20160201

Indie Ke Koh Lipe #1

It all started in June 2015... seven months of planning for a 3D2N trip. Mula-mula only nine people, and then fifteen, at the very last minute Beddy tak dapat ikut so, fourteen people from MY to TH.

I didn't plan to do a write up but our Ketua Rombongan, Linda the avid traveller; did a Facebook post so I'm gonna share it here. Senang kan? Hehe. Thanks Linda - for the post and the pictures hehe


Ramai yang mesej tanya pasal Koh Lipe. So meh nak cerita sikit.

*Koh Lipe ada tiga pantai utama; Sunrise, Sunset & Pattaya. Kaunter immigration dekat Pattaya beach. Boat pun sampai ikut Pattaya Beach.

*Dua cara nak ke Koh Lipe; dari Langkawi ataupun Pak Bara.

*Tiket kalau dari Langkawi haritu booked online je dekat website https://telaga-terminal.com/ . Feri dari sini bukak dari October - May sahaja. Kalau dari Pak Bara sepanjang tahun ada. Perjalanan dari Telaga Harbour ke Koh Lipe dalam 1 jam 30 minit. 




*Feri dia macam dari Kuala Kedah/Kuala Perlis ke Langkawi. Pastu nanti dah sampai sana kena transfer ke boat kecil untuk ke tepi pantai. Bawa la seluar lebih sebab confirm seluar akan basah. Balik pun macam tu jugak. Nak naik boat kena masuk air dulu. Hehehehe.

 *Untuk snorkeling, kami ambil pakej dengan MannahLipe Travel & Tour. Muslim. Boleh cakap Melayu. Dapat makan nasi goreng, air mineral dengan buah tembikai. Pandai-pandai lah negotiate dengan dia, Kami semua 14 orang, dapat la seorang 450baht untuk pakej 1 (yang pegi tempat batu hitam). Masa mula-mula kami p, kedai ni tutup. Kecewa di situ sebab memang aim kedai ni. Ramai yang recommend. Lepas tu dah bincang-bincang, kami p makan dulu. Lepas makan, p balik kedai ni, dah bukak. Dia kata dia tutup solat sat. So kalau tengok kedai ni tutup, p la jalan-jalan dulu.


*Snorkeling best ke tak... susah nak cakap. Tak tau la waktu kami pergi tu bukan rezeki ke apa, tapi ombak kuat dan besar jugak la. Tanya abang tu selalu ke macam ni, dia kata memang macam ni. Hahahaha... nak snorkeling okay la, tapi tak berapa enjoy. Sekali air masuk dalam goggles, nak bukak pastu pakai balik, berbotol jugak la air masin masuk mulut dulu hehehe..



*Dekat sini ada landak laut (Sea urchin). Ada kawan-kawan yang terpijak benda ni. Katanya sakit. Kebetulan masa tu memang dah prepare bawak lemon. Nasib baik. Tips kalau terkena benda ni, perah buah lemon dekat tempat kena tu. Kalau duri dia tu masuk tak habis, jangan cabut. Orang kata katok ja dengan selipar biaq dia patah sendiri. 


*Kat sini anjing banyak. Tapi tak kacau orang. Kecuali dekat Sunrise Beach. Suka ikut orang. Mesra bukan main. Kita lari dia lari. Nak tengok sunrise pun hilang mood. Tak larat lari dah. hahahaha.. Tapi dia jugak la penunjuk jalan yang baik. Dari walking street sampai ke Sunrise Beach la dia tolong tunjuk. Kita berhenti, dia tunggu. Hahahaha.. Tapi kalau dia nampak kucing, habis dia lupa. Bukan main dok ligan kucing pulak sampai kucing lari panjat pokok. Hahahaha

*Sunrise Beach cantik. Tengok orang dok kayak dekat situ macam best. Rugi aritu tak try and tak pegi waktu lain selain dari nak tengok sunrise (alasan ni boleh diterima pakai untuk repeat Koh Lipe. hahaha)

*Kedai makanan halal sangatttt banyakkk 







*Ubat nyamuk wajib! Nyamuk banyak oiii

Itinerari kami haritu:

Day 1: Langkawi - Koh Lipe - Check in Seaside Resort - Sunset Beach - Dinner + cari pakej snorkeling.

Day 2: Sunrise Beach - Breakfast - Snorkeling + sambung mandi dekat pantai depan chalet tu - Dinner

Day 3: Breakfast - Koh Lipe - Langkawi

Kos:

Parking kereta dekat jeti Kuala Kedah 3 hari = RM30 
Tiket Kuala Kedah- Langkawi (Return) = RM 46 
Taxi Jeti Kuah - Telaga Harbour (Return) = RM88 (satu taxi) 
Langkawi - Koh Lipe (Return) = RM228-67 (harga seorang lps bahagi 15 orang. Book tiket online ada service charge) 
Seaside Resort = RM187-32 (Lepas bahagi 15 orang untuk 8 bilik) 
Snorkeling = 450baht 
Harga makanan standard thailand la. 
Nasi goreng nenas = 150baht 
Pulut ayam = 110baht 
Nasi, tomyam, telur dadar 5 orang makan = 480baht 
Ice cream kelapa + mangga = 50baht 
Nasi Khao Mok Kai = 70baht
Pad Thai = 100 - 150baht 

Yang lain tu bergantung pada diri sendiri la. Haritu bawak tak sampai 3000baht pun. Still ada baki lagi.

Linda, Zahidah and Suraya took a ferry ride to LGK but most flown from KUL. So the cost varies. KUL-LGK costs us RM92.90 (MAS) and LGK-KUL is RM40.00 (AirAsia).

Initially, I was the only one from JB so I bought return tickets to KUL, JHB-KUL RM40.30 (Malindo) and KUL-JHB RM43.25 (AirAsia).

Taxi (van) from Airport - Chenang is RM55.00 and from Chenang to Telaga Harbour is RM75.00.

You cannot save on ferry rides to-fro Koh Lipe but you can definitely try to find cheaper flight tickets/ rooms.

The exchange rate few days before our trip was RM12.15 = 100baht. I bought 3000baht and still have 28baht with me at the end of the trip. Would have more if I didn't splurge on souvenirs. T-shirts for 170baht and souvenirs buy 9 free 1 = 300baht. There's a lot of shops selling the same stuff but different price so walk the street and find the best deal.

Massage cost about the same everywhere. 300baht for thai massage (whole body) and more for oil massage.

We did all the souvenir shopping and food hunting at Walking Street two minutes away from our hotel. There's even a 7Eleven - borong susu pisang (42baht)!



Nama tempat-tempat dia literal habis - Walking Street, Sunset Beach, Sunrise Beach.

I had a lot of fun, more than I expected. Looking forward to our next trip.