20091229

i don’t have plans to usher in the new year, whatever that means.

i can’t sleep last night. effect nap lima jam semalam and baca buku pasal perang-perang yang gory sebab ada cakap pasal corpse and maggots euww! dah nak pukul enam pagi baru tidur. oh. buku tu tajuk dia The First Casualty written by none other than Ben Elton. my least favourite book of his. reasons; tak suka cerita perang, banyak sangat pasal sejarah and places yang tak pernah dengar nama, berlambak military jargons and words yang aku tak faham but i was too lazy to look it up. aku suka part politics and investigation sahaja. mainly, mesej dalam buku ni is most wars are so meaningless, it’s not worth the fight. true indeed.

-

soalan lazim menjelang tahun baru:

apa plan? apa resolution baru? resolution lama tercapai ke tak?

i have no plans because, i don’t celebrate new years. i would love to have fun every second i can get. not necessarily on new years. tapi best juga kalau dapat tengok fireworks. tapi, kalau ada reliable transportation i would love to make plans for my friends. ada yang macam sedih tak ada plan so macam kesian and i want to try my best to make everybody happy. it’s all we ever do right? try to make others happy sampai lupa nak fikir pasal diri sendiri.

-

there are some things that i wish i can do/get for this new semester. biarlah simpan seorang-seorang sahaja. banyak sangat to list down.

but somebody did wish me “love” for 2010. aku terharu. tapi aku tahu benda tu susah. because i know what i want and i want what i want so anything else that crossed-path with me that i don’t want; i don’t care, i don’t mind, i might not even notice them. but the ones which i want, i can want them all my life knowing that they’ll never want me as much as i want them. and there is this one person that i want but i can’t want anymore because it’s just wrong. if only it’s the right thing. if only. then tak payah aku nak panik bila pakcik aku cakap “wish you all the best in getting married early”.

ma cakap it’s ok kalau kahwin lambat. asal ada duit. so that aku boleh buat kat dewan/hotel, hire caterers, tak payah nak menyusahkan orang lain block jalan sebab ada khemah kahwin. lagipun aku tahu siapalah yang nak rewang kalau aku kahwin nanti. i hardly know any of my neighbours. aku tak rapat dengan cousins. that’s why lah kena ada duit banyak-banyak. tapi kalau duit banyak still tak ada orang nak tak jadi juga kan.

terserlah ke-desperate-an dan ke-pathetic-an T_T

-

by the way, nombor bertuah kedua for Contest: Pja Belikan Saya Souvenier Turki! ialah nombor 6 and that’s me. probably dapat coin bag from Turki. anything can do. yang penting, i won! yeay!! thank you thank you :) it has certainly cheered me up and lift off some unpleasant things that was stuck on my brain.

20091227

rumah awang alak betatar

habiskan Christmas weekend at Ampang. one word: SYIOKKK!

gila jakun ok naik METROBUS sebab driver bus suka-suka hati ikut jalan shortcut and smoking while driving the bus and ada one time tu bas gegar-gegar macam nak roboh. Alhamdulillah, masih bernyawa.

agak excited sebab first time sampai Ampang Park. first time sampai Ampang Point. masuk Cash Converters. jumpa Brands Outlet. jalan kaki dari KLCC to Ampang Park. macam tak jauh tapi jauh juga. dapat tengok rumah-rumah duta dekat Ampang tu. dan lepas Google baru tahu WTH is Rumah Awang Alak Betatar. Istana Hinggap rupanya. Sultan Brunei dulu kahwin dengan orang TV3 tu kat sanalah. tak tahulah sebenarnya Sultan Awang Alak Betatar tu siapa. ada kaitan dengan Brunei/Sabah tapi tak sure. tapi menarik.

and and and, despite the fact that duit belum masuk, masih ada hati mahu tengok movie. the first one was not planned. kebetulan pergi KLCC and tengok-tengok ada Sherlock Holmes. wah! satu movie sudah boleh cancel dari list. yeay! cerita tu best ok. before this tak pernah tahu apa-apa pasal Sherlock Holmes except pasal dia detective. tapi cerita ini best. Robert Downey Jr. sangat best. Jude Law sangat handsome. black magic in this movie ada ala-ala illuminati. whatever pun, cerita dia best.



so that was Friday. tadi pula tengok Muallaf dekat Times Square. kepada siapa-siapa yang belum tengok Muallaf dan berhasrat nak tengok, satu nasihat, sila tanamkan satu benda dalam kepala otak tu sebelum masuk ke dalam panggung - what you’re about to watch is a film directed by the late Yasmin Ahmad. don’t expect anything else. kalau pernah tengok Talentime lagi bagus. cuba ingat balik ending Talentime macam mana. maka begitulah ending Muallaf. in my humble opinion, karya-karya Yasmin Ahmad memerlukan penonton fikir sendiri kesimpulan. tapi, tu pendapat aku lah. macam, what you see is what you get. bak kata member kepada member aku, jangan tengok dengan mata tapi tengok dengan hati.

for this great weekend of mine, terima kasih kepada ca, accommodation, clothes, food, tour guide, toiletries, concierge; sara – kawan ca, cuen and chuemei.

i hope you guys enjoyed your weekend too :)



p/s: baru lepas reserve selendang dua helai dekat Art Scarf. aha. first online purchase since October. gila kentang.

20091217

Avatar [2009]

tadi tengok Avatar dengan adik-adik pukul 2:15pm dekat TGV Cinema Aeon Tebrau City. roughly 98% penuh. 4, 5 orang keluar awal.

latar tempat cerita tu dekat Pandora, satu tempat yang fiksyen semata. tempat tu cantik. malam-malam tumbuhan glowing saja. memang menarik lah tempatnya. tapi kalau tengok binatang-binatang yang ada kat alam sana memang menggelikan. muka ganas dengan tentacles bagai. tapi ada satu serangga ni lawa bila malam-malam dia pusing-pusing keluar cahaya (Fan Lizard). ada satu binatang macam badak, pun cantik jugak sebab ada macam burung merak punya ekor kat kepala.

blue alien yang tinggal kat Pandora dipanggil Na’vi. ada banyak puak tapi cerita ni fokus dekat puak Omaticaya. diaorang ni seksi lah. tak pakai baju. tapi nama pun orang asli kan. mereka ni pun glow in the dark macam tumbuhan. padanlah toy avatar yang dapat kalau beli Happy Meal kat McDonalds glow in the dark.

dalam cerita ni nampak sangat askar US ni kejam. menangis tengok diaorang musnahkan rumah orang asli, The Hometree. Well of Souls, tempat dewi Eywa -tuhan orang asli, duduk pun dia nak musnahkan. ramai yang mati. sedih sedih sedih.

masa battle between askar US a.k.a Sky People dengan kaum Na’vi memang sangat seram dan berdebar. tapi ending dia gembira. predictable, tapi masih gembira :)
 
dalam cerita ni aku suka karakter Norm Spellman, salah satu daripada tiga manusia yang ada avatar. dia nerd.

IMO, characters dia best, storyline best, kadang-kadang cara Na’vi berinteraksi dan menunjukkan emosi agak aneh, animation sangat mantap.

overall, cerita ni ok lah. tak rugi pun tengok kat cinema.


Related:
OST Avatar – I See You; Leona Lewis

20091216

hilangkan rasa itu, akhirkan semua

kadang-kadang kita kena tegas supaya everything tak bergerak in a loop. balik-balik benda sama. balik-balik sakit. balik-balik kena kongkong. balik-balik nangis. balik-balik ada satu benda ja yang boleh buat happy. dah bergerak one step forward tapi lepas tu ambil one step backwards. statik sahaja hidup. that’s not a good thing. lagipun dari awal dah tahu benda ni bukan selamanya, tak akan ke mana. maka, be realistic. i can be your friend if you want to. tapi kalau mahu lebih… sorry, i can’t do that again.
-
cinta sempurna; yuna

20091208

Assabiyyah

semalam aku meluangkan masa untuk membaca lebih lanjut pasal freak accident at KB Mall Ahad lepas. sangat sedih ok! especially bila tengok videos nampak ada kawan-kawan victims (just an assumption tapi maybe diaorang kenal each other cause satu kolej) dekat-dekat situ boleh tengok ja tak boleh buat apa-apa. kalau aku kat tempat diaorang memang rasa hopeless useless gila maybe nervous shock terus.

ada juga video orang tengah buat CPR. tu pun sedih juga. siap ada gambar victim dah ditutup tapi still lying on a pool of blood. her own blood. obviously memang dia dah arwah masa tu. memang freaky gila. aduhai. macam mana lah aku nak hidup kalau aku teruskan niat nak jadi nurse (selalu berangan jadi nurse dari dulu lagi). tak mampu nak tengok semua-semua tu. for sure menangis ja kat hospital. sedih tengok orang meninggal…

bila baca forum pula dapat tahu one of the victims tengah berbual dekat telefon with bakal tunang dia masa dia terkena kereta tu. the guy heard everything and tunggu dalam 10 minit jugalah before realising something bad just happened. wahh. sedih sedih :(

yang tak bestnya bila ada orang-orang yang gila berpolitik cuba mempolitikkan kejadian ni. kononnya ni karma lah. balasan lah. macam gampang! pasal benda berkait dengan nyawa ni tak perlulah dipolitikkan. kepala otak kat lutut agaknya. bodoh.

tak payahlah nak kutuk-kutuk negeri orang. kata 1Malaysia kan.

p/s: ada budak Perak kutuk Johor cakap Johor tak membangun, cinema sikit, shopping mall tak best. dia cakap berdasarkan pengalaman dia yang pernah sampai Batu Pahat sahaja. tak sampai JB lagi. aku dah lama tak pergi Perak so, tak tahulah Perak tu maju dia macam mana kan sampai budak tu nak kutuk-kutuk Johor. selamat dia bukan kawan aku. selamat juga aku ada ramai kawan dari Perak yang baik-baik.

20091207

stars in our eyes cause we’re having a good time

the last funeral was my younger sister’s. the last death was on friday (mak tok’s step-sister). the last wedding was my cousin’s. semuanya depressing in different levels.
imageafter solemnization. grab this from my cousin’s Facebook :P
bride’s kenduri was on Saturday. theme: red, white. tak rewang tak apa. i just sat around and snap some pics. at last bernyawa kembali kameraku. but still, doing nothing for five hours is tiring. my oldest cousin bought ice cream for the big family. yeay for that because the cake sucks. i hate cheap cream cakes.

at night, went out to Batu Pahat with my uncle’s family. we’re hoping to grab a bite at Odeon. too bad it was closed. we end up eating at Warung Azizah, Lorong Ali (??) which is like 10 minutes away from nyai’s place. what a waste of time and fuel going all the way to BP. salah jalan bagai because of all the one way roads. fortunately the food was great. mi bandung there was as good as Odeon’s plus super tasty seafood fried rice. yumm! :)

DSC00105

kenduri at groom’s place was yesterday. theme: green, gold-ish brown. it was raining during makan beradab. the cake was DELICIOUS. four layers of cheese and chocolate. who can resist? not me of course :D lauk daging pun sedap!

after that, we went back to JB straight away. singgah Jakel because there’s a big sale going on. bought tiga pasang kain ela. finally, my first buy during YES. how pathetic. i want to go shopping so bad :(

DSC00106

saw a couple of schoolmates there. tapi tak tegur pun.

don’t get caught up in the Monday blues :)

20091205

three steps

dulu-dulu masa sekolah hari-hari kena beratur dalam Dewan Budi sebelum masuk kelas. semua orang yang tak siap homework subjek first period akan berdoa supaya perhimpunan lama so first period burn gitu ja or kalau yang rajin sikit akan bertungkus lumus cuba siapkan by copying friends' homework sebelum habis perhimpunan.

selalunya aku akan berdiri dan bergossip sambil melayan rasa ngantuk yang amat. sampai sekolah pun agak lambat. biasalah. duduk hostel SIGS. hostel umpama rumah setinggan. kalau tak pukul 6.45pagi tak bangun lagi dari tidur. kalau tak pukul 7.05pagi tak keluar lagi dari gate hostel. kecuali masa form six. masa tu warden hostel dah strict sikit. and aku dah besar. malas nak kena marah dengan warden.

paling bingit bila cikgu dah start membebel, prefects membebel, buat announcement bagai, dengan semua orang bercakap dalam masa yang sama secara berjemaah, kepala jadi pening, ada yang macam nak pitam. ayat wajib 'girls, tolong senyap'. comel ja panggil 'girls' :) masa tu muka aku akan berpeluh tahap maksimum macam baru lepas basuh muka tapi tak lap. geli gila. disebabkan aku tak ada kertas warna biru dalam kotak kecik johnson&johnson, aku lap pakai lapisan dalam tudung sekolah ja. memang selekeh. aku tau.

sampai ke besar ni pun muka aku memang cepat berpeluh. disebabkan aku suka pakai makeup benda tu agak melecehkan hidup aku. and baru-baru ni aku baca kat blog mana entah dia ada tulis pasal oily skin. katanya, memang selama-lamanya akan oily cuma boleh reduce ja lah sikit dengan the right diet and proper skin care.

seperti biasa ada three basic step in skin care regime. cleanse, tone and moisturize. ada orang mempersoalkan, kalau dah kulit tu memang berminyak perlu ke step ketiga? jawapan dia perlu. tapi ada cara dia. untuk kulit berminyak ni tak boleh lah main dot dot dot kat muka. masa aku pergi Clinique workshop hari tu demonstrater tu ajar kena bubuh sikit kat tangan and then start dari pipi baru bawa yang excess ke T-Zone which is usually the oiliest part of the skin. kiranya, tempat lain yang tak oily kena juga moisturize tapi tempat yang berminyak letak sikit ja just to balance it all. dan silalah guna oil-free moisturizer macam Garnier Pure (botol warna biru). lepas yang boikot-boikot Israel tu aku dah tak beli Garnier. baru-baru ni aku pergi Watson dan survey Oxy macam best ja kan lagi-lagi dah ada review yang macam best kat blog Hanis Zalikha haruslah aku test naik sem nanti.

and semalam aku tengok Glow kat channel 712 Astro. adalah seorang ni kata kalau oily skin, better use gel based products untuk mengurangkan minyak. maybe i should try that too.

an advice from Josh a.k.a petrilude (boleh search dia kat YouTube), masa nak sapu moisturizer make sure muka tengah lembab. the purpose of moisturizer is to lock the moisture on your skin. kalau sapu moisturizer masa muka kering (tak ada moisture) serupa sapu losyen ja. and this advice is applicable to all types of skin bukan setakat oily skin ja.

20091202

lomomok.

F1010009

dah lama gila tak berlomo. kamera dah bersawang. filem dah basi. tak ada duit nak cuci. macam haram. gambar masa buka puasa dengan anak-anak yatim dekat negeri sembilan tu! janji pada diri sendiri lepas ni at least on lomolitos. split-cam boleh tunggu. oktomat comatose kot.
nak fish-eye dan colorsplash. macam tunggu bulan jatuh ke riba.

20091201

movies that i would love to watch.

STAR-STUDDED CAST YOWW!!





city square city square city square

J.CO; 17112009


DSC00017

roibo. JB Sentral. J.CO; 29112009

dua kali ja aku keluar cuti ni. tak termasuk pergi Tesco dengan abah and najmi. tak termasuk singgah Jusco sekejap sebab nak beli belated birthday cake. tak termasuk pergi weddings and jumpa mamat kat hostel almost every week. tak termasuk Najmi’s graduation. tak termasuk eating out almost every night because ma balik kerja after 8PM everyday. tak termasuk balik kampung for Aidiladha.
tapi aku dah tak berapa depressed dah. biasa ja.

sekian;
DSC00374
batu pahat; 27112009

p/s: november has been a long month. it’s the beginning of december already. truth be told, i don’t wanna know my results. nonetheless, i hope it’ll not be as bad as i thought it would. 16 days left… good luck guys!