20091129

Blind Faith - Ben Elton / Now Generation

lyrics here
pernah dengar lagu ni? memang betul-betul menggambarkan generasi zaman sekarang yang mostly terikat dengan social networking, the need for money, the need for speed. huhu. tapi cuba bayangkan kalau satu hari nanti benda-benda yang kita kejarkan ni took control over humanity? tak boleh bayangkan?? sila baca Blind Faith by Ben Elton.

“Imagine a world where everyone know everything about everybody. Where sharing is valued above all, and privacy is considered a dangerous perversion… a post-apocalyptic society where religious intolerance combines with sex-obsessed, utterly egocentric culture. In this world, nakedness is modesty, independent thought subversive, and ignorance is wisdom.”

bayangkan kewujudan sebuah kerajaan yang berlandaskan satu kepercayaan yang entah apa-apa dengan undang-undang yang entah apa-apa. rahsia adalah sesuatu yang taboo. semua orang diwajibkan post video at My Tube (YouTube la kiranya) and blog about their life including videos of them losing virginity. every household ada webcam online 24/7 supaya everybody boleh tengok everything yang diaorang buat. and paling bodoh sekali, government percaya in science regarding plastic surgeries and IT tapi not in vaccination for babies. perempuan with small boobs di’sunat’kan buat plastic surgery tapi any kind of vaccination for newly-born is banned which resulted in more big boobies woman for man to perv on and less survival rate for babies.

buku tu buat aku fikir, itu ke yang kita semua nak? kebebasan untuk mengekspresi diri sampai boleh berbogel di khalayak ramai? kebebasan untuk buat apa yang kita nak sampai boleh dengar lagu kuat-kuat dan cakap kuat-kuat kat mana-mana sahaja all the time? imagine the sound pollution. imagine waking up watching your neighbour naked. imagine people watching you while you’re doing something private and you can’t stop them. imagine not having the privilege to keep secrets.

“A chilling vision of what’s to come?
Or something rather close to home?”

this book is only fiction. tapi serious scary gila. aku taknak hidup in that kind of world. aku lebih rela kena berjubah berpurdah bagai daripada walking around naked. perverts ja kot suka hidup macam tu. and ending dia best. terus naik bulu roma baca the last few pages. memang satu perasaan kemenangan. if you’re the now generation, do read this as a reminder to yourself. technology is good tapi kalau digunakan untuk something yang not good, it will condemn us all. it’ll be great to have unlimited rights to express ourselves but somebody may use it wrongly and suddenly, freedom to express ourselves doesn’t seem very meaningful anymore. think about it.
Post a Comment