20110829

Cebisan Ramadhan

1. First time berbuka bersama tahun ni dekat tempat makan yang menjadi kegemaran aku. Too bad masa ni gigi aku masih sengal-sengal sebab baru tukar archwire. Tak berapa nak nikmat sangat tapi, bolehlah…

Bila hati gembira makanan jadi sedap.

The Chicken Rice Shop City Square

2. Bread pudding made by SyazanaMI. Sedap ye sedap tapi manis sangat an. OK dia pun cakap ea manis bukan aku nak kritik ke apa. Tak layak nak kritik masakan orang. Aku kuah kastad pun tak reti buat.

Bread Pudding

Nampak agak scary. Biasalah camera phone je yang mampu.

 

3. Berbuka bersama family di luar. Rasanya ni satu-satunya berbuka dekat luar. Yang lain semua sama ada Ma masak or beli kat bazar. Of course lah lagi banyak beli kat bazar ha ha ha.

Steamboat & Grill Cottage Mount Austin

Tempatnya dekat deret-deret kedai Austin Perdana. Harga OK lah… RM20/dewasa RM9/kanak-kanak.

Makanan tak banyak choice tapi aku tengok Abah happy je. Ni first time Abah makan steamboat & grill. Kebanyakannya aku yang masakkan yang lain semua makan-makan je tapi aku tak kesah pun sebab compare dengan diorang aku lagi selalu habiskan duit dekat makan-makan macam ni. Biarlah diorang nak rasa ye tak?

Steamboat & Grill Cottage Mount Austin

Overall aku kenyang and paling penting ada tempat sembahyang (walaupun muat satu orang sahaja dalam satu masa).

 

4. Rasa macam cepat gila Ramadhan berlalu kan? Mak aku cakap tu tanda akhir zaman. Rasa cepat sebab masa terluang tak diguna pakai sebaik-baiknya kot. Rugi.

Akhir kata;

Selamat Hari Raya.

 

 

Paso Bumbong 2011 : Nanti-nantilah aku buat entry khas untuk event tuh.

20110828

Selamat Hari Raya x Cafe World | The Proposal Part III

Cafe World The Proposal Part III

Alhamdulillah berjaya siapkan quest dalam masa dua hari.

Alhamdulillah boleh balik kampung dengan tenang walaupun dah tak ada mood nak raya.

Ye. Semua akibat musabab daripada perbuatan aku sendiri. Boleh nyanyi lagu Jahat – Stacy sekarang.

Apa-apa pun, congrats kepada Joe and Lisa Latte sebab dah bertunang after setahun jugalah dating dekat  Cafe World.

& Paling penting sekali dalam dunia;

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.

Hari Raya tu tak penting sangat Maaf tu yang susah nak dapat.

Aku maafkan korang semua by the way. Tak mintak pun aku nak maafkan juga tak kira!

HAH!

Bye.

 

 

Lepas Subuh itu tak berapa nak specific kan? : Selamat Berbuka Puasa beramai-ramai geng #typi #monolog. Love you all. Terima kasih kerana sentiasa mengisi Timeline dengan perkataan-perkataan baru dan monolog dalaman masing-masing.

Aku memang suka membaca : Bercakap kadang-kadang & tengok dengan siapa. Kalau banyak sangat berbual aku jadi merapu merepek meraban karang. Not funny at all.

20110825

Dear Malaysians,

This video touched me. Tsk.

Source: Like, Totally.

20110821

Sesekali Ku Rasa Teringin

*Silalah baca tajuk macam nyanyi lagu Shima.
*Sila juga sedekahkan AlFatihah untuk arwah adik saya, Najwa Hanani. Kalau boleh hari-hari lah kan tapi today kan genap 7 tahun dia meninggal dunia. She died on her 10th birthday by the way. Thank you!
Lontong Kering


Nak yang dekat JOTIC punya sahaja. Taknak tempat lain. So, kena lah tunggu raya kalau nak makan lagi. First introduced by Tuan D masa zaman-zaman attachment dulu-dulu. RM4.50 (or less, tak ingat lah hehe) per set. Ada ayam, daging, kuah kacang, sambal goreng basah, serunding kelapa, sambal tumis. Sexy sungguh! Open for business on Fridays sahaja kalau tak silap.
Kacang Pool & Sirap Bandung Soda

Yong Tau Fu & ABC Special


Preferably dekat Food Court Kampung Melayu.


Pergh. Banyak gila bundle dekat Pandan City. Sekarang musim jam orang shopping raya so memang tidak akan lah menjejakkan kaki ke sana buat masa terdekat ni. Serius sumpah best walaupun Big Bundle adalah tidak best langsung melainkan yang kat Danga (ada a few vintage bags yang cun melecun). Depan City Square punya Big Bundle busuk bau sampah.

Aaaaah! Tak kesahlah mana-mana bundle. Rindu bau bundle yang macam celaka itu.


Back to my current uneventful life. Supposed to have iftar with batchmates this evening but a few mishaps later, there's no solution other than to cancel it. Nenek lebih penting tau. Hargailah selagi masih ada. sobs. Alfatihah untuk Hajah Kusni Abd Raup.

20110817

Car Boot Sale Ramadhan { @johobaru } | Singgah Selalu Danga Bay

Nah. Highlight of my week. Part of my list. Lovers of my life. Kesayangan. Kalau cerita ni roti Gardenia, mungkin dah sampai tarikh luput. Fortunately, ini bukan roti.

Car Boot Sale Ramadhan

CBS Ramadhan JOHO 

Banyak kedainya. Murah barangnya.  Pre-loved shawl 10=RM20. Itu ha yang dalam plastic bag COTTON ON 20 helai shawls campur tiga t-shirt semua dari Gobok Kite. Thanks Nad & Syaza!

Restoran Singgah Selalu Danga Bay

Restoran Singgah Selalu Danga Bay

I totally loathe SS. Tak suka. Food dia tak banyak yang best. Totally tak faham kenapa orang suka lepak sini. Makan kat bahagian luar adalah dalam gelap dan melemaskan tapi… Banafe tak accept booking for ala carte. Benci tau.

Whateverpun, we had lots of fun. Gosip dan bergelak ketawa sampai dah berbuka pun meja kitorang saja yang berbunyi. Agak memalukan di situ but what the hell, bukan selalu jumpa kan?

Coincidently budak-budak EC pun ada dekat situ. Dua tahun lepas masa teman Ca pergi buka dekat SS pun ada diorang.Apakah? Being the kucing-bawah-meja me, tak kenal sangat pun dengan diorang except Ayam yang gedik dan kedekut makanan taknak share buffet lepas tu ada hati lagi nak minta belanja. Sabar saja lah.

Laman Tun Sri Lanang

CBS Ramadhan JOHO

Before pulang ke pangkuan keluarga masing-masing, we stopped by at CBS (again!!) window shopping and photo session. Biasalah perempuan.

pre-loved Mango cardigan (Kak Reena's), free GAP t-shirt (Chic Pop Street Market 7), pre-loved maxi skirt (Supernab's), rubi shoes from Cotton On, square shawl bought at Angsana way back in 2005, and bag merah from CBS May.

*

Epilogue.

I was over the moon. Sampai rumah terus terasa rindu berganda-ganda. Ternyata bila dah lama sangat tak lepak ramai-ramai, dapat sekali memang syok! Kalau jumpa selalu pun best juga kan.

Till we meet again.

20110815

The most beautiful discovery true friends make is that they can grow separately without growing apart - Elisabeth Foley

A prologue to a beautiful day.

I can't say that our friendship is this 'tight' since our school days because it's not true. We used to belong in different cliques. Assabiyyah, I know! but that's SIGS101 for you. Almost everybody have cliques. Some of them are rivals and yet, look where we are now.

As we grow up, a much stronger bond ties us. Most of us stay loyal to our cliques but we managed to see past the boundaries.

Maybe a few years ago there'll be those days when we would bitch about each other all the time. Now, all I ever think about was how weird my life would be without them. Amazing how a school can bring people together.

It started with a question unrelated to the outcome. That's life. God keeps giving you obstacles and at the same time dropping a few surprises that will make you feel the utmost gratitude towards Him.

We are unlike some other friends who are one text/phone call away from meet ups, drinks and late night lepak session.

I fought for this. I cancelled prior engagement. I had to bend, twist and turn to make sure that this time, it will happen. I might be exaggerating but annual outing can be liken to a very precious gem. Invaluable and hard to find. The fact that it has been more than a year since our last hangout pushed me through it. And finally, with everybody's help and co-operation, we made it!

Thank God I didn't gave up.

 

Birthday wishes: Happy 23rd birthday Yuzeema Yahya a.k.a 2007s Red House Captain.  I miss you and your antics.

20110814

Ku seru ketenangan. Berdampinglah!

Kegembiraan tahap infiniti. Terlambung-lambung dengan senyum dan hilai tawa dalam keramaian. Tapi satu ayat penuh hasad dengki terus matikan semua perasaan. Sesak kalbu dengan kebencian.

Ingin sekali menulis perihal yang buat aku terbuai-buai dalam kasih sayang persahabatan. Namun masih belum ketemu dengan rasa semalam. Ada lagi sisa-sisa titik hitam dalam hati. Belum sempat suci muncul noda baru.

Aku persetankan kau kerana memang selayaknya kau diperlaku sebegitu.

20110813

Nyonya Valley EXPRESS @ Terminal Bersepadu Selatan *CLOSED*

It was a few hours after changing the metal band (braces stuff). It doesn't hurt yet at that time so i thought, why not eat before boarding the bus (KL-JB).

We took quite a while to decide where to have lunch trying to balance out our cravings and the price of the food. After thirty minutes, we settled with Nyonya Valley Express located next to KFC.

Service wise, it was good. There were only six people in the restaurant when we first got there so, we don't really have to wait for the waitress to take our orders and serve our food.


I had:-

- Curry Chicken Wantan Mee RM7.90 (free coffee)

The wantan was really awesome! I love wantan noodles and always opt for it whenever I find it on the menu. I was a bit skeptical since the awful wantan noodles experience at Signature KLCC, but what the hell. It looks yummy. Thank God it tasted better than what I had expected.

The Iced coffee was super nice too. It's Kopi and not Nescafe. It has similar taste to Hua Mui's coffee, which I also love.

- Seafood Siew Mai RM 2.80 per set

It's as good as the ones I ate at Malay Village Restaurant. I think dim sums are addictive. If only I can have it everyday.

Next time you're stuck at Terminal Bersepadu Selatan and you don't have any idea where to eat, you should give Nyonya Valley EXPRESS a go. You'll probably love it, like I do!


Wendy's at TBS: Wow. Not sure if it's already there. If yes, baguslah. Tak payah pergi Berjaya Times Square to eat at Wendy's anymore. Kat Setia Tropika pun nak buka Wendy's kan? BEST!

20110812

Susah dulu

Hari ni adalah hari super penat at the office. I was all over the place.

Mana nak cari documents. Nak call clients. Nak fotostat miscellaneous stuff. Stapler sana, cop sini. Nak reply komen dekat Facebook, nak call member, nak text yang lagi sorang, layan BBM, layan Twitter, uruskan Cafe World.

Dangg. Multitask-er konon.

If only I can be at several places at once. Life would be easier I guess. Selalu teringin jadi people pleaser. Sort out things.

The constant need to be liked by everybody. Annoying sungguh perangai yang ini. Nak buang jauh-jauh.

I wanna be faster than flash. Nak belajar to focus on one thing at a time instead of trying to be everywhere in a day.

On the other hand, kalau tak susah bukan hidup kan?

Almost four months bercuti tak jumpa langsung? This is absurd! Unacceptable!

Those words keeps messing with my mind. Terfikir juga untuk give up. Fikir sangat pun tak boleh. Nanti stress. Apa-apa pun;

http://twitter.com/#!/@nnaima_s

 

Now, now; tomorrow is D-day. Misi berjaya atau tidak? We'll see.

 

Untuk Nana sayang: Happy birthday! Kan best if kau kat JB.

20110809

The Law of Attraction | Does it really work?

Pagi tadi sahur tak makan banyak pun. Berbual saja lebih. Tiba-tiba Ma cakap:

Kalau nak kahwin, belajar lah jadi isteri dari sekarang. Bangun awal. Kemas rumah semua. Macam kawan Umi, nak anak tak dapat-dapat. Lepas ambil anak angkat sorang, baru dapat anak.

Terus buat muka pelik and gelak-gelak dengan Abah walaupun ada betulnya cakap Ma tu.

Macam topik Dharshini for subject Public Speaking masa second year dulu; The Law of Attraction.

Orang cakap, kita merancang Tuhan menentukan. Orang juga cakap Tuhan dah tetapkan perjalanan dan takdir hidup manusia beratus tahun sebelum kewujudan. Paling penting, usaha.

Makanya, kalau kita rasa kita ditakdirkan untuk jadi kaya dan berjaya, kita kena lah prepare ourselves dan berusaha ke arah ketetapan tersebut. Dengan kehendakNya, bila kita dah bersedia baru kita dapat apa yang dah disuratkan untuk kita.

Kaya ada banyak cabang. Kaya dari segi apa? Harta? Hutang? Family? Friends? Kaya dengan senyuman mungkin.

There were a few examples given by Dhar in her speech. Contah pertama, Dhar ada kawan yang selalu lukis pasal benda yang sedih, being alone, tak ada girlfriend etc. etc. So, another friend cakap dekat lonely friend tu… jangan lukis benda macam tu tapi lukis something yang happy. The lonely friend ikut nasihat member diorang and start painting happy stuff yang melambangkan harapan dia. Lama-lama dia pun dah tak sedih and he got what he wants.

Lagi satu contoh; kalau nak kereta bersedia lah ke arah berkereta. Satu, driving license. Dua, kalau tak ada pun kena pandai drive. Tiga, sediakan space untuk letak kereta.

Jawapan untuk soalan dalam tajuk entry? Possibly. Tak salah mencuba and jangan lupa doa, stay positive and carpe diem.

 

 

Back to work.

20110808

saya (tak nak) komplen V

1. Bas tak berhenti kat bus stop yang sepatutnya. Memang rasa nak rage sangat-sangat tapi Causeway Link punya complaint box tak function. Dah type panjang-panjang tiba-tiba keluar "Error in connection". Siamang sungguh. Tak ada masa nak hantar e-mail.


2. Banyak gila kerja today. Sekejap je dapat stop main Cafe World. Stress okay. Plus, kepala berdenyut-denyut sepanjang hari. Sampai rumah baru lega.


3. Nak stop kerja this week boleh tak? Rasanya sakit kepala tu sebab kerja yang tak fulfilling. Need something else to do. Trifle? Custard? Bread Pudding? Unbaked pie? Unbaked cakes? Bahan-bahan semua dah dibeli kecuali esen vanila. Econsave Taman Daya ada semua jenis esen kecuali vanila. How weird. Dah habis orang beli buat kuih ke?


4. Merujuk kepada no. 2, Cafe World tak habis-habis mission. Buildable senang lah nak siapkan tapi mission susah gila nak settle. Semak. Kalau korang tak main CW korang takkan faham.


5. Hotel City on the other hand adalah sangat bosan. Aku rasa CW maximum level 200 tapi HC level 100 dah tak boleh nak naik dah. Nak suruh buat apa ni? Block terus ke? Dah tak ada ruang untuk improvement.


6. Semenjak dua menjak ni tak ada mood nak buat apa-apa. Nak tidur selama-lamanya. Belum nak mati tapi tak larat. Minta maaf kepada sesiapa yang terkesan.


7. Nak tulis pasal perancangan berbuka puasa but takut tak jadi pulak kalau harapan terlalu tinggi. Paham-paham je lah sahabat handai memang busy dan susah nak berkompromi kalau bab-bab berjimba bersama. Rileks sudah.

20110807

Malay Village Restaurant @ Jalan Kolam Air


Malay-Village-Restaurant

Hot & Spicy Chicken Chop w/ Black Pepper Gravy RM15.90
Malay Village Fish & Chips RM12.90
Malay Village Lamb Chop w/ Garlic Cream Gravy RM23.90
Iced Longan RM2.80
Iced Milo RM2.30
Sirap Bandung Soda RM2.90
Steam Dim Sum
Set A : Prawn Dumpling RM2.50
Set B : Salt Egg Siew Mai RM2.80

Sementara tunggu Ma punya majlis settle dengar alunan muzik dari angklung. Jakun betul masing-masing. Best juga lepak-lepak dengar muzik. Antara lagu yang dimainkan, Sofea Jane, InsyaAllah, Sedetik Lebih, Hero (Enrique Iglesias) and Madu Tiga (kot tajuknya?).Overall, food OK. Harga pun OK. Makan banyak-banyak RM60.00 kira murahlah kot. Kenyang pun kenyang. Alhamdulillah.

---

Buffet Ramadhan 1-29 August 2011 6.30PM – 9.00PM daily.
Child (4-12 tahun) RM15.90/person | Adult RM29.90/person

Kolam Air Branch No. 9, Jalan Kolam Air, 80100 Johor Bahru (0127284873)

Nusa Bestari Branch No. 51, Jalan Bestari 1/5, Taman Nusa Bestari, 81300 Johor Bahru (0177337303)

20110804

REBLOG: Me in a nutshell x Scorpio

fuckyeahyunazarai:

♛: Me in a nutshell.

qryz:

“Scorpios have an excellent memory and combined with an inability to let things go, they can hold a grudge against someone who did them harm forever, in fact a Scorpio rarely, if not never, forgives and forgets. They will even go as far as get vengeance on the person. On the other hand, they will always remember a kind gesture forever and repay it. Any kind selfless gesture done to a Scorpio will gain trust and respect which is extremely important to them in any relationship, either romantic or not. The best advice is to be honest with a Scorpio friend and in return, you will gain an amazing friend.”

This is so true. Go ask my friends. And also, ask the people who used to be my friends.

20110803

saya nak komplen IV

 

Satu kedai pun tak jual popiah dekat bazaar Ramadan berdekatan rumah. Motifnya tak dapat dikenal pasti. In my opinion, it's kinda absurd. Karipap pun tak ada. Kuih tradisional kot semua tu mana hilang??!

Why the heck is everybody selling the same kind of food? Lima belas gerai jual Nasi Briyani and Nasi Ambang like, ni pesta nasi ke apa lah seyh tak ada variasi langsung. Boooooringggg!

And semalam laksam tak letak sambal. Are you serious? Hambar hidup rasanya.

Senang kata, kecewa dengan bazaar Ramadan tersebut.

 

 

Nak pergi bazaar kat Rumbia agak-agak Abah nak layan tak? Hmm.

 

Saya rindu: Spring rolls kat IKEA. Jom pergi IKEA jom jom jom.

IKEA - Spring Rolls, Daim Cake, Kuey Teow.

Sedapnya spring rolls tersebut. Om nom nom nom.

Dan Daim Cake itu jua.

Mengancamnya.

Stressnya.

Kalau betul-betul ada private jet sekarang juga nak pergi beli.