20140830

Stroller untuk Baby K

Last few months, banyak buat research dan survey untuk stroller yang sesuai. Tahap pergi shopping, dating dan jalan-jalan sibuk usha stroller orang lain.

'Sesuai' ni subjektif sebenarnya sebab banyak benda nak kena tengok. Budget pun nak kena jaga juga. Kalau budget besar memang tak fikir banyak, terus grab Quinny Zapp + MaxiCosi. 


Selain budget, nak juga tahu recline level, senang tak nak maneuver, boleh rear facing tak, baby safety, berat stroller, senang tak nak fold dan saiz bila folded.

Mula-mula dah set nak beli Sweet Cherry SCR6 based on online reviews.


  1. Suitable from birth till 3 years (<17kg li="">
  2. Innovative design and portable lifestyle stroller
  3. Lightweight aluminum frame
  4. Adjustable backrest and footrest
  5. Can be in forward or rearward facing
  6. Traveling system: Compatible with C100 with additional adapter (SCR7)
  7. Net Weight 8.4kg
  8. Retail Price RM729
Kalau tak puas tengok online boleh survey dekat Jusco. Memang banyak model Sweet Cherry displayed. Kalau boleh, pergi Bukit Indah sebab bersih dan display set masih elok. Dekat Tebrau City, display set ada yang rosak dan dirantai so susah kita nak test untuk fold etc.

Eventhough retail price dekat official website RM729, boleh dapat the stroller dengan harga around RM500-RM600 kalau pandai survey online. The only downside is, it's quite heavy and too big for a Myvi/Viva boot.


Nampak pula My Dear. My Dear selalu buat warehouse sale kan? Murah memang murah so boleh beli stroller + carrier. Saiz pun tak besar sangat kalau ikut measurements dekat website tapi... mmm design tak cool. Hihi.




After further Googling, terjumpa satu topik dekat forum pasal stroller. One of the forumers is a Myvi user dan stroller dia guna sekarang, Halford Cosmo DX, muat letak dalam boot.



  1. Carrying strap for traveling
  2. 5-Point harness with comfort pads
  3. Deep recline will accommodate an infant
  4. Washable padded seat Cushion
  5. Front Swivel wheels
  6. Quick and Simple Tri-fold
  7. Canopy with viewing window
  8. Removable guardrail
  9. Independent wheel suspension system
  10. Large shopping Basket
  11. Self-standing after folding
  12. Stroller folds compact for easy storage
  13. Stroller Weight: 6.4kg
  14. Strolller Dimension: 37cm x 21cm x 97cm
  15. Retail Price RM535

Terus pergi One Baby World dekat UDA Business Centre sebab nak tengok sendiri dan request for a demo from the promoter. Yang paling best, ringan dan sangat senang nak fold. Unfortunately, tak boleh rear facing. Bila fikir-fikir balik, not a big deal pun sebab yang paling penting, senang nak guna, compact dan ringan.

Datang kali kedua, terus pergi beli. Siap dapat voucher RM10. Masa ni terserlah keringanan dia sebab pergi sorang so, kena angkat kotak sendiri sampai masuk kereta but I didn't even break a sweat. Senang kata, I am very satisfied with my purchase.

Stroller dah pun selamat dihadiahkan tapi bukan merah, purple. Hopefully baby and parents suka.

20140826

Raya 2014



Family, friends, babies, food and weddings. Didn't know raya will turn out this good but I'm glad it did. 

20140821

Forever young

She would have been twenty today but she died ten years ago. Al fatihah.