20120131

we are young, we run free, we'll be alright.

Went out with my fellow form sixers 06/07 (Azie, Ofee, Odah, Nuruljana) last Sunday. The original plan was to meet up for lunch and jalan-jalan at Aeon Tebrau City sahaja sebab malam tu semua nak tengok Anugerah Juara Lagu 26.

Kenny Rogers ROASTERS

End up, pergi Plaza Seni > CS jumpa Ama.City Square
And then continue lepak sesh dekat Taman Merdeka. Kawan dengan bini photographer pulak harus lah jadi model sambilan sekejap melayan budak tudung biru kain kuning tu. Dia memang pantang tengok kamera by the way.

Ketibas habis tapi gembira and still, sempat sampai rumah for AJL26. Yeay!

Taman Merdeka

Feel blessed. Alhamdulillah. Thanks for your time girls. Semua pun busy dengan komitmen. Weekends sahajalah dapat berjumpa. Sorry sebab kena meet up dekat tempat yang jauh lain kali KSL lah (nak elak City Square punya pasal kan).

And thanks for the guys yang join. Mereka lah suami/boyfriend/kawan. Mereka lah photographers, pegangkan bag, pegangkan food, drivers. Thank you!
Next time Seoul Garden muahahahahahaha >:)

20120127

E'Day / B'Day

Last Saturday was super fun and exciting.

Went to Ashira Fahra's brother's wedding reception at Dewan Azalea. The food was really good siap ada gearbox. Am considering to hire them for my own reception hehe.

Wouldn't miss meeting up with the newly engaged lady so after the reception, we went to Taman Cahaya Masai. The ceremony was after Zuhur but we got there at 6.30PM! Sorry sayang we were late because of the rain and the traffic. Tak pasal kena tunggu kitorang baru boleh salin baju kepanasan dah dia hehe sorry.

Here's an old picture…

SIGS 2005

Clockwise from the back row: Syikin, Chuefa, Ofee, A'ah, Cuen, Dewi, Aren, yours truly.

Anyways, congrats Dewi. It has been four years since the last time I met her okay. Things haven't really changed but she has become more poised kot. Ladylike sikit cheh! hihi

Dewi's Engagement Day

Sometimes, I hate taking group pictures with my friends. Nampak sangat gelap di situ :/

Cuen's 24th Birthday

And then we had an impromptu birthday celebration for Cuen. Happy 24th sayang :) The plan was to hangout at Pasar Karat afterwards but, it was cancelled due to unforeseen circumstances.

Goody Bags

Some goodies from the wedding reception and Dewi's. Pretty simple and do-able. Totally gonna have this for my own reception karang. Karang tu entah bila but I'm allowed to plan kan? Mana tahu tiba-tiba ada orang masuk minang kan? :P

20120126

"move on benda paling senang nak cakap, susah nak buat, BTW" - Zatul

Hmm.. depends. Certain people move on easily… and for the rest, it'll take years to finally move on. Semua orang ada kemampuan masing-masing ye tak?

And it also depends on the impact of the other person towards the one yang kena move on tu regardless of how long/short the relationship was. As a friend once pointed out to me, it's not the quantity that matters but the quality.

So, untuk orang-orang yang selalu cakap "alah move on tu senang je.", don't be too cocky, aye? Stop saying you've been there. Stop telling people you know how to handle the situation. Just stop.

Baguslah korang senang move on. That's great, seriously best gila but, tak bermaksud korang ada hak nak look down on orang yang still stuck. Mana tau one day korang akan stuck dekat someone. Baru time tu korang rasa kesakitan patah hati and mulalah rasa menyesal sebab selama ni you thought you're untouchable by the pain of unrequited love.

Bak kata Bruno Mars "if you ever leave me, baby. leave some morphine at my door". Dia punya sakit tu, dadah je yang mampu buat kita lupa. Habis effect dadah, masih terasa.

Bruno Mars memang King of Exaggeration, BTW.

And the people that bugs me the most are those who complain about too much whining on twitter/facebook/blog lah apa padahal they've been there, and walapun nampak bahagia, still secretly nursing their wounded heart.

Maybe lah memang tak patut nak spam all social networking sites dengan kisah sedih tapi, different people deals with every single thing differently. Mana tahu diorang takde someone they can talk to or they just don't wanna talk but wanna be heard. Korang tak tahu kan? So, yeah. Daripada mengutuk baik tolong secara halus like post positive stuff ke apa, counter balik the negative energy.

Believe me, as far as I know nobody wants to be forever stuck. Semua nak happy. Just sometimes, they thought they can only be happy with one person padahal, the world and all it's possibilities terbentang luas depan mata.

So, sila dengar Today My Life Begins – Bruno Mars "I will break this chains that bind me, happiness will find me, leave the past behind me, today my life begins". Thanks to Dayang sebab intro lagu ni to the club. Indie for life!

 

Okay settle entry pasal move on pheww!

20120125

Wordless Wednesday - My Chinese New Year

Vincci Accessories - Shades 2 = RM40PADINI Concept Store - Turban-isqueSushi King - Philadelphia Maki  Hard Rock Jalan Meldrum - Roti JohnPandan CityMedan Selera Kampung MelayuAzmie Wawa - ABC & Ais JagungManja @ Enja Yong TahuLantai Salsabila - New RM4 SandalsThe Scandalist Jalan Dhoby Tutti Frutti Ang Pow

20120124

Cakap tak serupa bikin

Sebelum memulakan ranting, ucapan selamat hari jadi untuk A'AH SALIM! Sayang dia ni. Dah 4 tahun tak jumpa tau :/

Seterusnya…

Janji pada orang lain memang insyaAllah boleh ditepati. Janji pada diri sendiri lain cerita nya.

- Kata nak tulis pasal moving on after habis exam… mana? Blog pasal food manjang sampai ada orang kata ni 'blog makan-makan'.

- Kata anti ______ puihh! Sila isi tempat kosong sendiri ea. Macam bangang sikit rasa ni sebenarnya.

- Kata taknak berkasih sayang. Tak ada masa, final year busy kononnya. Makan diri tak sekarang? Bila dah terjatuh tergolek tak ada siapa nak selamatkan. Cedera parah. Kadang-kadang bisa-bisa lagi badan. Nasib baik ada ubat (read: kawan-kawan).

Nampak tak sekarang kenapa sayang kawan-kawan tu lebih daripada sayang kesayangan? Dari kawan-kawan zaman sekolah sampai ke universiti diorang sentiasa ada masa-masa jatuh. Kalau diorang mengecewakan pun at least diorang tak janji diorang takkan buat kecewa, diorang tak pernah janji apa-apa selain kawan selamanya. So nampak tak apa rasional nya sayang kawan-kawan lebih?

Baca older entries berdekak gelakkan diri sendiri. At the same time, cari reasons why I've changed. Kenapa tak tetap pendirian, NN?

First of all, probably sebab banyak membaca and banyak tukar-tukar pendapat dengan macam-macam jenis orang, banyak dengar masalah orang lain… benda tu buat kita berfikir kan? Secara tak langsung belajar benda baru pasal hidup. Different people handles things differently. Similar problem but different views altogether.

That's one of the main reason why my perception changed. Bukan suka-suka tukar pemikiran macam tukar baju.

Lagi satu, due to circumstances. Terribly heart broken few weeks back and did something that I swore I won't do. Pap setepek kat muka. Almost did something else juga kot tapi tak buat sebab malas nak bodohkan diri sendiri.

 

Nak cakap belakang ke kutuk ke because I'm not firm enough with myself, silakan lah. Dah lali dengan kata-kata orang so Imma agree to disagree with y'alls. I won't let your opinion interfere with my decisions. Rigid sangat pun tak boleh juga kan tapi takdelah sampai flexible sangat pun.

Maybe I should put a disclaimer, something like what Mr. Saniboey did. Lebih kurang, benda yang tulis dulu-dulu maybe tak selari dengan my perception sekarang. Later kalau rajin. Kalau tak rajin nak minta permission copy paste ayat Mr. Saniboey je.

UPDATED: Dah e-mail Mr. Saniboey and he gave me his permission to use the disclaimer from Aku Bimbo. Yeay! Dah up pun disclaimer tu ha sila baca dengan teliti.

20120121

Hainanese Chicken Chop & Chinese Heritage Museum

First of all, HAPPY BIRTHDAY CUEN sayang. OK rindu kau sangat sobs. And tak lupa juga, HAPPY E-DAY untuk DEWI! InsyaAllah petang ni serang Taman Cahaya Masai boleh jumpa semua-semua yeay! :D
Perihal semalam, sampai di JB bersama Kak Bie tengahari dan terus gerak ke Bandaraya Johor Bahru to satisfy our cravings.

Jejak tanah heaven/hell terus bercinta dengan Jalan Dhoby? sunnnn!

It was my second time at Restoran Hua Mui and memang teringin sangat-sangat kopi nya and chicken chop nya.

Restoran Hua MuiHainanese Chicken Chop Restoran Hua Mui

Hainanese chicken chop served with gravy, potato wedges, fried tomato, kobis and kacang peas. Sedap dap dap sangat-sangat. Ayam rasa macam ayam KFC versi tak masin and just nice. Down side dia satu je, portion kecik sangat makan satu sebenarnya sangat tak cukup.

Afterwards kitorang jalan-jalan and beli roti at Salahuddin Bakery. Ingat nak singgah The Scandalist tapi closed :(

Then pergi Jalan Tan Hiok Nee and at last dapat masuk Chinese Heritage Museum yang memang dah selalu nampak and teringin nak masuk tapi nampak macam scary so takut but this time ada kawan so ajak Kak Bie. Entrance fee = RM5.

Rasanya, semua cikgu sejarah kena buat field trip pergi situ. Memang sangat berguna okay for subjek sejarah. Sistem Kangcu, Revolusi 1911, perdagangan maritim and all.

Best gila kan melancong di negeri sendiri :)

20120120

Restoran Roti Puri @ Seksyen 3, Bangi

Roti Canai Restoran Roti Puri Seksyen 3 Bangi Roti Puri Restoran Roti Puri Seksyen 3 Bangi
One of my favourite place for snacks this semester. Dekat belakang kedai opposite Azura sederet dengan Hassan's Cafe (yang dah tutup kot lama gila dah tak bukak).

Roti puri RM2.50 sebakul. Sedap pada kekenyalan roti puri dan kuah cicahnya yang memang best gila.
Other than that, ada lah benda lain such as, roti canai. Sedap juga. Lagipun susah kan nak cari roti canai orang melayu buat sekarang. Ada orang tak suka makan roti canai mamak.

Personally, I don't really mind. Tukang buat roti canai Kolej Keris Mas ni Bangladeshi rasanya, lantak je, sedap je. Roti canai melayu dekat Warung Batu (sebelah Menara Tabung Haji JB) tak sedap pun. Roti Canai E&Y Sahul Taman Daya lagi sedap. Ada tiga E&Y dekat Taman Daya, by the way.

20120119

ZAR Bakery @ Pusanika UKM

First thing first, FINAL EXAM IS OVER shiznits! Tak sabar nak peluk cium JB muah muah muah hugs ketat ketat atau bak kata Aaron Aziz, heartz deep deep kahkahkah i love you Seth Tan *tibajah*
Anyway, perlu ke post pasal bakery dalam UKM? PERLU! Sangat perlu.
This is like, tempat paling favourite dalam UKM untuk makan and hangout.
Pusanika juga tempat membeli-belah sebab selalu buat jual-jual tudung, baju bundle, vintage dresses lah, PC fair, Post Office, CIMB, kedai gambar, office persatuan semua ada dekat sini. Pernah habis RM100 dekat Pusanika dalam masa satu jam –_-"
Masa first year ada kelas dekat FST and FSSK, bangunan-bangunan yang interconnected dengan Pusanika so we usually spend time there before, after and sometimes during classes.
Nescafe Kiosk, Pusanika UKM
[nescafe kiosk]
Sofy Promo, Pusanika UKM
[sofy promo]
19012011364
[harimau malaya meet & greet]
Back to ZAR Bakery, nama pun bakery so ada macam-macam jenis roti and cake. Selain tu ada jual kebab, bubur, pizza, lasagna and baked macaroni. Kalau nak hot drinks dia sediakan air panas and instant coffee, hot chocolate, milo and tea – self service.
ZAR Bakery, Pusanika
[fried hot dog roll RM1.50, kebab (nan) RM3.50 and bubur RM2.00]
gambar time second year kot.
ZAR Bakery, Pusanika
[lasagna RM7.00]
gambar last monday
My favourite would be figo, fried hot dog roll, chicken sandwich, kebab, and baked macaroni. Harga OK, makan sedap… tempat best so kalau couple sesama UKM majority dating dekat sini je hahaha.

20120118

Restoran Gulai Panas @ Kajang

Restoran Gulai Panas, Reko Sentral, Kajang  [gambar from Google]

Lokasi; Reko Sentral, area belakang uptown Kajang sebelah Econsave.

Suka dia punya decor. Ada macam pokok dekat siling, ada bunga lampu-lampu dekat dinding. Bak kata Dayang, sesuai untuk orang berdating.

Kuey Teow goreng RM3.50. Portion besar, cukup untuk dua orang makan.

Dia punya main attraction of course lah gulai panas so other than masakan panas, malam-malam pun still ada lagi gulai dalam kuali besar tu boleh makan dengan nasi putih. Tahu bakar pun ada.

20120117

Satay U.K. (Restoran Sup Urat Ketin) @ Seksyen 7, Bangi


U.K. as in Urat Ketin and not United Kingdom mind you.
At first I didn't really like it but the last time I had it, it was really, really good. Definitely better than Satay Kajang Haji Samuri.
I haven't tried Satay Willy (Sungai Ramal) though… a friend once told me that Satay Willy is the best satay ever. Somebody please take me there pleaseeeee or better, deliver it to my room lah! :P

Still, my favourite satay is at my hometown - stalls beside CIMB, Taman Daya.

Three more days baby : and I'll be home for a month. Can't wait!

20120116

Vanillaicey Cupcakes : Chocolate Mint Cupcakes

Been craving for cupcakes and decided to order some from my batch mate, Mira Z.

Ate one of 'em and gave the rest for a friend as a thank you token because she lent me her calculator for my conveyancing paper and the other four for the trio.

I love the chocolate cake, so moist! And the chocolate bar is lovely. The mint flavour is a bit strong. The taste will linger in your mouth for hours.

Definitely gonna try other cupcakes and probably the strawberry shortcake after this.

Caramel Macchiato cupcakes anyone?

-

Vanillaicey Cupcakes : Facebook / 019-3204727

20120115

Laksa & Cendol : Redup Rimba @ Teras Jernang

Laksa & Cendol Teras Jernang Laksa Teras Jernang Cendol Pulut Teras Jernang
Banyak gila gerai jual laksa and cendol area Bangi but the one at Redup Rimba, Teras Jernang memang, by far, my favourite.
Keluar pintu UKM belok kiri and then teruuuuuuuuuuuus je, gerai after traffic light at the left side of the road.
Big portion. Sedap. I usually order laksa and cendol pulut instead of cendol biasa. Kenyang gila makan ada one time sampai rasa nak muntah.



Tapi for variety, prefer cendol dekat gerai mamak yang ada jual rojak/mi rojak and mi goreng depan tempat basuh kereta tu.
Menulis as if semua orang yang baca blog ni duduk Bangi. ha ha ha

20120114

Zaman Makan Muzik Makan

Currently addicted to Terukir di Bintang and tak sabar nak beli album. The song itself never fail to give me goosebumps. Sampai tertutup mata hayati lagu. Dengar penuh jiwa. OK over I know but seriously this song ada potensi masuk dalam my all-time favourite list bawah sikit dari Halo - Beyonce (2008).

By the way, two papers left for the finals and then I'm off to my heaven and hell, JB baby. Bangi has been hell most of the time these few weeks so, tak sabar nak berambus.

Tak sabar nak makan-makan. Nak tick semua makanan dalam list at the side bar. InsyaAllah by the end of this year semua settle.

Nafsu cuma boleh tumpu pada food. That explains how/why I gained 6kgs in 2 months.

Happy makan, koyak makan. Tak ada effect. What's standing between me and food is my pain in the ass braces. Tapi sekarang dah pandai swallow without chewing itu yang tak kenyang-kenyang. Dengan ayam pun main telan. Kalau mati tercekik tu tau lah kenapa kan.




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

20120108

Soalan serius

Perkara yang terdetik dalam hati; terfikir sendiri kalau baca perihal orang bunuh diri/temui ajal dalam bilik kolej/asrama:

"Agak-agak kalau aku mati siapa agaknya yang perasan?"

Sebab duduk seorang dalam bilik terkunci tak kenal jiran sebelah menyebelah bukan jenis call parents hari-hari (bukan tak mahu tapi bukan budaya family).

Kawan-kawan pun jarang bertandang takkan nak expect diorang check on me pula. Lagi-lagi on weekends, tak ada kelas ada ke yang notice?

It's not like I'm gonna change my ways and out of a sudden jadi friendly dengan budak satu aras tapi... just a thought.

Ada ke orang berdekatan yang ambil berat kewujudan (sebab tau ada orang-orang jauh yang kisah), or am I gonna rot alone in my room?




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

20120104

Wordless Wednesday - with love, trust and respect @johobaru

JOHO notebook, t-shirt #01, GEGO

20120101

goodbye 2011. hello 2012.

went to new places.
 
tried new things.

rekindled old friendship and built a lot of new ones. i think i loss a friend but… it's her choice. i'm still here.

braces in march.

constantly reminding myself to learn from experience and mistakes. no regrets, none at all.

the first half is a breezy walk in the back alley; the second half was the ride of my life – eyes shut, heart wide open. got sick for awhile but i've bounced back.

all in all, 2011 was something different, something better, something memorable. i'm growing old and growing up.

so many great things happened despite the unwept tears but don't let the ending define everything.

looking forward for another year of blessings and madness.

happy new year peeps!