20110421

Jangan sia-sia kan pemberian Tuhan.

Tersentuh hati bila tengok episod Bersamamu semalam sempena Down Syndrome Day 21 Mac lepas.

A mother of a down syndrome child was interviewed. Aku tak ingat nama dia tapi aku ingat nama anak perempuan dia, Naylie.

She was in denial when she first saw Naylie! Bayangkan rasa tak suka tengok anak sendiri. Kejam ke dia sebab ada feeling macam tu dekat her own blood?

Kalau kita tak pernah experience sendiri benda tu kita takkan faham apa yang dia rasa… Siapa yang tak terkejut bila tiba-tiba baby yang dalam perut kau sembilan bulan sepuluh hari ada genetic disorder. Everybody expect dapat anak normal kan? Of course lah it takes time to accept it.

She finally came to terms with Gods decision after 6 months by surrounding herself with positive people that continuously gives her hope and useful advices, realizing that everything happens for a reason - hikmah.

And now she thinks the world of her child. At the end of the interview sambil menangis dia cakap kat anak dia, "Naylie, mummy nak Naylie berjaya macam orang-orang lain…". She wants her child to lead a normal life. Aku yang kat depan TV pun nangis sekali siap sedu sedan. sob sob.
 
Dia nyanyi lagu yang Naylie suka nyanyi :-
Mana Naylie, Mana Naylie
Di sini, Di sini
Asyik makan saja, Asyik makan saja
Nyum Nyum Nyum.
Masa tu terserlah kasih sayang between a mother and her child even though at the beginning it was hard for her to face the reality.

One of the interviewee cakap, society susah nak terima orang-orang Down Syndrome that's why nampak macam diorang tak boleh nak survive padahal ada je yang masuk universiti. Ni semua pasal kurang kesedaran.

Ramai orang ingat down syndrome boleh berjangkit dengan sentuhan. Roommate aku yang belajar genetic tu memang dok maki hamun orang-orang mentaliti macam ni.

Ni semua ketentuan Tuhan. God knows what's best for us.



 

 
Aku kena kurangkan mengeluh: Bersyukurlah dilahirkan normal.

Bila tengok baby rasa nak baby sendiri tapi…: I still don't know if I have the strength to face something like this in the future.
Post a Comment