20091031

Isu-isu ekonomi yang tak ada isu

hari ni agak kurang best. bukan pasal paper pengurusan persatuan tu. paper tu macam relax ja lah. baca tak baca belakang kira. tapi pasal seseorang yang buat aku risau macam nak call polis buat report missing person dan tiba-tiba call aku dengan suara bahagianya selepas aku nangis sepanjang-panjang exam tadi. grr.
-
nak buat promosi kursus isu-isu ekonomi U3. kalau agak-agak next semester kauorang lambat daftar and tinggal kursus-kursus yang macam jadah bunyinya, ambil je lah isu-isu ekonomi. dia more to muamalat sebenarnya. kau Melayu ke Cina ke India ke Islam ke tak ke jangan risau. pada pendapat aku group terbaik presentation hari tu was a group of chinese law students. so memang tak ada masalah even though belajar pasal ekonomi Islam. lecturer (Dr. Amin) sangatlah baik hati. sepanjang-panjang lectures dia akan bagi hints. buku dia nipis ja. kalau baca buku betul-betul confirm boleh score time final --- tapi hari tu aku tak baca betul-betul :| walaupun dalam buku tu banyak ayat Al-Quran, tak ada dia tanya soalan pasal ayat-ayat tu masa exam.
-
sekarang ni aku cuma mampu berdoa supaya dapat maintain scholarship ja. tak DL pun tak apa. scholarship penting.

20091029

2002/2009

(WARNING: the following images might disgust you!!)

wholegrain bread with black forest chocolate and cheese twistieswholegrain bread with black forest chocolate and cheese twistieswholegrain bread with black forest chocolate and cheese twisties

wholegrain bread with black forest chocolate and cheese twistieswholegrain bread with black forest chocolate and cheese twistieswholegrain bread with black forest chocolate and cheese twisties

 not too shabby :p


benda yang sama aku, jana, and deqcha buat masa form 2. benda ni rasa lagi sedap daripada lauk tengahari hari ahad dekat hostel.

p/s: Facebook reactivated.

20091027

facebook deactivated.

my dad's status on facebook

good thing i captured this. rindu abah ;(

why is it that pretty girls think they can treat people like crap and get away with it?

criminal law I, checked! Grey’s Anatomy Season 6 Episode 1 & 2, checked! :D

my birthday is coming up in less than two weeks. i try not to think much of it cause i never really enjoyed my birthdays and these are why:

my 11th birthday was two days before the holidays. brought a cake to school but most of my classmates was absent… it was booooooring.

on my 16th birthday, my close friends and some seniors sang happy birthday to me right after the clock strikes twelve. we lit candles at the stairs while enjoying the starry nights. i was surprised and happy. like REALLY happy. but somebody broke my heart on the same day and it took me two years to get over it.

on my 18th birthday there was a ceremony at the school and i joined the choir team. towards the end of the school session, i was heart broken. again. by the same person who broke my heart on my 16th birthday. but cuen came to wish me on midnight. she just got back from UIA. i think? i can’t really remember but she came with her ex. or is it not my birthday? or did she came with her sis at noon?? i feel old already :/

i just hope this year’s birthday will not suck cause it will ruin all the excitement of turning 21 (though i don’t really understand what’s so exciting about it).

20091025

500 Days of Summer [2009]

There is a Light That Never Goes Out – The Smiths


‘500 Days of Summer’ was incredible… in my opinion.

had goose bumps all-over throughout the movie - the whole 100 minutes of it. it was kinda tragic how the movie goes. there are some very very sweet and romantic scenes, like, how i wish i can be at IKEA right now (you’ll know why after you’ve watch it). but there’s also some pretty depressing moments (or maybe i was being too emotional??).

nonetheless, it’s a good movie with a good storyline, good characters and actors, great music, and maybe some lessons that we can learn about love, finding ‘the one’, ups and downs of life and also hope. by the way, Summer looks soo much like Katy Perry, no?

so guys and gals, do watch this movie ok (showing at selected cinemas only).****

20091023

we'll probably laugh when we read things we wrote during yesteryears.

teruk sangat ke budak STPM? rendah sangat ke martabat nak dibandingkan dengan orang-orang yang masuk universiti lebih dulu?

ada orang yang aku rasa sangat baik dan memang pandai cakap (semasa sedang berdiskusi tentang satu kumpulan tertentu), mereka agak lambat dan agak malas adalah kerana kebanyakan mereka daripada kumpulan tu lulusan STPM. kalau tak kerana pensyarah merangkap mentor ada di sebelah masa tu, nak ja aku gaduh mulut dengan dia.

tapi benda yang dia cakap tu buat aku terfikir, macam mana agaknya diaorang pandang budak STPM masa mula-mula dulu. apa sebenarnya dalam benak diaorang. aku pernah baca satu entry dalam satu blog yang mengutuk budak STPM sebab jakun katanya. jakun? oh yeah? fine! kau bagus. kau hebat. kau terbaik sebab lepas SPM terus masuk universiti. tahniah untuk kau.

yang aku tau masa aku mula masuk universiti dulu aku tak ready. aku tak pernah bayang pun future aku kat situ, belajar benda tu. these things are new to me. tapi aku cuba. maybe kalau tengok aku, memang kau boleh cakap aku malas. tapi tak bermaksud semua budak STPM macam tu. come on lah. kau yang lebih terpelajar daripada aku tak patut buat pernyataan umum macam tu.

apalah nasib. masa sekolah dulu kawan-kawan sendiri mengejek pasal masih berbaju sekolah. masih terikat dengan peraturan sekolah. dah masuk universiti pula, terpaksa berhadapan dengan orang-orang yang pemikirannya sempit, kolot. bangga sangat dengan status diri konon veteran dalam dunia kampus sampai dalam tak sedar merendah-rendahkan orang lain.

aku sedar aku tak bagus. tapi kau, kau, kau, yang pandang rendah pada budak-budak STPM boleh pergi mampos!

20091022

Anak Abah

tak masuk study mode lagi. kenapa lambat sangat this semester? aku tak kesah result. asalkan dapat maintain scholarship. contoh masa form 2. saja-saja buat exam macam cibai sebab nak turun kelas sebab nak sekelas dengan BFF. tak adalah turun sangat pun. turun satu kelas ja. tapi, aku kesah reaksi parents aku.
masa aku PMR dapat 7A 1B. B geografi. aku rasa ok because it was more than what i was expecting. tapi abah marah gila-gila sampai aku menangis.

SPM aku 6A 1B 3C. B biologi. C add maths, fizik, kimia. masa ni memang aku salahkan parents sebab aku tak nak masuk aliran sains tapi diaorang insist juga (aku ada tulis something pasal benda ni masuk majalah sekolah, MALARHIJAU 2004. nanti aku post). abah suruh apply engineering. aku tak nak.

niat nak masuk form 6 sekejap ja. tiba-tiba… UPU reject. matrics reject. poli, maktab tak apply sebab tak tahu ----------------- bodoh kan -.-'

masa STPM aku tukar ke aliran sastera. dapat lah juga 3A 1A-. A- pengajian perniagaan…


…tapi aku rasa puas hati sebab sepanjang satu setengah tahun masuk form 6, sekali ja aku cecah three pointer. tambah dengan doa-doa cikgu yang memang tak suka aku. senang kata, satu sekolah pandang rendah kat aku. sepatutnya tajuk berita tu, warga SIGS tak sangka Nadhirah Na’iemah dapat 4A. so, kira ok lah kan result aku? kan? kan? and by the way, STPM aliran sains ja yang susah nak score. aliran sastera banyak kena baca dan hafal.

disebabkan time after SPM apply UPU ikut pilihan aku tak dapat, after STPM aku apply ikut pilihan abah. dia set apa yang dia nak siap ikut turutan course mana nombor satu sampai lapan. aku set IPTA mana. Alhamdulillah, dia dapat course yang dia nak dan aku dapat IPTA yang aku nak.

kembali kepada isu semasa… sekarang ni aku betul-betul dapat rasakan result aku akan turun this semester. aku takut nak menghadapi abah. macam mana ni?? malasnyaaaaa nak belajar :(

p/s: masa tulis this entry baru aku perasan aku tak pernah rasa dapat perfect score selain UPSR. kalau dapat, Alhamdulillah. tapi kalau tak dapat, tak apalah. tak hadap pun dengan perfect score. yang penting aku happy dengan diri sendiri.

20091020

ADDICTIONS

(my current, occasional and past addictions. i’m not proud of it but, this is me.)

1. make-up dan benda-benda berkaitan
occasional addiction i.e: masa dapat make-up baru, festivities, tengah banyak duit, bosan-bosan.
ketagihan ini adalah atas dasar pengaruh rakan sebaya, majalah-majalah yang aku selalu baca (dulu collect Seventeen. sekarang collect CLEO), dan tutorials kat YouTube.
aku bukan cakap aku make-up cantik. aku cakap aku suka make-up ja.

2. online shopping
past addiction. dulu every week average boleh habis lebih RM 50 on online shopping sahaja. puncanya ialah masa tu aku tak jumpa lagi vintage stuff offline. ada juga barang-barang lain yang aku beli tapi sampai sekarang pun tak guna.
tapi sejak dua bulan ni memang aku dah tak beli barang secara melulu lagi (atau dalam kata orang putihnya, impulse buying). latest aku beli, jam kat Quirky Soul Sews ! dan jeans kat Andmoreagain sebab harga dia memang berbaloi. swatch RM60 siapa tak nak?

3. vintage clothings and accessories
current addiction. aku suka beli, suka pakai, suka tengok orang pakai.
aku ada enam handbag. tujuh dress (owned eleven) and empat shirt (owned five). dua belt yang jarang-jarang guna (owned three). dua rantai (owned three).
naima, tak semestinya benda cantik ja, kena beli. kan. kan. kan. sekarang kan duit dah kurang kan. kan. kan. siapa yang tinggal RM 5 ja dalam purse? T_T
makan hati ja tengok like seriously on sale.

4. caffeine
occasional addiction.
nescafe memang sedap. coke pun sedap juga. pepsi not my taste. 100 plus kalau masa-masa aku teringat pesan ca supaya jangan banyak sangat consume caffeine. (100 plus ada caffeine tak?) tapi sekarang jarang juga lah aku minum nescafe. selalu pergi kedai aku order ais limau, milo ais, horlicks ais. tunggu masa cuti semester nanti. aku duduk rumah sehari tiga cawan nescafe. tak adalah addicted sangat kan. ringan-ringan ja. tapi boleh lah~

current addiction.
bak kata syai, who doesn’t?
lagi-lagi dah main FarmVille bagai. menggila la. selain daripada tu, gossip bersama rakan-rakan juga menjadi salah satu tarikan utama Facebook ;p

20091015

eksistensial sial.

minggu ni dua kali aku ngedate dengan Mohd Rahmat bin Ismail a.k.a Wajib Tayang. maka terima kasih kawan-kawan.
*iklan*

SILA TENGOK PAPADOM – FILEM ARAHAN AFDLIN SHAUKI – YA KAWAN-KAWAN. ESPECIALLY IF YOU LIKE/LOVE HIS PREVIOUS FILMS. SEBAB IMHO, MEMANG BEST. MUNGKIN TAK MENEPATI CITA RASA SEMUA TAPI BELUM CUBA BELUM TAU. KAN KAN KAN :)

isnin minggu depannya start final exam. good luck everyone.

HALAL KAN MAKAN MINUM AKU AND DUIT MINYAK. KALAU TERLEBIH GOSSIP TU, HARAP MAAF. TERIMA KASIH. :D

20091013

I DON'T OWN

(aku rasa sangat bosan nak mati dan macam best ja kan buat list syok sendiri macam ni. self-obsessed sangat. haha.)

1. kereta
sebab aku tak tahu drive. aku ada lesen dah 3 tahun dah. tapi aku takut. takut sesat. takut accident.

2. sikat rambut
tak suka sikat rambut. pasal tu tak ada sikat. kalau sikat nanti rambut jadi wavy. nak curly. nak curly. nak curly. macam ezlynn. dalam setahun adalah tiga kali aku sikat rambut.

ezlynn

3. kamera digital
aku ada kamera lomo tiga ketul. lomolitos. oktomat. splitcam. tak mampu lah kan nak beli kamera macam kamera su. tapi gambar kamera su cantik.

bakery Pusanika UKM

4. cermin mata hitam
tak perlukan pun sebenarnya. aku tak nak jadi macam orang-orang gila pakai shades dekat tempat teduh i.e: shopping complex, tren komuter. lain lah kalau buta kan.

5. earrings
first time aku tindik telinga masa enam tahun. lepas tu masa darjah empat. lepas tu dah tak tindik dah. sebab malas nak pakai. sakit. tak suka. lagipun pakai tudung. last time aku pakai masa party QM 2005 kot. tu pun bukan aku punya. sekarang ni haruslah lubang tindik tu dah tersumbat.





ada banyak lagi benda yang aku tak ada sebenarnya. tapi tak boleh nak tulis banyak-banyak sebab list dia sampai nombor lima ja.

20091008

Don’t wanna wait to bring you flowers.

hari ni hari hectic.

dari perbincangan ICL ke Damansara ke FUU.

terima kasih kepada siapa-lagi-kalau-bukan-dia yang sanggup teman pergi ambil hadiah dekat Damansara Utama dan melayan kejakunan aku sebab pertama kali naik LRT dan pertama kali jejak kaki kat OU dan asyik tersasul cakap UO ja. sangat best :)

terima kasih ina sebab ajak pergi Deeparaya dan anis sebab tumpangkan pergi.

terima kasih ofee, su, zahidah chopkan tempat dan kongsi makanan.

terima kasih kawan-kawan yang sudi snap gambar aku. jangan lupa upload dan tag kat facebook.

terima kasih aideal sebab tolong hantar balik kolej. terima kasih cukue bagi pinjam aideal sekejap.

aku doakan kauorang semua bahagia dunia dan akhirat.

amin.

20091003

this has nothing to do with me

“Love gives naught but itself and takes naught but from itself. Love possesses not nor would it be possessed. For love is sufficient unto love.…And think not you can direct the course of love, if it finds you worthy, directs your course. Love has no other desire but to fulfil itself.…To melt and be like a running brook that sings its melody to the night. To know the pain of too much tenderness. To be wounded by your own understanding of love; And to bleed willingly and joyfully. To wake at dawn with a winged heart and give thanks for another day of loving; To rest at the noon hour and meditate love's ecstasy; To return home at eventide with gratitude; And then to sleep with a prayer for the beloved in your heart and a song of praise upon your lips."

- Khalil Gibran