20111228

Wordless Wednesday

black patent flats with bows

20111226

Tudung saji

Bila orang cakap – pakai tudung tak semestinya baik.

Biasalah tu.

Hari tu a friend said the followings to me – aku tak ajak kau sebab kau kan baik, pakai tudung. Macam tak sesuai nak pergi tempat-tempat macam tu, join aktiviti-aktiviti sebegitu.

hmm.

And bila perbualan dekat twitter pasal girlfriend pengkid bertudung as if benda tu sesuatu yang diluar kebiasaan.

*raise one eyebrow*

hmm. Biasalah dunia ni macam-macam orangnya.

Still ada orang perceive pemakai tudung as baik rupanya.

Aku ingatkan semua orang pandang serong kat pemakai tudung.

Apa-apa pun, berbalik kepada perbualan selepas jogging semalam, kita kena mula pandang orang tak kira pemakaiannya.

{Having said that, Sham Kamikaze ada up status kat Facebook pasal kalau ada natural disaster mangsa dikebumikan ikut pemakaian diorang untuk kenal pasti agama. Kalau yang berpakaian serupa Islam tu kebumi cara Islam. Selain tu, cara bukan Islam lah.}

Tak semestinya bertudung baik dan tak semestinya yang tak bertudung tu tak baik.

 

Anyway, bak kata Ustaz Azhar Idrus (semua orang pun nak petik nama dia sekarang so why not selitkan kat sini)

Siapa yg bertudung tak semestinya baik. Tapi satu perintah telah ditunai iaitu tutup aurat.

Ada isu-isu berbangkit…

1. Pakai tudung tak bermaksud menutup aurat. Selagi tak tutup dada, tak longgar pakaiannya - tak sempurna juga maka, tak tertunai perintah.

2. That statement can be loosely translated in my own words as "jahat-jahat perangai si pemakai tudung AT LEAST satu perintah dah ditunaikan". I don't believe in AT LEASTs. why do the least when you can do more? Why don't you just own up to your mistakes/mishaps/kekurangan etc.

Penulis blog ini mengaku banyak lagi perlu diperbaiki. Terlampau banyak. I know I can do better. I know tak banyak masa.

 

 

And yes, entry ni boleh dikira sebagai talking to and arguing with myself. Kat bilik pun bercakap sorang, dekat blog pun bercakap sorang… (as annoying as this phrase might sound) UNTUNGLAH!

By the way, after three months of procrastination, siap juga assignments Islamic Evidence. Belum boleh study untuk final exam lagi tapi… ada satu assignment bernilai RM50.00 perlu diselesaikan.

Til then, au revoir.

20111223

Suapan Harian

Lokasi: makan-makan, Jalan Idaman 2, Taman Larkin Idaman

Restoran makan-makan Larkin

Lunch
Sedap weyh ikan sembilang asam pedas. Sumpah sedap.

Dinner

Chicken Chop RM5

Fish & Chips RM5

Craving for western food kononnya tapi non-mampu nak makan mahal-mahal so, chicken chop and fish & chips RM5.00 pun jadi.

Chicken chop sedap.
Untuk RM5.00 tu kira puas hati lah, Alhamdulillah.

*

Lokasi: Salsabila, Kebun Teh

Dessert

Red Velvet RM6.50 Salsabila Kebun Teh

RM6.50 satu slice Red Velvet. Cream cheese dia terbaik.

20111221

Wordless Wednesday - Grief [The O.C. S4 E04]

20111218

Day 7: Morphine

Pounding head, racing heart, trembling hands, wobbly feet.

It's in no way human but human enough to disappoint me at times.

Unintended, never contemplated.

The bliss of sitting, drinking, waiting, laughing together at each other surrounded by scented something. One whole day wasted on nothing.





It has been three nights and three days at #JohorDarulAwesome.

Kalau ikut hati, nak duduk lagi dua minggu dekat JB naik Bangi terus exam. Skip the quiz, skip the test, skip the revision classes and tutorials.

Ikut hati mati but some say, the heart knows best.

Life is confusing... or is it humans that love to complicate the simplicity of the world?






Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

20111215

Day 4: My perfectly interesting long weekend

*for my own future reference

Jadi tourist guide for Zahidah.

Ke candy store a.k.a Sephora dengan Jaja. Bought a lil somethin somethin. 

A good walk and talk with Dbout. Deep conversation about life. Won't go into specifics here but I was glad we meet up.

Lepak makan-makan with few of my batch mates thanks to Beddy. First time makan ikan patin masak tempoyak. Hantu durian pun tak makan tempoyak macam mana orang yang tak makan durian, like me, boleh telan? Demi ikan patin mak sanggup noks!

Then, dashed to McDonalds. Layan perasaan macam biasalah kan. Tengok lah lepak dengan siapa.

Lepak with Ariey almost all day since she slept and studied at my room. Pergi makan cendol at Seksyen 4 Tambahan. Tak sedap. Rindu Teras Jernang.

And then later at night minum-minum with few Twit-terrific friends.

…way to end my perfectly interesting long weekend, if you know what I mean.




Dan bak kata mereka-mereka yang tahu cerita, sila tabah dan gigih. You were born alone, you'll die alone. No big deal.

20111214

Day 3: Wordless Wednesday

Reebok Freestyle Reign-Bow “Neon Orange” , “Neon Pink” and “Neon Purple”.Reebok Women's Freestyle Hi Reign-Bow Sneaker "White"Reebok Womens Freestyle HiReebok Classic Leather WhiteReebok Freestyle Hi “Jungle Series”Womens Reebok x Milkfed Zebra Freestyle HiReebok Womens Freestyle Hi x Hello Kitty Black

20111212

Day 1: Dear heart,

Before you fall maybe you should check whether there's any encumbrances. Sadly, I'm not the kind of girl who usually do a search on people. Even if I found out about something, I seldom leave the bad aside and always look for the good.

Sometimes people care too much and I'm melting too soon. I'm addicted to the ones that makes me feel special and I always end up hurting myself even more because, like it or not, people don't always mean what they say or do. And we always give meanings within our heart content.

I'm not sure whether to stand still or move backwards. So I just bend a little in hopes that somebody will push reality to my face until it hits me.

For now, I'm still dreaming the impossible dream wishing the bubble won't burst anytime soon.

I put my faith in you. Please don't break me. If there's a need to hurt, do it gently. You don't always have to be cruel to be kind.

*

This was written few weeks ago.

I'm moving backwards. Back to where I once was. Reality hit me right on my face and it's sad to say that, I've already expected it but I was underprepared.

The bubble already burst and I'm wide awake.

Partially broken. I can't tell what I'm feeling right now. I'm at ease with myself.

I know this is what's best for me, for everybody. Carpe diem.

*

Take a bow.

20111208

serius

kengkadang aku rasa aku menaip macam bimbo. mengada-ngada. gedik. fake.

ada orang cakap my blog reflects the real me.

ada orang cakap lah.

betul ke?

entah.

moody, mundane, melancholic.

first time orang nampak aku selalunya dalam keadaan aku yang dahi berkerut pandang dia lain macam semacam. aku bukan tak puas hati. tapi sila bayangkan kat muka aku terpampang “DO NOT DISTURB” sign. ya. itulah aku yang sebenar.

socially awkward and memang tak mau bersosial pun.

kalau aku tak kenal kau. aku senyap. sorry. orang cakap aku sombong. tapi sorry. aku memang minta maaf banyak-banyak. friendly tu bukan aku. need (a lot of) time to fit in.

nampak macam ceria tapi anti-sosial.

but i'm learning to be more approachable. masam sepanjang masa pun tak boleh jugak.

20111207

Wordless Wednesday - Awestruck @surayaanuar @dYgNooRaiLaNi

23 November 2011 IKEA Dinner
Shera Aiyob, Zahiril Adzim, Beto Kusyairi & Wife

20111205

Ombak Rindu [2011]

Dari awal movie sampai ke habis lebih banyak gelak daripada touching walaupun ada juga scenes yang sweet. Drooling pasal Aaron Aziz lagi. Sumpah hot weyh. Hot gila.
Ombak Rindu

Rasa berbaloi je tengok this movie sebab it was fun. Tengok 10 orang kot. Ramai yang nangis tapi for me, banyak gila complaint.

1/ Izzah tak iron tudung. Simple sebenarnya benda tu tapi for me, that little misc stuff lah yang very important. And cara pakai tudung tu logiklah sikit. Tak pernah pulak nampak real people pakai tudung macam tu sekali kan.
2/ Bacaan Yaasin pula, from what I can hear, banyak salah rasanya. Bukan nak 'holier than thou' ke apa tapi Yaasin tu simple ja. Baca hari-hari boleh hafal boleh tau mana stop mana terus mana panjang, pendek, dengung semua.
3/ Mila (Lisa Surihani) tunjuk tiket wayang dia tengok dengan Haris (Aaron Aziz). Diorang dah kenal dari kecik dari zaman sekolah sepatutnya lagi banyak daripada tu. Patutnya exaggerate lah sikit. Letak tiket wayang dalam kotak kertas A4. Baru real. Ni nampak macam Mila tu psycho lebih. To be fair, Mila memang psycho. haha

Ombak Rindu

Part Mila bukak cincin sekali macam ketat gila hahahaha lawak!

4/ Azizah Mahzan pakai bikini? EUWWW! Satu panggung kot 'Ya Allah' masa scene tu. *cheh padahal yang tengok dengan boyfriend tu pegang-pegang tangan tak sedar diri :p*

Ada a few scenes/ayat yang agak tersentap juga lah.

1/ Part Mael tanya Izzah dah kahwin ke belum "Bukannya apa, aku boleh berhenti berharap" and after Izzah cakap dah kahwin nampak gila tersentap Mael. Sobs.

2/ Part Izzah ngadu dekat Mak Jah dia macam perempuan simpanan etc. etc.

Ombak Rindu 
3/ Izzah
Sebagai wanita macam aku ni apa lagi yang ada dalam hati selain menaruh harapan.

Aku tak ada hak untuk bersedih. Aku perempuan simpanan dia.


Last but not least, things I love.

1/ Best gila Lisa berlakon jadi jahat and psycho compared to berlakon gedik-gedik budget sweet. Menjadi. Ni first time rasa suka Lisa berlakon. Watak Mila tu dapat disimpulkan sebagai; love can make you go all psycho.

2/ Maya Karin sangat cantik. Ada one scene tu muka sebiji Raudah Hussein a.k.a Cik Odah sayang. Cantiknyaaaa.

3/ Costume department terbaik. Most outfit colour coordinated. Ada one scene Mak Jah and Izzah pakai yellow, Haris and Pak Dollah pakai blue. And scene kejar-kejar before Haris accident yang perempuan semua pakai grey-ish colours. And I love Mila's belt masa first scene dia dengan Aaron. Scene Mila dekat tempat shooting pun baju cantik sangat walaupun BCG besar haha. *detail*

4/ Aaron Aziz naik motor lawak. Dia sangat comel. Dia marah-marah pun comel. Dia gatal pun comel. Homai. Berbaloi sangat kalau Aaronators tengok Ombak Rindu semata-mata nak tengok Aaron Aziz.

5/ Paling suka watak Pak Dollah.

6/ Part Haris suruh Izzah urut kaki. Ayat 'atas sikit' pergh! *keningkening* hik hik hik

Ombak Rindu

7/ Scene Haris nangis masa dia first time jumpa Izzah after kahwin dengan Mila and then masa Mak Jah and Pak Dollah nampak diorang peluk-peluk, dia mengaku tu wife dia. Memang Alhamdulillah sekali dengan Pak Dollah.


Seriously, tak ada yang lebih membahagiakan bila orang yang kita sayang, yang buat kita rasa macam kita ni just a secret tiba-tiba mengaku dekat orang lain yang kita mean something dekat dia. Jadi rahsia itu adalah sesuatu yang sangat menyakitkan. When someone asks and you can't tell anything because you're not sure and you don't want to be seen as bertepuk sebelah tangan. Sakit.


Kesimpulannya, bagi orang yang suka complaint like me, Ombak Rindu best buat gelak-gelak. Silalah tengok.

20111201

ELMIGOS

Planned to eat at ELMIGOS a week before my birthday. Finally got a chance to dine there with Ca during her early birthday celebration since I'll be going back to UKM on her birthday.

What we ordered:

Iced Chocolate + Iced Water w/Lemon

Penne Seafood Aglio Olio

Seafood Fried Spaghetti
Chocolate Lava

The aglio olio was good. The seafood because was really nice.

Cake was delicious.

Definitely will be going back there to try everything else. The menu was very extensive. Rambang mata. One visit is not enough.