20110729

Going nuts over Hazelnuts | SEASON'S x Starbucks

I always prefer hazelnuts over any other nuts especially in chocolates and cookies. It is my favourite kind of nuts. Recently, I tried two hazelnuts drinks at two different places.

This is two weeks ago before watching Harry Potter 7 Part II.

SEASON'S KSL CITY JB
Iced Chocolate - Bihun Tom Yam – Hazelnut Coffee - Seafood Baked Rice


Unlike SEASON'S Hazelnut Coffee, Starbuck's hot chocolate doesn't have hazelnuts chunks. But I love the minty taste of it. Anyhow, everything tastes better with hazelnuts.

20110725

@pesawat Take Off | TGNA | Roost { @johobaru }

*Entry caption dan gambar kerana kepenatan tapi masih mahu update blog sebelum cerita jadi basi sebasi air liur di subuh hari.
23 Julai 2011 | Sabtu | 5.00PM – 9.30PM

Kita tengok The BlueBirds kejap
The BlueBirds Take Off PESAWAT CT Cafe Citi Plaza JB

Psychedelic Booth Take Off PESAWAT CT Cafe Citi Plaza JB

Monoloque Take Off PESAWAT CT Cafe Citi Plaza JB

Saya gembira dapat jumpa diorang lagi :)
Meet & Greet Take Off PESAWAT CT Cafe Citi Plaza JB

Dia bergaya dengan kaca mata baru similar dengan bentuk bingkai kaca mata Monoloque
Monoloque Take Off PESAWAT CT Cafe Citi Plaza JB

Tempat santai The Girl Next Door
The Girl Next Door Jalan Dhoby JB The Girl Next Door Jalan Dhoby JB The Girl Next Door Jalan Dhoby JB The Girl Next Door Jalan Dhoby JB

Roost Juice + Bar Jalan Dhoby JB  Roost Juice + Bar Jalan Dhoby JBRoost Juice + Bar Jalan Dhoby JB
Chicken Chop (2) – Fish & Chips – Hainamnese Beef Noodles – Cappuccino – Mocha – Banana Queen = MYR60+
Sunnn gila mee dia. Am am am sedap sangat sangat
Roost Juice + Bar Jalan Dhoby JB 
Apa yang tinggal:-
Memorabilia Take Off Pesawat CT Cafe Citi Plaza JB-GEGO 2011 Bukit Timbalan JB

20110723

Tagged by Alia: Draw and describe yourself!

This is my favourite bus. Super comfy seats and so brand new.

Sorry for the blurry pictures. It was a moving bus after all and I don't have steady hands.

Draw

Describe

I don't think I would be so rajin to take the bus to work every day if not for my lack of ability and skills to drive… but this is life. Driving still scare the jeepers out of me.

So here I am, in my early twenties, always sleeping in the bus to and back from work. Don't laugh.

20110722

TGV Aeon Tebrau City vs MBO Cinemas KSL City

Based on my experience masa tengok Harry Potter 7 Part II:-

Popcorn – TGV

Kerusi – MBO Cinemas

Customer Service/Technicalities – TGV

Teruk tau MBO Cinemas dekat KSL City. Pergi tengok page diorang dekat Facebook and baca sendiri berapa ramai orang complain pasal service macam haram jadah. Tak direply pulak tu. Panas je!

Dengan pekerja takde disiplin, memekak bukak lagu kat handphone boleh dengar sampai movie hall and asek masalah teknikal tak habis-habis.

Memang tidaklah nak tengok movie kat sana lagi dalam masa terdekat ni.

Hantar e-mail complain pun lepas tiga hari baru reply lah siamang punya MBO Cinemas! Bagi surat rasmi lapan perenggan dia reply segini je…

Kepada Cik Nadira,

Pihak pengurusun amat berdukacita terhadap masalah yang berlaku dimana telah menyebabkan pelanggan kami tidak mendapat kepuasan yang sepatutnya. Kami akan mengambil tindakan seperti latihan dan pemantauan yang sewajarnya bagi mengelakkan perkara-perkara yang dinyatakan dari berlaku semula. Kami juga ingin mengucapkan terima kasih diatas maklum balas yang diberi dan semoga dengan tindakan susulan kami, matlamat syarikat untuk memberi kepuasan maksima kepada setiap pelanggan dapat dicapai.

Terima kasih

Halmi Halim

Operation Manager

Mcat Box office Sdn Bhd

D-202 2nd floor Kelana Square

No 17 Jalan SS7/26,Kelana Jaya

47301 Petaling Jaya

Selangor Darul Ehsan

03-78802808/01112161210

 

Bagilah tiket refund ke, free membership ke. Kedekut!

Dah lah takde online and phone booking! MEMANG FAIL!

 

 

Sekian rage pada hari Jumaat yang mulia ini. Renung-renungkan dan selamat beramal.

20110721

Perkara yang membatalkan puasa V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agak-agak makan hati berulam jantung batal puasa tak?

 

By the way: Happy birthday Aan Natasya.

6 tahun lepas di hostel I SIGS: Malamnya brain wash junior dengan mandat dari Puan Miamon. Macam bodoh.

20110718

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 [2011]

Dah terlambat rasanya kalau nak buat review pasal HP7 Part II tapi nak jugak bagi seperenggan dua komen tulus ikhlas dari hati. 

I'm not a fan. I don't read the books and tak ingat sangat pun cerita yang dulu-dulu.

Teringat kawan-kawan sekelas masa form 1 dulu siap beli board game Harry Potter, main ramai-ramai dalam kelas and hafal segala jalan cerita. Di ambang pengakhiran Harry Potter ni, rasa teruja pula bila baca status & tweets diorang pasal how they grew up with it. Macam comel je mesti sedih sebab lepas ni tak ada dah Harry Potter selain mengimbau kenangan di Pottermore.

Bagi aku, final movie ni sangat moving. Shed some tears a few times. Lagi-lagi masa penghabisan. Dan kisah disebalik cinta agung Severus Snape paling touching sekali dari segala segi.
Aku suka part Professor Minerva McGonagall cakap,
I've always wanted to use that spell.
Lucu as in comel and kelakar!
…dan ayat sendu dari Professor Albus Dumbledore,
Do not pity the dead, Harry. Pity the living and above all, those who live without love.
source: IMDb

Sepanjang cerita terdetik tuanya diorang ni! Memang tua. Bila ada flash back scene 1st movie lagi lah rasa macam… dah 10 tahun kot. Kalau diorang tua means aku makin tua lah kan? tsk.

Kadang-kadang ada juga kelakarnya tapi mostly mengharukan especially sebab at the back of my mind, this is the end of Harry Potter's journey. Macam masa tengok The Imaginarium of Dr. Parnassus di mana secara spontan aku menitiskan air mata apabila Heath Ledger muncul di layar perak… dan hampir-hampir taknak keluar dari panggung.

Last but not least, Rupert Grint boroi, Daniel Radcliffe berbulu, Helena Bonham Carter sangat weird bila tidak weird dan Albus Severus Potter pengikut Justin Bieber. Sekian terima kasih.


Maybe I should read the books lah after this: Baru feel. Baru faham what the heck are they talking about. Kengkadang lost juga sebab tak tau jargons.

MBO Cinemas sucks: Gonna watch this movie again at TGV Aeon Tebrau City on Wednesday. Hopefully service tak macam haram jadah.

20110716

Aktiviti Dalam Bas

Tidur
Aktiviti utama semenjak hampir setiap hari pergi balik kerja naik bas. Tidur lambat, bangun lambat siap berlumba dengan lampu merah dan bas takut-takut terlepas. Haruslah lepas bayar tambang, terus duduk sambil menarik nafas dalam-dalam. Penat wok.
Bila dapat tidur, walaupun bas bergegar dan punggung beralaskan kerusi plastik yang keras, masih heaven.
Pakai Makeup
Tak pernah lagi cuba try test sebab alangkan dalam kereta pun aku tak lepas nak makeup inikan lagi dalam bas. Elak compact powder pecah. Paling minta dijauhkan, eyeliner tercucuk mata.
Sangat kagum tengok seorang perempuan, junior sekolah aku, menata rias muka dalam perjalanan dari Setia Indah ke City Square dalam bas. Cantik tak ada cacat cela. Siap pakai liquid eyeliner. Mampu?
BBM/Twitter/Texting
Sekejap sahaja bergelumang dengan telefon kalau on the way to work. Sebelum naik bas dan selalunya ten minutes tops sebelum aku melelapkan diri memang telefon melekat di tangan. Dalam perjalanan balik rumah lebih banyak masa dihabiskan dengan telefon kot. Entah kenapa. Bosan mungkin?
Tapi tidur tetap jadi priority. Tewas dengan nafsu dan perasaan kantuk.
Berangan
Sudah semestinya bila dah boring tahap dewa tapi tak terlelap matanya, berangan resolusi terakhir. Semenjak dua menjak ni anganan agak kurang. Masa banyak habis fikirkan hala tuju hidup. Nak kerja apa. Nak sambung study ke tak. Etc. Bosan.
Memerhatikan Gelagat Manusia
Banyak orang banyak ragam. Lagi-lagi dalam bas. Pernah sekali ternampak seorang leng chai hampir jatuh dari kerusi sebab terlalu khusyuk tidurnya.
Pernah juga menyaksikan drama lelaki yang nak naik bas free dengan buat-buat tak faham bahasa melayu. Foreigners. Biasalah.
Most of the time, muka-muka sama juga yang naik bas tu. Semua pun kerja mula pukul 9.00AM balik 5.00PM. Nak diapakan.

Tak penat ke?: Penat tapi nak buat macam mana. Life must go on!

20110715

Bubble teas & froyos

Ramai orang ada favourite brand masing-masing. Ada orang yang sangat setia dengan sesetengah brand sampai dia rasa brand lain semua –> *thumbs down*

Aku bagi contoh, Roibo vs Cool Blog

Kalau orang yang membesar dan bersekolah di JB serta selalu melepak di Bandaraya terutamanya City Square, mesti tau apa itu Roibo. MERSTI! *inside joke - intentional typo*

Roibo jual air lebih kurang Cool Blog lah - milk tea ada pearl tu. Rasanya, choice dekat Cool Blog lagi banyak tapi aku tak pernah rasa nak beli Cool Blog walaupun nak dibandingkan dari segi harga, Roibo RM3.80, Cool Blog RM1.80. Terasa sangat skeptikal sebab mindset aku masih Roibo terbaik.

However, ada one time nak pergi tunggu bas baru aku perasan tak ada duit kecik nak bayar tambang so, dah nampak Cool Blog beli lah satu untuk pecahkan duit.

Cool Blog City Square

Tak sedap pun. Compare dengan Roibo, chocolate milk tea dia terlalu banyak chocolate sampai tak rasa milk tea. Ada serbuk chocolate yang mendap and terasa ke-tidak-smooth-an nya. Because of that, aku rela keluarkan extra RM2.00 and buy chocolate milk tea at Roibo instead.

Moving on to the second example, frozen yogurt.

Tutti Frutti is the in thing now. Semua orang nak makan. Aku dah pernah makan and aku tak suka. Bagi aku lah kan, yogurt J.Co lagi sedap. Tapi entah kenapa hari tu terasa teringin nak makan TF.

Nak dijadikan cerita, masa Metrojaya Sale, ternampak TF bukak stall dalam Persada. Small place. Choice pun tak banyak. Terus beli buat hilang ngidam.

Tutti Frutti Persada Johor Bahru

Ka-ching! Habis RM9.00. I thought, maybe after second try ni aku terjatuh hati. Akan tetapi, masih lagi rasa TF tak sedap siap pesan dekat diri sendiri, jangan makan TF lagi lepas ni (unless ada orang nak belanja lah *wink*).

I'm not sure whether my taste buds is working based on my brand loyalty or memang rasa Cool Blog and Tutti Frutti tak kena dengan tekak aku.

Whateverpun, selera masing-masing.

20110714

Rasamas @ Larkin Sentral

Ordered Pandan Rice with Masala Lamb and Pandan Rice with Squid Sambal (each set served with carbonated drink, RM4.95 each). The lamb was good but the portion is too small. Still hungry afterwards. 

Chocolate Lava Rasamas

Chocolate Lava (RM5.90). It's definitely not love at the first bite. However, the second spoon full of chocolate cake, vanilla ice cream and chocolate sauce was almost heavenly. Despite the bad customer service, their chocolate lava totally made my day!

Still, it can't beat Vivo's chocolate lava.

Actually, it's not fair to compare Rasamass and Vivos chocolate lava. Vivo serve a bigger portion of cake and ice cream + cherry on top. The price also doubles Rasamas (RM10.90 during promo hour – usual price RM13.90).

If you're on a very small budget but you're craving for Chocolate Lava, stop by at Rasamas.

20110711

Roost Juice + Bar @ Jalan Dhoby

Apa-apa pun, dari Bukit Timbalan, gerak ke Jalan Dhoby sebentar untuk dinner. First time wok datang sini tak tau mau order apa. Maka diajukan soalan kepada pengambil order orang selalu order apa? Dia jawab whole leg chicken. I decided to go with the flow dan order apa yang popular:-
Roasted Chicken Whole leg with Rice
Tom Yam Meehoon
Mango Tango
Iced Chocolate
TOTAL = RM30++
Roost Juice + Bar Jalan Dhoby

Makanan yang dijamah super sedap dan mengenyangkan. Roasted Whole Leg Chicken sedikit manis tapi memang aku suka manis-manis *gembira*

Mango Tango campuran mangga dan yogurt atau dalam kata lainnya macam lassi yang diminum dekat 7 Spice Restaurant. I prefer the latter.

Tom Yam Meehoon dan Iced Chocolate pun sedap, cukup rasa :)

Roost Juice + Bar Jalan Dhoby Roost Juice + Bar Jalan Dhoby 
Yang paling menarik dan buat orang tertarik adalah interior decor dan cara hidangan yang sangat vintage plus kitschy mampu buat semua rasa at home:- minum air dalam baldi kecil sambil duduk atas sofa *whoa* sunn!
Overall, ternyata Roost tak mengecewakan macam Monsta Cafe yang harap cantik tapi makanan overpriced and tak sesedap harganya.
Sekian melaporkan dari Wisma Tabung Haji.
---
Roost Juice + Cafe
Jalan Dhoby
Roost Bistro
Tel No.: +607-226 6177
Fun Zon, D6, The ZON (Stulang Laut) Johor Bahru

Jalan Dhoby: Banyak kedai-kedai best kat sini. Dulu tempat nyah buat business semua taknak pergi.
Jalan Dhoby II: OK banyak gila entry pasal Jalan Dhoby dalam blog ni :P

20110710

Restoran Hua Mui @ Jalan Dhoby


Restoran Hua Mui Sdn Bhd
Mee Goreng Mamak
Mee Hailam
Milo Ais
Nescafe Panas
TOTAL = RM16.30

20110709

GEGO 2011 x JB 8th Arts Festival

It was my first time attending both GEGO and Arts Festival. There was a lot of hype going on about both events so why not be there and experience it myself.

On the top of my list was the garage sale. You can find brand new stuff, pre-loved, vintage, clothes, books, shoes, bags, accessories, toys and even cats! SUPER CUTE CATS!

Garage-Sale-GEGO-2011

There's also graffiti, longboarding, gigs, cultural stuff. Everybody was awesome!

Graffitti-GEGO-JB-Arts-Festival-Bukit-TimbalanGEGO-JB-Arts-Festival-Bukit-Timbalan

I saw a lot of familiar faces. SIGSians, friends from primary, bloggers, friends of friends etc. That kinda makes me feel warm inside :)

Bukit-Timbalan-Bangunan-Sultan-Ibrahim   

I was left frustrated because of two things:-

1. Fynn Jamal was there but I missed her performance

2. I was searching for the mango drink I bought at Spray & Paint event but it was already sold out when I found it :(

After spending a few hours there, it's kinda sad to leave just because I'm working the next day.

 

 

Work on Saturdays: Lame!

20110708

Transformers : Dark of the Moon [2011]

Kagum dengan orang yang dah bekerja dan ada masa nak update blog, berjalan-jalan, bershopping, tengok movie, etc. Aku part-time and setakat proof-reading, fotostat, stapler & susun documents pun rasa penat yang amat.

This week pula, tak ada masa untuk rest dengan cukup. Pergi makan-makan kat Malay Village Restaurant, tengok movie, balik rumah dah tengah malam. Esoknya lembik seluruh badan.

Transformers 3 was okay. Predictable tapi tak adalah teruk, tak adalah epic. Apa yang lainnya, ada villian baru. Certain dialog macam tak sesuai. Funny. Based on fighting scenes, aku recommend betul tengok 3D. Scene aku paling suka, masa Sam mengamuk nak jumpa dengan Autobots tu. Selain tu, ada scene yang aku rasa tak ada pun tak apa contohnya scene Rosie berdiri berlatarkan bandar Chicago yang sedang hiruk pikuk dibedil Decepticons. 

Transformers 3 Dark of the Moon 

Ah! Aku bukan minat pun cerita ni. Previous Transformers movie semua aku tengok tapi jalan cerita langsung aku tak ingat. Hampeh.

Right now, I'm looking forward to JB Arts Festival + GEGO 2011 this evening. Lepas tahu dapat elaun from firm rasa berkobar-kobar nak shopping. Before this masa nak berjalan dari Wisma Tabung Haji to bus stop depan MBJB mesti dengar muzik from Bukit Timbalan. Today finally dapat tengok apa yang ada. Tak sabo!

20110707

Pakcik Kenny cekik darah

Agak flabbergasted when I first found out pasal kenaikan harga food kat Kenny Rogers Roaster. Even naik lebih kurang RM2.00 je rasa macam dah tak mampunya nak makan dekat situ.

Last month, while waiting for the bus at Terminal Bersepadu Selatan, aku rasa macam best je if dapat makan kat Kenny Rogers so, singgah lah sekejap.

Rupa-rupanya ada new set. Special Quarter Meal. Instead of 3 side dishes, ada 1 sahaja. Priced at RM13.50 (after tax RM14.30). Quarter Meal biasa RM16.50 kot sekarang.

Kenny Rogers Roaster Special Quarter Meal

Dia buat macam fast food. Order dekat kaunter, ambil food sendiri dekat tray. Tak guna pinggan. Semuanya plastik. Agak leceh nak memotong ayam tapi boleh lah.

Lepak situ pun pasal nak charge phone sebenarnya sebelum memulakan perjalan ke Johor Bahru.

Kejap lagi lunch time. Nak makan apa ek? hmm.

20110705

Life is (kind of) a gamble

Accident Viva Kancil

Mana kita nak tau kalau hari ni ke, sekejap lagi ke kita nak kena langgar. Kesian Ofee. The next day, dia fobia sekejap nak drive and asek rasa macam seram je bila kereta dekat. Kereta dekat Perodua Muar tak tau bila siapnya. dengan nak puasa lagi, nak raya lagi. Memang orang tu cakap satu bulan siap tapi, berbalik kepada tajuk entry, life is a gamble.

Mula-mula dia relax. Having to deal with paperwork; terus stress and risau if the Kancil guy tipu and insurance tak nak cover for the repair cost.

At least she's OK. Cik Miah OK. Sasa OK. Duit boleh dicari. Dia baru dapat kerja kat kilang yang buat Cloud 9 by the way.

Nyawa ada satu je, unless you're a cat. Meoww.

20110704

Jangan kedekut dengan famili sendiri

Satu hari di kedai mamak, adik aku yang dua ekor M and N berebut air. Lantas Abah mengeluarkan satu statement…

Apa salahnya share? Keluar dari lubang yang sama juga!

Tergelak satu family.

Tu first time aku dengar orang keluarkan statement macam tu. Benda tu sangat betul ok. Benda tu juga yang buat aku terfikir, kenapa kadang-kadang kita kedekut sangat dengan family sendiri.

For example, kau lawyer berjaya and extended family kau memerlukan lawyer at that time. Maybe some advice ke, guidance ke kan. Tapi sikit pun kau tak ambil tahu. Why is that?

Dalam kes extended family memang lah tak keluar dari lubang yang sama tapi blood is thicker than water, no?

Whateverpun, aku bersyukur ada pakcik macam Wak A. Dahlah bagi aku tumpang tidur rumah hari tu siap hantar/jemput pergi/balik office during attachment. Ada one time, a few weeks before Nya'i meninggal, dia masakkan sambal goreng sebab last time aku balik kampung tak ada sambal goreng.

Sambal Goreng Ikan Goreng Kari Ayam

Kena belajar masak sambal goreng dengan dia lah cemni.

20110703

Hari pertama kerja dah shopping.

1. Start Jumaat lepas aku kerja kat Wisma Tabung Haji. Isnin – Jumaat. 9AM – 5PM. Lunch break 1PM – 2PM except on Fridays, 12.30PM – 2.30PM. Sabtu pun kerja except 1st and 3rd Saturdays. If you happen to be nearby, ajaklah aku lunch. Sedih lah kerja sorang-sorang ni. Dahlah boss garang :(

2. Tak tau dapat elaun ke tak. Even agak banyak kerja, happy juga sebab at least tak idle je macam kat rumah.

3. That fact tak menghalang aku untuk pergi Metrojaya Sale dekat Persada. Start 30 Jun hari tu, habis today; 3 Julai. Siapa yang belum pergi, pergilah.

Metrojaya Sale PERSADA

4. Yang aku perasan:-

Perfume. Givenchy, GAP, CK, Anna Sui, Issey Miyake, Esprit, Banana Republic, Hello Kitty, Ferrari, Beckham, Paris Hilton, Harajuku Girls (L.A.M.B), Burberry, Roxy, etc.

Makeup tak banyak choice. Bloop, ZA, Revlon and Silkygirl.

Lingerie Triumph and Hush Puppies.

Handbags and shoes banyak jenis. Guess, Pierre Cardin, semua yang Polo Club tu, Bata, brand merepek pun ada.

Kids stuff banyak juga. Baju lelaki lagi banyak daripada baju perempuan rasanya. Ada Somerset Bay tapi still mahal bagi aku. Beddings banyak sangat-sangat. Ramai yang beli bantal. Alas kaki satu RM5.00 pun ada.

5. Overall, agak heaven lah kalau kau berduit and tak kisah beli cosmetics MFG Date 2008/2009. Aku yang tak ada duit sangat ni beli dua benda. Perfume untuk dia yang dah lama minta tapi tak dapat-dapat and refill foundation yang sangat susah nak cari nowadays sebab ZA dah keluar bedak baru bekas pink tu. I'm still using yang lama warna biru bekas plastik.

6. Thanks to my new officemates yang inform pasal this sale. Learning to love my new life.

20110702

Banafee @ Jalan Dato' Abdullah Tahir

 Banafee Village Ayam Penyet Pecel Lele

Definitely the best in my book. Compare dengan Wong Solo, dari segi portion memang menang kat Banafee lah. Sambal, Wong Solo punya better kot tapi still kick. AP Ayam Penyet kalah beribu batu.

RM7.00 dekat Banafee lama and RM8.00 dekat Banafee Village. Banafee Village cantik tapi aku lagi suka makan dekat Banafee lama tu kot. Rasa sama je.

Confirm kenyang untuk perut sederhana macam aku. Kalau selera biawak mungkin tak cukup.
And this is one of the many reasons I love being in JB.

-

Satu jalan dengan New York Hotel, Johor Bahru
Kadang-kadang ada live band dekat Banafee Village
"Makan Bintang Lima, Harga Kaki Lima"