20110718

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 [2011]

Dah terlambat rasanya kalau nak buat review pasal HP7 Part II tapi nak jugak bagi seperenggan dua komen tulus ikhlas dari hati. 

I'm not a fan. I don't read the books and tak ingat sangat pun cerita yang dulu-dulu.

Teringat kawan-kawan sekelas masa form 1 dulu siap beli board game Harry Potter, main ramai-ramai dalam kelas and hafal segala jalan cerita. Di ambang pengakhiran Harry Potter ni, rasa teruja pula bila baca status & tweets diorang pasal how they grew up with it. Macam comel je mesti sedih sebab lepas ni tak ada dah Harry Potter selain mengimbau kenangan di Pottermore.

Bagi aku, final movie ni sangat moving. Shed some tears a few times. Lagi-lagi masa penghabisan. Dan kisah disebalik cinta agung Severus Snape paling touching sekali dari segala segi.
Aku suka part Professor Minerva McGonagall cakap,
I've always wanted to use that spell.
Lucu as in comel and kelakar!
…dan ayat sendu dari Professor Albus Dumbledore,
Do not pity the dead, Harry. Pity the living and above all, those who live without love.
source: IMDb

Sepanjang cerita terdetik tuanya diorang ni! Memang tua. Bila ada flash back scene 1st movie lagi lah rasa macam… dah 10 tahun kot. Kalau diorang tua means aku makin tua lah kan? tsk.

Kadang-kadang ada juga kelakarnya tapi mostly mengharukan especially sebab at the back of my mind, this is the end of Harry Potter's journey. Macam masa tengok The Imaginarium of Dr. Parnassus di mana secara spontan aku menitiskan air mata apabila Heath Ledger muncul di layar perak… dan hampir-hampir taknak keluar dari panggung.

Last but not least, Rupert Grint boroi, Daniel Radcliffe berbulu, Helena Bonham Carter sangat weird bila tidak weird dan Albus Severus Potter pengikut Justin Bieber. Sekian terima kasih.


Maybe I should read the books lah after this: Baru feel. Baru faham what the heck are they talking about. Kengkadang lost juga sebab tak tau jargons.

MBO Cinemas sucks: Gonna watch this movie again at TGV Aeon Tebrau City on Wednesday. Hopefully service tak macam haram jadah.
Post a Comment