20100727

Street Dance [2010]


Street-Dance-Movie-Poster-500x375Aku tengok non-3D version

Street Dance is about street dance (obviously) yang difusion dengan classical dance which is, ballet. Ring a bell anyone? SAVE THE LAST DANCE SANGAT KANNN! Cuma this time latar tempat nya kat Britain.

Usually, I love UK movies but this one is soooo not my cup of tea (bak kata Puan Sithaletchumy).
Dance moves dia tak berapa nak gempak. Step Up lagi best. Fame lagi best. Stomp The Yard lagi best. Tengok So You Think You Can Dance lagi berbaloi lah kot.

Story line dia pun agak lame.

Cerita dia begini. Ada group Jay 2 0. Diaorang try nak menang UK punya dance competition. Kalau menang dapat wakil UK pergi NY. Tapi masalahnya ada another dance crew, The Surge, yang hebat sangat-sangat.

After audition for the competition and lepas untuk ke final, tiba-tiba group leader, Jay, tarik diri and serahkan semua kat Carly, girlfriend Jay. So, Carly ni pun bersungguh-sungguh lah cari tempat rehearse semua and tries very hard kononnya taknak kecewakan Jay.

Datang Helena, salah seorang admin kat ballet school yang sudi nak bagi diaorang guna one of her dancing studios for free dengan syarat kena masukkan ballet students dalam crew diaorang. Eventhough masa mula-mula ballet dancers ni gila berlagak sebab rasa ballet tu darjat sangat tinggi daripada street dance, lama kelamaan diaorang enjoy ber-street dancing (cliche).

Masa dah nak dekat competition ada dance battle. The Surge vs Jay 2 0. Time ni syok lah. Menari punya menari, tengok-tengok, Jay dah join The Surge. Terus Jay 2 0 tukar nama jadi Breaking Point.
At finals, The Surge perform memang terbaik tapi Breaking Point (walaupun permulaan agak hambar) memang crowd’s favourite (cliche lagi). Honestly speaking, I disagree with the crowd. Wakaka’s performance (masa lagu Mad-Ne-Yo) dalam SHOWDOWN 100x lagi best daripada Breaking Point’s moves masa finals.

Kesimpulannya, pada pendapat aku, Street Dance tak best… tapi Ofee suka.
Post a Comment