Way Back (2010)
The Way Back 

A story about how prisoners escaped from Siberian Gulag during Soviet Union's occupation in Poland survived their journey to find their way back to wherever they came from. Imagine walking for months through the snow storms and the sand storms across the forest and desert with limited food and water. Half of them died along the way. Only four survived their journey to India and from there, they went their separate ways. A really good watch if you like historical movies.

And now, back to reading articles and stuff. The lecturer sent us like four emails as a reminder to prepare before his lecture tomorrow. No fun at all.

20120217

Result

Aku tak boleh nak join orang lain sama-sama tidak berpuas hati dengan result satu subjek tu sebab aku puas hati dengan apa aku dapat. I thought I would fail but I didn't so siapalah aku nak membantah. Bukan macam diorang yang study sehabis baik, bersengkang mata etc. etc. I saw their determination. So aku faham kalau ramai yang rasa nak rage. Kalau aku study macam diorang pun aku frust tapi aku masuk exam hall asal boleh je. Aku tengah koyak kot masa tu nak study pun tak ada hati.

Bila jawab exam dalam keadaan emosi tak stabil ada possibility and high probability untuk fail sebab I can't function when I'm alone and heartbroken. Mainly hidup macam zombie bila tak berada di sekeliling kawan-kawan.

So, despite my shitty pointer, takde sebab aku nak complain. Lagipun, aku takut kalau complain, tiba-tiba grade turun. Adalah dalam sepuluh kali check result dekat smpweb pasal takut grade berubah. Paranoid tahap final destination.

Ma kata, study sahaja tak menjamin result cemerlang. Keberkatan penting juga. Kena kurangkan maki lecturer mungkin? Kurangkan sakit hati orang lain mungkin? Buat baik pada semua makhluk termasuk haiwan dan tumbuhan, jaga alam sekitar and selain doa untuk diri sendiri tu selit sekali doa untuk kawan-kawan. Setahu aku kalau kita doa yang baik-baik untuk orang lain, malaikat akan doakan benda yang baik untuk kita.

Nah campak authority satu sebab aku baru lepas Google:

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata ‘aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.

(Sahih Muslim no. 2733)

Having said that, kalau dah memang bukan rezeki di situ nak buat macammana. Bak kata Dayang, kalau dapat A tapi memang dah takdir takkan dapat kerja tu tak dapat juga.

 

Misi aku semester depan, jaga hati simpan dalam peti and have fun dengan kawan-kawan selagi mampu.

20120216

Bubur Nasi Istimewa No. 1 @ Taman Sentosa

The plan was to meet up with Hanafifi. Last jumpa early 2004. After dia pindah Sekolah Tinggi Kluang memang dah tak jumpa langsung. Tiba-tiba baru realise tak ada phone number dia macam mana ni sebenarnya kan? Fail betul lah.
Last-last keluar juga lah dinner at Taman Sentosa. Dekat tempat bubur nasi famous tu. Bubur Nasi Istimewa No. 1.

Lokasi : Deretan Gerai Makan, Jalan Sutera, Taman Sentosa.
Waktu Perniagaan : 06:00PM – 02.00AM

Baru first time makan ni padahal orang lain semua cakap diorang dah makan sana dari kecik lagi. Dah beribu batu jauhnya tertinggal keretapi. Tak mengapa. Better late than never.

Bubur Nasi Istimewa No. 1 Sentosa

Sedap by the way. Kangkung belacan, sambal ikan bilis and sambal dia sedap. Telur masin dia macam kurang masin. Heh.

And kupang sambal jual dekat situ pun sedap. Dia takde rasa macam seafood tak cukup masak hanyir-hanyir tu. Sumpah sedap walaupun tak berapa minat kupang sekarang.

Sebelum air liur meleleh atas keyboard ni prolly boleh stop describe keenakan food sekarang.

Bubur Nasi Jalan Pinang Taman Daya

Esoknya pergi makan bubur nasi lagi. Dekat Jalan Pinang, Taman Daya je pun. Kat sini tak ada sambal! Isy.

20120215

Wordless Wednesday – Madihah turns 14

Pecel Lele Banafee Village

Fish & Chips Banafee Village

20120214

You are the serenity to my calamity


»
 nn ♏ 

You are the teddy to my bear.
 nn ♏ 

@ 
RT : You're the happy to my meal
 Hanie Hidayah 

you're the " to my -_-
Retweeted by 
 Nad Mustafa 

 answer to my prayers
Retweeted by 

 nn ♏ 

@ 
RT : You are the pleasure to my pain.
 Noryna Ismail 

You are the Sun to my Rise.
Retweeted by 
 nadhira brundage 

You are the X to my Ray.
Retweeted by 
 Effi Obefiend 

You are the iceberg to my Titanic
Retweeted by 
 Brewin Edward 

You are the kryptonite to my strength.
Retweeted by 
 nn ♏ 

@ 
LOL Cc:  RT : You are the shi to my sha.
 nadhira brundage 

You are the Star to my Bucks. The Cofee to my Bean.
Retweeted by 
 nadhira brundage 

You are the channel to my TV. The stations to my radio.
Retweeted by 
 nadhira brundage 

You are the panadol to my fever. The clarinase to my flu.
Retweeted by