20110430

My Mom's Chicken Rice @ Ampang

27th April 2011
Ampang
My-Moms-Chicken-Rice-Ampang 
Mom's Original RM6.90
Kuew Teow Kerang Rm2.00
Mineral Water RM1.00
TOTAL=RM9.90
This is my first time eating at Linda Onn's restaurant.

The food was okay although the presentation was a bit weird – cone-shaped chicken rice?? I kinda like chicken rice sold at Mid Valley Food Junction. A comparison: Maybe the only plus point is the fact that the soup at My Mom's Chicken Rice doesn't have a weird smell.

Kuew Teow Kerang is available from 3.00PM to 7.00PM everyday. They call it Happy Hour promotion since it's priced at RM2.00 only. Quite okay but still weird – kerang warna merah macam colouring.

I miss JB: Food there is so much better.

20110429

The Cream & Fudge Factory @ Suria KLCC

26th April 2011
Suria KLCC

The-Cream-and-Fudge-Factory-Suria-KLCC
1 Chocolate Lovers RM12.90
1 Strawberry Cookie Cheese Cake RM12.90
1 Plain Waffle Cone RM1.00
1 Plain Waffle Bowl RM1.00
TOTAL = RM27.80
Yeah I know it was expensive but the ice cream is to die for! OK I'm exaggerating. I prefer this to Baskin Robbins.

I don't really like Chocolate Lovers. It's not sweet enough for me. On the other hand, I fell in love with Strawberry Cookie Cheese Cake from the first 'bite' – the ice cream with cookies and stuff but not the strawberries on top.

Wantan dekat RASA Suria KLCC sedap: Craving for it. Not that I don't eat wantan jual kat gerai-gerai tapi pasal tak ada transport sendiri kenalah cari tempat makan yang boleh pergi via public transport. Mahal pun mahal lah, asal kenyang :)

20110424

JUSTIN BIEBER: NEVER SAY NEVER (3D) [2011]

*This is a very long post and ada spoilers so if you're planning to watch better don't read it*
Mula-mula a bit reluctant nak keluarkan RM17.00 untuk movie ni tapi aku rasa, this movie totally worth the money.
Poster Never Say Never Justin Bieber

Antara benda-benda yang dihighlight dalam this movie:-

1. Justin Bieber as a son/grandson
Banyak tunjuk gambar Justin Bieber masa kecil and home  videos. Dah lah comel gila bulu mata lentik aaaaa cair! Pastu dia sangat manja dengan grandparents dia. Parents dia pula separated masa dia baru 10 bulan and mak dia korbankan teenage life untuk besarkan dia!! Maigosh! Sangat sedih.
Masa konsert tu bapak dia datang and nangis. Yelah, mesti terharu anak dah besar dah kan and dah berjaya. Semua parents macam tu kot.

2. Justin Bieber as a musician/artist
He's very talented. Main drums, guitar, masuk singing competition. TERBAIK! And he seems so likeable. Semua orang suka dengar dia nyanyi dekat masa zaman-zaman busking depan Avon Theatre.

Perjalanan career dia agak sukar berliku dan beronak duri. Gigih ok main at every radio station, tepi pool time hujan-hujan. Aku ingat selama ni jumpa Usher terus dapat jadi famous rupa-rupanya radio tak nak mainkan lagu dia sebab dia budak kecik.
This part memang inspirasi betul lah kan.

3. Justin Bieber's Management Team
Suka tengok diorang macam one big family jaga Justin Bieber. Sorang macam mak, sorang macam kakak, sorang macam pakcik. And then diorang selalu bagi ticket free kat siapa-siapa fans. Gila cool!

4. Justin Bieber's fans – THE BELIEBERS
Fanatic tahap yang cuba panjat stage masa konsert kena tarik dengan security, kejar Justin Bieber, nangis masa dapat tahu Justin Bieber sakit.

Siapa dapat jadi One Less Lonely Girl (OLLG) Justin Bieber memang lucky. Teringat tengok video OLLG Malaysia tu. Remang-remang bulu roma. Tapi macam tak senonoh lah kalau orang yang dah 20an tetiba jadi OLLG :P

Last but not least, (SEBAB UTAMA KENA TENGOK IN 3D)

5. Justin Bieber's performance
Bila Justin Bieber pandang camera, tunjuk tangan kat camera as if dia reach out kat kita-kita yang dalam panggung. TERUS STARSTRUCK RASA NAK NANGIS OK! Dah lah lagu first sekali "Love Me" PALING TERFAVOURITE DALAM DUNIA!

Aku suka ada performance duet dengan Usher and Jayden Smith. Part Miley Cyrus je agak bosan. Selain tu, memang terasa macam duduk depan stage sambil menari-nari dan menyanyi-nyanyi. Eching pergi konsert Justin Bieber Khamis lepas.
 
At the end, Never Say Never (3D) telah berjaya menjangkitkan Zahidah dengan Bieber Fever. TAHNIAH! Aku tengok orang lain yang dah tengok pun macam tetiba dah kena psycho dengan Justin Bieber. Terus nak minat warna purple hehe.

Efek 3D sangat lah membantu untuk mengubah seseorang jadi Belieber. I'm not sure about version biasa tapi aku recommend tengok 3D version.

20110423

a good friend is a connection to life

Last week Kak Bie invited us, Dbout, Ofee, Cukue, Ara and me; to her house for a makan-makan session. Cukue just got back from Thailand. It's definitely the right time to meet up, eat and laugh at the same time while reminiscing old memories from way back when.

The food was delicious. There's fried chicken, sambal sotong, sayur masak lemak, ikan masin, trifle, hot dogs and fried egg (by request). Sambal super sedap, sanggup aku makan sotongnya for the first time in my life! Not bad but kinda chewy. Interesting...

Makan-makan-at-Kak-Bie's

I had so much fun! Thanks a lot loves. Sayang korang lah sampai bilik terus rindu terus sedih sebab the next day ada paper. Huhu.






Still a Third Year Student: Apakah? Everybody else dah habis exam siap cakap, 'dah masuk final year' and I have to deal with my optional paper next Monday? WHY??!

On the other hand: Kalau habis awal, kena tunggu Abah juga sampai 30th April. Jalan jom? Anybody? Nobody? FINE!

20110422

Bront Palarae & I

I don't usually tweet celebrities. In fact, I don't like 'following' celebrities at all because sometimes they're a tad annoying. For example, Faizal Tahir. I love his works and of course I love him but I strongly dislikes his tweets. IMHO, he seems very cocky, which is a huge turn-off for me. In order to not turn the 'strongly dislike' part into 'HATE', I unfollowed him.

On the other hand,  last night I tweet about an upcoming TV series and mentioned this one guy. And then he replied! OMG how cool is that???? It was totally unexpected!
Bront-Palarae-replied-my-tweet
I can't stop smiling after reading this. I literally forced my roommate to STOP studying for one sec to read the tweet. The rest of the night, I was like…

Eh-eh, eh-eh, So happy I could die!
- Lady Gaga


*grins*



The celebrities in my Following list: Bront Palarae ♥ and Bruno Mars - because they're cool; Wiz Khalifa - because his tweets appears in Tumblr all the time! Everything in Tumblr is awesome ∴ Wiz Khalifa's tweets are awesome!

20110421

Jangan sia-sia kan pemberian Tuhan.

Tersentuh hati bila tengok episod Bersamamu semalam sempena Down Syndrome Day 21 Mac lepas.

A mother of a down syndrome child was interviewed. Aku tak ingat nama dia tapi aku ingat nama anak perempuan dia, Naylie.

She was in denial when she first saw Naylie! Bayangkan rasa tak suka tengok anak sendiri. Kejam ke dia sebab ada feeling macam tu dekat her own blood?

Kalau kita tak pernah experience sendiri benda tu kita takkan faham apa yang dia rasa… Siapa yang tak terkejut bila tiba-tiba baby yang dalam perut kau sembilan bulan sepuluh hari ada genetic disorder. Everybody expect dapat anak normal kan? Of course lah it takes time to accept it.

She finally came to terms with Gods decision after 6 months by surrounding herself with positive people that continuously gives her hope and useful advices, realizing that everything happens for a reason - hikmah.

And now she thinks the world of her child. At the end of the interview sambil menangis dia cakap kat anak dia, "Naylie, mummy nak Naylie berjaya macam orang-orang lain…". She wants her child to lead a normal life. Aku yang kat depan TV pun nangis sekali siap sedu sedan. sob sob.
 
Dia nyanyi lagu yang Naylie suka nyanyi :-
Mana Naylie, Mana Naylie
Di sini, Di sini
Asyik makan saja, Asyik makan saja
Nyum Nyum Nyum.
Masa tu terserlah kasih sayang between a mother and her child even though at the beginning it was hard for her to face the reality.

One of the interviewee cakap, society susah nak terima orang-orang Down Syndrome that's why nampak macam diorang tak boleh nak survive padahal ada je yang masuk universiti. Ni semua pasal kurang kesedaran.

Ramai orang ingat down syndrome boleh berjangkit dengan sentuhan. Roommate aku yang belajar genetic tu memang dok maki hamun orang-orang mentaliti macam ni.

Ni semua ketentuan Tuhan. God knows what's best for us.



 

 
Aku kena kurangkan mengeluh: Bersyukurlah dilahirkan normal.

Bila tengok baby rasa nak baby sendiri tapi…: I still don't know if I have the strength to face something like this in the future.

20110420

New Customized Layout

Blog aku tak secanggih blog kawan-kawan lain but at least dah berjaya menurunkan berat yang melampau sampai jadi super ringan tahap underweight *grins*.

Kenapa kelabu? Kenapa bukan pink?

Girly. Tak suka. Terlalu sinonim dengan kegedikan. Gedik aku hanya untuk tatapan people I know in real life bukan untuk strangers yang tersinggah blog aku.

Bertungkus lumus aku mengeksplotasi free graphics websites. Itupun, bukan senang nak masukkan dalam template and pastikan background 'in' dengan layout. Position bullet dengan link pun makan masa sejam nak figure out *wipes sweat off forehead*

Sekarang aku guna Template 2006 so, the blogger tips that I needed was the ones published in 2007-2008. Nasib baik Encik Google tak ada penyakit dementia.

Despite all the frustrations I was bound to face while customizing this template, I'm pretty satisfied with the outcome.

What do you think about my new layout?

 

 

Company Law II: Jiwa belum bersedia untuk study. Body belum ready nak bergelumang dengan buku. Tunggu esoknya nak exam baru mata sudi menatap nota, hati senang menyerap ilmu.

Cerita tertunda: Sepatutnya update pasal makan-makan dekat rumah Kak Bie Ahad lepas. Belum ada idea nak mengarang. In the mean time boleh cuci mata di sini.

20110418

Truth Hurts

Men occasionally stumble over the truth, but most of them pick themselves up and hurry off as if nothing ever happened.

- Sir Winston Churchill

 

kengkadang stress sebab I always found "stumbled over the truth". ouch!

20110417

Bending Backwards

New URL.

Why the sudden change you'd ask?

I don't know. I'm just bored.

Yeah I'll lose my followers, traffic, links and what not you blogging-for-money people cares about.

If they really wanna read this blog, they'll find a way to make it here.

 

 

 

On the other hand, I sort of made a blog using my old URL referring to this new URL so people will be redirected. So much for not caring ey?

In the end, I'm just one of those attention seekers and publicity whores. We all are. Deal with it.

20110416

Bila tengok baby rasa nak baby sendiri tapi…

Bila tengok macam mana susah payahnya seorang ibu menjaga anak yang terminally ill… mampu ke aku nak jadi macam diorang…  cukup kuat ke nak menghadapi dugaan Tuhan?

 

 

Selalunya aku menyampah gila tengok Bersamamu sebab bagi aku show tu just for politicians budget concern nak show off diorang punya contribution je. Tapi two weeks ago punya episode exception.

Satu family. Bapak sakit kulit. Anak kanser saraf and lambat detect. Masa crew Bersamamu datang dah few days jugaklah terlantar dengan perut membengkak. Nampak tulang dia umpama disaluti kulit takde daging pun. Before tu still boleh buat semua benda sendiri-sendiri lagi tapi masa terlantar tu nak bangun, bercakap semua pun tak boleh.

The next day, dia meninggal masa tengah shoot that episode. Mak dia tenang jugaklah masa baru confirmkan dah meninggal. Time kebumi memang dah tak boleh control perasaan.

T_T

 

 

 

 

 

Al-Fatihah.

Al-Fatihah juga untuk pakcik Suraya yang telah pulang ke Rahmatullah semalam.

Al-Fatihah untuk E.

Al-Fatihah untuk semua yang dah kembali ke alam barzakh.

R.I.P to my senior.

 

 

bagai anjing dengan bayang-bayang: kalau study awal-awal mesti sekarang tengah bersiap sedia nak pergi konsert Gadis Semasa dengan room mate. kalau. ma cakap tak elok ber-kalau, kalau.

20110415

Harapan

macam mana agaknya masa depan kita - batch 24 – lepas grad nanti.

mintak-mintak dijauhkan daripada benda-benda tak baik, perkhabaran yang tidak indah…

setahun lagi. lebih kurang.

tak sabar nak tinggalkan universiti tapi sayang nak tinggalkan fakulti *sigh*

semua jadi madu dan racun, asam garam kehidupan di kampusku yang tenang ini.

 

Mayat peguam muda yang jatuh dari Jambatan Pulau Pinang dah dijumpai *klik* RIP

 

on a different note…

jangan lupa LIKE gambar ini di sini. terima kasih.

SOFY360-contestant-of-the-day-15th-April-2011 Contestant of the Day! <3 15th April 2011

listening to: Never Gonna Leave This Bed – Maroon 5

20110413

(FREE) THINGS

End of semester macam ni kan of course account kering kontang especially pasal this year dah kena bayar dental fees lah apa lah kan sampai makan pun kadang-kadang berkira pagi-pagi jawab exam macam nak pengsan sebab lapar.

Despite my constant worrying pasal money matters  lately ni macam banyak pula dapat freebies.

1. Accessories from Bangkok.

angel-wing-rings-owl-ring-from-Bangkok

Not very Bangkok-ish aye? But i reckon it's super cheap there. Hari tu nampak kat Chic Pop (Soak Republic) at least RM18/piece. WHOA! Thanks to Kakbie and Cukue ;) Read all about their adventures at Bangkok/Thailand at their blogs –> sini dan sini.

2. Skincare.
simple-skincare-UK

A few weeks ago tweet-tweet dengan Dayat and then dia ada cakap pasal Simple (product penjagaan kulit). Tak taulah best ke tak yang tahu dia punya wipes best tapi Dayat memang tak 'in' dengan Simple so last-last dia let go kat aku jahh. YEAY thanks Dayat :)

3. Perler Beads.
perler-beads-pink-moustache-superman-lightning-old-school-cassette

After paper Islamic Jurisprudence hangout kat Ibu Zain and then main perler beads. Dulu masa sekolah melanguk je teringin nak beli dekat barf. Tengok orang pakai keching-keching kat leher macam best je kan. Now dah boleh buat sendiri dengan ihsan Suraya (nama owner barf tu pun Suraya tapi ni Suraya lain). Cuma takde rantai je sob sob. Mana nak cari rantai and keychain tu ek siapa tahu?

4. Gadget!

Oh oh and last weekend ada someone tu *ehem* bagi saya telefon bimbit free lah. Telefon idaman pulak tu! Secondhand baru sebulan pakai so like new lah jugak so THANKS YA! Bukan selalu dapat telefon free eh eh eh silap memang pakai phone free je selama-lama ada phone ni. Hehe.

5. Goodie Bag.

Of course lah goodie bag masa pergi Chic Pop Street Market 7 hari tu kan. T-shirt GAP free uolls. Walaupun setakat t-shirt longgok je, FREE hokay. Takde brand pun halal je. hehe.

And last but not least, nak mintak pertolongan semua yang membaca please please please LIKE SOFY360 and then LIKE this picture (link). Thanks a lot ya! FREE je kan benda ni hehe. No it's not me but she's my best friend since 2001 kot apa salahnya tolong menolong sekali sekala ;)

20110409

Turban untuk dinner

half-turban-style-1-with-shawl
(picture credit: Wawa Farah Najwa)

Ada orang tanya macam mana sebenarnya tudung aku malam dinner hari tu. Pakai half-turban guna shawl tu senang je. Basically macam dalam gambar ni: -



Shawl yang aku guna 1.7m. Ada dua cara. Cara pertama macam yang aku pakai masa dinner. Cara kedua macam gambar perempuan Caucasian kat atas ni.


Diagram lipatan shawl

Cara pertama – first kena lipat shawl jadi kurus macam number 2 dalam diagram. Means, sekali lipat je.

half-turban-style-1

1 – Letak shawl belakang kepala.
2 – Tie a knot dekat dahi.
3 – Switch lebihan shawl tu (kiri ke kanan, kanan ke kiri) and then ikat kat belakang kepala.
4 – Ada lebihan lagi, guna untuk tutup leher. Lebihan kiri pin kat side kanan, lebihan kanan pin kat side kiri.
5 – Gambaran selepas lebihan dah dipinkan dan turban dah dikemaskan.
6 – Pakai tudung biasa or tudung ala Siti Nurhaliza kat luar. Kemaskan dengan pin.


Cara kedua – Lipat shawl sampai jadi macam nombor tiga dalam diagram lipatan shawl.

half-turban-style-2 
Lepas tu letak shawl belakang kepala macam nombor 1 dalam cara pertama. Ada loop at one end and loose at the other end.
1 – Masukkan loose end dalam loop and then selitkan loose end dekat belakang leher as shown in the picture. 
2 – Gambaran selepas turban siap. bezanya dengan cara pertama, tak ada lebihan untuk tutup leher.


Susah-susah korang search je how to wear a half turban. HAHAHAHAHHAHA. Apahal aku membazir masa buat benda ni pun aku tak tau.

20110408

MFM's Student's License to Privileges

Manhattan-Fish-Market-Student-Price-RM10

Seafood 101/Cala ala Olio/Grilled Cheese in my Sandwich/All-Star Fish 'n Chips/Wrap 'n Roll – ALL SETS COME WITH BOTTOMLESS FIZZIES



Terms & Conditions:
  • Promotion ends 30th June 2011
  • Valid for dine-in only
  • Valid on Mondays-Fridays (except eve of & on public holidays) only
  • Please present Student ID upon ordering
Frankly speaking, I'm not really a fan of MFM. Too 'fishy' for me. haha. Here's a picture of T from few weeks ago at MFM SOGO.

Manhattan-Fish-Market-SOGO

I miss him but he's too busy with his studies. Alahai :(

20110407

unresolved issues

Banyak sangat masalah lama terkumpul sampai jadi luka bernanah dalam hati.

Cuba untuk hidup dengan "takpelah dia tipu pun it's OK aku sayang dia" tapi tak dapat nak bertahan walaupun sehari.

Aku tau aku betul. aku tau dia salah. aku bagi dia peluang untuk mengaku. dua hari aku tunggu. Akhirnya aku dapat kebenaran. Alhamdulillah tapi last-last…

Semua tu trick je so that aku tinggalkan dia? Leave the dirty work to me lah ni kan?

 

 

 

 

 

 

OK. Masa untuk letak antiseptic.

20110406

Bazar Larut Malam a.k.a Downtown Mines

After makan kat Pizza San Francisco, around 9PM nak gerak ke stesen komuter. Bila lalu depan Heritage nampak banyak gila gerai. Rupanya Downtown Mines. So, singgah lah.

Ingatkan sekejap je nak singgah, tengok-tengok nak dekat sejam jugalah kat situ. Bila dah jumpa bundle banyak gila (ada lah empat lima gerai bundle) haruslah lama ye. Rindu nak bundle-hopping.
Jadi rambang mata tengok baju-baju cantik-cantik. Last-last, ada lah grab dalam 5 helai…

Bazar-Larut-Malam-Mines-SerdangT-shirt black & white, white cardigan with cute buttons, mexican themed shirt, whale patterned vintage dress, blue oversized shirt.

Actually, hari tu ada belikan baju untuk Su, Zahid, Ofee kat Chic POP. Bila balik, tengok-tengok semua my size. Macam kesian pula bagi harapan palsu kat deme. SO, shop untuk diorang lah ni. In case diorang taknak jadi resulting gift :P

By the way, masa pergi tu banyak gerai tak bukak lagi sebab bukak 8.30PM sampai 3.00AM.



Ok lah taknak tipu sebab tipu dosa. Sebenarnya  mexican shirt and whale vintage dress tu beli untuk diri sendiri :B



psst… tadi tengok 3 hari 2 malam dekat tv9 diorang pergi JB. Bazar JB lah, Hutan Bandar lah… SUMPAH RINDU! :'(

20110404

Chic POP Street Market 7 @ Jaya One

It was fun except for a minor problem. My friend bailed on me because she had an emergency. Moving on, pictures of the venue and the stuff I got from there.

Chic-Pop-7-@-Jaya-One-Petaling-Jaya

Chic-Pop-7-@-Jaya-One-Petaling-Jaya

The goodie bag includes 1 Gap apparel, some vouchers, keychain, Whisper overnight, and Asience shampoo.

Chic-Pop-7-@-Jaya-One-Petaling-Jaya

All these cost me RM20.00. Cheap right? And still in a very good condition save for the cardigan that's missing one button.

Thought of the day: If I have money to spend I'll splurge on some accessories from Soak Republic. Awesome stuff there!

20110401

Fishing @ Bukit Cerakah Shah Alam

My friends went fishing at Bukit Cerakah, Shah Alam (Taman Pertanian) last Wednesday and I just tag along. I make sandwiches for them, took pictures, hold their umbrellas, etc.

fishing-at-bukit-cerakah-taman-pertanian-shah-alam

1. Fishing is a boring sport especially when you didn't caught any fish. And when you're the only one who did caught a fish even if it's just a talapia, you're allowed to brag. The losers just need to buck up. Eventually, almost everyone caught a fish. Tak pancing tapi, candat je. Haha


fishing-at-bukit-cerakah-taman-pertanian-shah-alam

2. It may seem like a mundane day (for me) but everything's fun when you're with friends I guess. Sitting there side by side munching those yummylicious Super Ring while enjoying the beautiful and serene view; it was so calming. It's definitely not a "HAHA-fun" moment but i love it.
  fishing-at-bukit-cerakah-taman-pertanian-shah-alam fishing-at-bukit-cerakah-taman-pertanian-shah-alam fishing-at-bukit-cerakah-taman-pertanian fishing-at-bukit-cerakah-taman-pertanianfishing-at-bukit-cerakah-taman-pertanian
fishing-at-bukit-cerakah-taman-pertanian 

3. Three out of five. I really miss Jana and Azie. I miss my STPM days. Everything was so carefree if you left out the part where the teachers won't stop bugging me day and night about who I hang out with at school. That's one of the reason I don't add teachers and (most) lecturers on Facebook.

4. I wore a cropped top from a bundle kiosk at Pusanika (in case you're wondering, it's a building inside UKM), overused ilsya hijab (need to buy a new one but i can;t afford it now ): ) and a secondhand f21 shirt bought from fellow college-mate met on Tumblr who is also a friend of my batch mate. What a small world ey?


9.30AM dentist appointment. 10.00AM labour law test. Wish me luck!


psst… blogshop updated.