20100109

The Imaginarium of Doctor Parnassus [2010]

image

bila aku baca review best pasal The Imaginarium of Doctor Parnassus, aku jadi teruja nak pergi menonton. esoknya member aku cakap ada orang cakap cerita tu tak best. tapi aku tak boleh down dengan statement tu sebab this movie was on my list. ca, ayuh!

so aku pun pergi tengok dengan sungguh-sungguh sebab nak cari apahal sebenarnya orang (yang cakap cerita tu tak best tu) tak paham cerita tu. selepas dua jam, aku buat kesimpulan yang orang tu lack of imagination.

the movie is obviously based on imagination. fiction. adalah moral value i.e: gambling and alcohol lebih cons dari pro nya, don’t be afraid of change, jangan pilih jalan hitam, etc. kalau otak sempit asyik nak fikir logik, i don’t think you’ll enjoy this movie.

aku tersentuh sikit sampai terkeluar air mata nampak Heath Ledger. apa yang sedih sangat pun aku tak faham. tapi aku sedih. mungkin pasal aku ni memang cengeng bila berkaitan bab-bab kematian ni.
character Anton pun buat aku sedih kadang-kadang sebab Valentina tak sedar Anton cintakan dia pasal pandangan dikaburkan Tony’s deceiving looks and sweet talks. Dr. Parnassus yang ada kuasa magis tetapi menderita kerana cuba mencari jalan mudah dengan gambling. pengakhirannya, orang yang jahat akan jatuh. orang yang baik akan dapat happy ending. cliche but true. disimpulkan dalam jalan cerita yang menarik yang gelap yang berbelit yang mengharuskan kita berimaginasi baru kita boleh realise apa sebenarnya mesej yang ingin disampaikan. in other words, it’s dark comedy with moral values.

IMO, this movie is not recommended untuk orang yang malas. orang yang nak senang. orang yang tak suka genre yang mendalam, tidak suka berimaginasi melampau tak masuk dek akal. tapi kalau dah minat pada Heath Ledger apa salahnya tengok. tak kiralah kau nak beli tiket atau download. tapi mungkin juga ada yang nak tengok movie ni pasal Lily Cole (Valentina); model seksi muka macam porcelain doll.

image


image



-
aku baru balik dari menonton teater sempena MEFEK. teater Burhan memang best. memang  best. memang hebat. terbaik. hehe. and agak bangga dan kagum bila dapat tahu member aku sendiri director for Mala Kencana punya teater. woot! thanks to hasan and anis yang tumpangkan aku pergi balik. kalau tak aku tidur Ibu Zain malam ni.

RESULT: 1. Burhan 2. KTHO 3. Za’ba
 

p/s: interpretasi aku pasal The Imaginarium of Doctor Parnassus mungkin tak selaras dengan apa yang hendak disampaikan oleh pengarah dan penulis skrip.
p/p/s: aku suka tengok The Spirit and Watchmen walaupun ramai yang tak suka so, tak hairan kalau ada orang yang tak suka cerita ni. taste aku pelik kot.
p/p/p/s: aku tak pernah miss tengok Mala Kencana masuk competition dalam UKM ni eventhough aku tak ada kena mengena dengan diaorang. haha.
Post a Comment