20110409

Turban untuk dinner

half-turban-style-1-with-shawl
(picture credit: Wawa Farah Najwa)

Ada orang tanya macam mana sebenarnya tudung aku malam dinner hari tu. Pakai half-turban guna shawl tu senang je. Basically macam dalam gambar ni: -



Shawl yang aku guna 1.7m. Ada dua cara. Cara pertama macam yang aku pakai masa dinner. Cara kedua macam gambar perempuan Caucasian kat atas ni.


Diagram lipatan shawl

Cara pertama – first kena lipat shawl jadi kurus macam number 2 dalam diagram. Means, sekali lipat je.

half-turban-style-1

1 – Letak shawl belakang kepala.
2 – Tie a knot dekat dahi.
3 – Switch lebihan shawl tu (kiri ke kanan, kanan ke kiri) and then ikat kat belakang kepala.
4 – Ada lebihan lagi, guna untuk tutup leher. Lebihan kiri pin kat side kanan, lebihan kanan pin kat side kiri.
5 – Gambaran selepas lebihan dah dipinkan dan turban dah dikemaskan.
6 – Pakai tudung biasa or tudung ala Siti Nurhaliza kat luar. Kemaskan dengan pin.


Cara kedua – Lipat shawl sampai jadi macam nombor tiga dalam diagram lipatan shawl.

half-turban-style-2 
Lepas tu letak shawl belakang kepala macam nombor 1 dalam cara pertama. Ada loop at one end and loose at the other end.
1 – Masukkan loose end dalam loop and then selitkan loose end dekat belakang leher as shown in the picture. 
2 – Gambaran selepas turban siap. bezanya dengan cara pertama, tak ada lebihan untuk tutup leher.


Susah-susah korang search je how to wear a half turban. HAHAHAHAHHAHA. Apahal aku membazir masa buat benda ni pun aku tak tau.
Post a Comment